Petrusschool aan de slag met Zittesj kénjerleidje.

De ‘Zittesje Vastelaovend’: een goede basis voor nu en later

Daar waar menig kind nog nageniet van de herfstvakantie of al warm loopt voor het jaarlijkse Sinterklaasfeest, hebben de leerlingen van de Sittardse Petrusschool het vizier gericht op zondag 11 november. Dan zullen ze op de Sittardse Markt hun eerste optreden verzorgen met het nieuwe ‘Zittesje kénjervastelaovesleidje’.

Behoud van Sittardse cultuur

Om de basisschooljeugd actiever bij de ‘Zittesje vastelaovend’ te betrekken, wordt al enkele jaren een ‘kénjervastelaovesleidje’ geschreven. “We hebben ons als school enige tijd geleden opgegeven bij de Marotte om mee te doen. Op onder andere deze wijze willen we de Zittesje vastelaovend meegeven aan onze leerlingen. Het is een feest van en voor iedereen en als school die midden in de stad staat, dragen we graag bij aan het behoud van dit specifieke stukje Sittardse cultuur”, vertelt een enthousiaste Marije Wessels, docente aan de Petrusschool. “Eind vorig school jaar werden we benaderd door Paul-Jean Jessen (muziekcommissie Marotte, red.) om mee te doen. Een spannende, maar ook leuke tijd brak toen aan. Wat het extra bijzonder maakt, is dat het liedje voor het nieuwe seizoen geschreven is door René Haustermans, ouder van één van onze leerlingen”.

Kókkerallebal

De Petrusschool, gehuisvest in een oud historisch gebouw uit 1920 in het centrum van de stad, is altijd nauw betrokken bij de Zittesje vastelaovend. Ze hebben hun eigen schoolprins en schoolprinses, lopen volgend jaar met een groep van ruim 100 personen mee in de Kinderoptocht en mochten vorig jaar De Marotte en stadsprins Funs II, een oud-leerling van de school, verwelkomen aan het Kloosterplein. Dit jaar zullen ze op verschillende podia binnen maar ook buiten de Sittardse stadsgrenzen het ‘Kókkerallebal’ vertolken. “Sinds Hiernaast zul je ook alle bekende casino online spelenlen vinden, zoals roulette en blackjack. de derde week van het schooljaar zijn we er al druk mee bezig. Veel kinderen willen graag meezingen op de cd of deelnemen aan de opname van de videoclip. Samen met René Haustermans hebben we uit alle leerlingen een groep van 16 personen geselecteerd, waarbij naast de zangkwaliteit ook jeugdig enthousiasme en plezier van doorslaggevend belang waren. Met deze groep zijn we onlangs in de studio van Jan Theelen in Munstergeleen geweest voor de opnamen van de Marotte-cd. Met een grotere groep van 36 leerlingen gaan we straks de videoclip opnemen, optredens verzorgen en zullen we deelnemen aan het Limburgse Kénjer Vastelaovesleedjes Konkoer”, aldus Wessels.

Educatief aspect

Naast het oefenen van de muziek, het leren van danspasjes en het optreden voor publiek, zitten er meer educatieve aspecten aan dit Sittards initiatief. De leerlingen wordt bijvoorbeeld uitgelegd waarom we ‘vastelaovend’ vieren en hoe het is ontstaan. Ook wordt er een lesbrief opgesteld door René Haustermans, die nader in zal gaan op de achtergronden van het liedje. Haustermans hierover: “Het vak muziek is de laatste jaren op basisscholen wat in de verdrukking geraakt. Door dit initiatief verbind je onder andere muziek, geschiedenis en volkscultuur. Je merkt dat in de paar maanden dat we aan het repeteren zijn de muzikaliteit van de leerlingen enorm toegenomen is. Ook horen we van ouders dat kinderen thuis meer zingen en geven docenten aan dat de aandacht voor muziek het taalbegrip en de algemene ontwikkeling ten goede komt. Daarnaast weten de leerlingen nu dat het woord ‘kókkeral’ een verbastering van het Duitse opschrift ‘Kuck er all’ is, dat op een tol van Duitse makelij staat. Boven op de tol is vaak een grappig gezicht geschilderd met langs de rand en er omheen het opschrift ‘Kuck er all’. Al rondtollend ziet de tol zo alles wat er om zich heen gebeurt en vooral in de carnavalsperiode gebeurt er gelukkig erg veel in Sittard, voor jong én oud”.