Terwijl menigeen in Sittard rond de kerstdagen en de jaarwisseling aan het filosoferen was over wie de nieuwe heerser over het Marotterijk zou worden, vierde de aanstaande hoogheid Bart Offermans (27 jaar) vakantie in het heerlijk zonnige Indonesië. Niemand die hem stevig aan de tand kon voelen of hij wellicht de scepter met de Pappegey, het symbool van de Zittesje vastelaovend, mee zou gaan torsen gedurende het vijfde seizoen. Maar waarom zouden ze ook? Bart is immers lid van harmonie Sint Joseph en huidig stadsprins Sander I ook. Twee jaar achter elkaar een stadsprins uit diezelfde vereniging? Niet voor de hand liggend. Maar ook niet onmogelijk, blijkt nu.

Vlogs

Toernooidirectie Aope Zittesje SLTC

Bart, zoon van gepensioneerd gynaecoloog Jos en eigenaresse van bouwkundig adviesbureau en makelaardij YLO Yvonne Offermans, is vijfdejaars student geneeskunde aan de universiteit van Maastricht. Zijn één jaar oudere broer Thijs studeert deze maand af aan de masteropleiding architectuur aan de Technische Universiteit Eindhoven. Over het prinsschap van zijn broer zegt hij: “Als broer ben je eigenlijk ook stadsprins. Ik ben overal bij en maak alles mee. Alleen hoef ik niet in het prinsenpak, mag ik zelf mijn drank aan de bar halen en kan ik met mijn kleiding alleen naar het toilet”. Met zijn vlogs (een soort dagboek op internet met videobeelden) doet hij verslag van Barts prinsschap. Een nieuw initiatief dat direct al op veel waardering kan rekenen.

Het gezin heeft twee grote gezamenlijke hobby’s. Muziek en tennis. Bart is muzikaal en organisatorisch actief binnen de Sint Joep. Bij tennisclub SLTC speelt hij zaterdagmiddag herencompetitie en is toernooidirecteur van tennistoernooi ‘de Aope Zittesje’. Daarnaast heeft Bart menig voetbalstadion in Nederland bezocht als supporter van zijn favoriete cluppie Fortuna Sittard. Bart vult aan dat hij graag naar live voetbalwedstrijden op televisie kijkt. En met een aanstekelijke ondeugende lach op zijn gezicht voegt hij daaraan toe “tot groot plezier van Susanne”, zijn vriendin, waarmee hij al zes en een half jaar een paar vormt. Sinds twee jaar wonen zij samen. Als prinselijk paleis fungeert echter het ouderlijk huis aan de Vijverweg in Sittard.

Dubbel feest

In dat ouderlijk huis was het zondag dubbel feest. Op de verjaardag van moeder Yvonne kwamen dit jaar heel veel mensen… Uiteraard was het een komen en gaan van veel carnavalisten, muzikanten, sporters, familie, vrienden en buurtgenoten die Bart kwamen feliciteren. Blij en trots zijn ze voor hem. Carnavalsbloed stroomt van jongs af aan namelijk door zijn aderen. Als vierjarige liep hij al met een kleine trom en met dispensatie op leeftijd, zijn eerste carnavalsoptocht. Er volgden er vele. Met zijn buurt en met de harmonie.

Vastelaovend en muziek gaan ook samen als muzikant bij de voormalige kapel Effe Sjlikke en tegenwoordig bij de Paek kapel. Zijn eerste stappen bij kapel Koosj Baeter heeft hij tijdens het alternatief sjöttefees ook al gezet. En als Bart ergens aan geproefd heeft, smaakt dat naar meer.

Zo bezocht hij zes jaar geleden voor het eerst het Gala Prinsebal. Dat beviel zo goed dat hij na afloop van het ene bal, op de terugweg al sprak over het volgende een jaar later. Wat hij na de meest recente editie natuurlijk nooit kon vermoeden, was dat de komende de geschiedenis in zal gaan als zíjn prinsebal. De ultieme prinsedruim voor eine Zittesje sjnaak! Na zondag weet Bart dat zeker. Dat smaakt naar meer!