De inmiddels alweer 28 jaar oude optochthal, gelegen op het Handelscentrum aan de Bergerweg, is al maandenlang de werkplaats van de Sittardse wagenbouwers. Onverdroten bouwen de verschillende buurten en vriendenclubs aan hun praalwagen. Ze hebben zelfs versterking gekregen van jeugdige collega’s, die onder begeleiding bezig zijn met het bouwen van een eigen miniwagen ofwel een “kérke.”

Thema praalwagens

Veel bedrijvigheid en creativiteit in de optochthal. Thema’s die inspelen op de Sittardse actualiteit. Zo bouwen de ‘Vrunj veur ummer’ een wagen met thema: “Veer zeen nog ummer neit ‘baove water’ van ‘t gala prinsebal ”. De buurt Engelenkampstraat-Park grijpt terug naar de Zittesje Revue met het thema “Te Laat veur de Revuuj, oppe tied veur de Vastelaovend “. Club de Sjnaake heeft als thema: “Mit de Vastelaovend kenne veer taege ein sjteutje”. De mensen zijn met carnaval tolerant en verdraagzaam. De wagenbouwers van de Steenweg omarmen de digitale muziek met hun praalwagen: “Marotte muzikaal, mèr wienee digitaal?“. Buurt Kolleberg koestert het “Zittesj Kultureel Erfgoud….” met de Pappegey en laat Zefke Mols nonnevotte bakken. Buurt Riekswaeg Zuid heeft als thema: “Zitterd is de wiet kwiet en toch höbbe veer de beste koffiesjop van ‘t landj”.
Wagenbouwclub ‘Luuj mit Plezeier’ heeft als thema “Steampunk”, een sub-genre van fantasie of speculatieve fictie. Buurt Riekswaeg Noord is blij dat de Rijksweg weer open is, getuige het thema: “De Bös sjtop weier bie os”.
De Narre Euverhaove zijn actueel met het thema: “Veer sjtaeke de draak mit de Zittesje Vastelaovend”, een verwijzing naar de komst van een Chinees gezondheidscentrum in het oude ziekenhuis. Als sluitstuk van de optocht de praalwagen voor stadsprins Bart II, gemaakt door het optochtcomité. Daarvan blijft het thema traditioneel geheim tot carnavalszaterdag.

Wagenbouwers

Bovengenoemde praalwagens worden met veel passie vervaardigd door vele enthousiaste mensen die lassen, timmeren en schilderen aan hun creatie. Een hobby voor jong en oud. De meeste wagens in de optochthal zijn zo’n 15 meter lang en ongeveer 5 meter hoog. Grote figuren vormen een kunstzinnig geheel. Via technische hoogstandjes zorgen de wagenbouwers ervoor, dat deze ‘personen’ en andere uitbeeldingen verrassende bewegingen maken.

Collecte grote optocht

Echter een optochthal blijft onderhoud vergen en dat kost geld. Dat betekent dat het optochtcomité op alle mogelijk manieren geld moet zoeken om dat allemaal te kunnen bekostigen. Apparatuur moet worden gerepareerd en in het ergste geval is vernieuwing gewoon noodzakelijk. In het jongere verleden is voor dit doel al een keer een tegeltjesactie gehouden. Maar dat is maar voor een bepaalde periode toereikend. Een andere grote kostenpost is de verwarming van de optochthal. Belangrijk om een goede en warme sfeer bij de wagenbouwers te creëren. Het is dan ook niet verwonderlijk, dat er al verschillende jaren tijdens de grote optocht wordt gecollecteerd om dit allemaal mogelijk te laten blijven. Alleen op die manier kan deze unieke traditie blijven voortbestaan. Geef dus gul tijdens de grote optocht!

Meer info optoch.nl