De laatste dag van de Zittesje Vastelaoves-6-daagse, dinsdag 28 februari, is de familiedag bij uitstek. Hele gezinnen trekken gezamenlijk naar de Markt en omliggende straten van Sittard. Vanaf 13.33 uur staat speciaal voor de jongste jeugd het traditionele appelesienesjmiete op het programma. De kreet “appelesiene, appelesiene, appelesie­ne” schalt deze dag weer vele malen door de historische Sittardse binnenstad.

Op het gezelligste plein van de regio delen tientallen fraai uitgedoste en onherkenbare laammaekesj duizenden sinaasappels uit. Zoals te doen gebruikelijke rollen en gooien zij het lekkere, sappige, oranje, bolvormig fruit naar de duizenden aanwezige enthousiaste kinderen. Die lopen allemaal met grote draagtassen vol sinaasappels. Trots op hun buit.

Dit gebruik stamt uit de vroegste geschiedenis van De Marotte, opgericht in 1881. Kinderen van minder bedeelden kregen sinaasappels als vitamine-injectie om het tweede gedeelte van de winter door te komen. Nu is het een leuk, en nog altijd gezond, vertier voor kinderen.

Dit jaar is er ook weer muziek van een deejay op de Markt. DJ Lars trakteert de carnavalsvierders op vrolijke muziek. Diverse zaate hermeniekes trekken al musicerend rond.