De Prinsegarde Zitterd, opgericht in 1980, is een onder de Sittardse “Marotte-perpluuj” opererende vereniging met als belangrijkste taak het begeleiden van de stadsprins bij officiële gelegenheden. Zij zijn een vaste waarde in de optochten, zijn aangesloten bij de Federatie Euregionale Gardes en bezoeken garde treffens.

Jack Schrijen met het vaandel van de Prinsegarde

Jarenlang waren zij in binnen- en buitenland te herkennen aan hun groen/gele uniformen. Na 16 intensieve jaren waren deze echter aan vervanging toe. De nieuwe uniformen zijn blauw/wit en zijn door de Prinsegarde zelf gefinancierd.

Overigens is Blauw/wit voor de Prinsegarde geen onbekende kleur, want in de jaren 80-90 van de vorige eeuw schitterde de Prinsegarde ook al in blauw/wit.

Op het finale-spektakel presenteerde de Prinsegarde hun nieuwe outfit voor het eerst aan het Sittardse publiek.