Afwijkend van andere jaren vindt vanwege de late zomervakanties in het zuiden, het Zittesj vastelaoveskonkoer plaats in september. Winnaar ‘Wae oh Wae’, een compositie van John Smeets en Gian Prince en gezongen door Bart & Lejao, gaat het seizoen in als een soort eigentijdse prinsedruim. En af en toe lijkt het alsof de componisten over voorkennis beschikken als ze de opties beschrijven…

Toon Hermans
Tijdens de seizoensopening op de 11e van de 11e onthult De Marotte het seizoensthema “Alleney gekke Teun”, een verwijzing naar erecommandeur Toon Hermans, wiens 100e geboortedag de basis is voor een feestelijk herdenkingsjaar, waaraan De Marotte ruimschoots bijdragen. De jaarorde en afgeleide pin, opnieuw een mooie creatie van Luc Bormans, geheel in het teken van Toon. Maar ook Cirque du Toon, waar de naam Bart Offermans als 86e stadsprins in het Tillegram prijkt en Sjef Schurgers Ridder wordt. Huldiging van de 11.111e bezoeker van de tentoonstelling Toon Thuis, onthulling van een carnavaleske uitbreiding van Toon Thuis en veel muziek van Toon.

vlogs
Muziek en Toon vormen ook de basis voor de Grosse Nómmer van de Auw Prinse. De Sint Joseph harmonie mocht optreden in koninklijk theater Carré, terwijl de Philharmonie een speciaal concert in de stadsschouwburg Sittard mocht opluisteren. Ingrediënt genoeg om er een mooi spektakel van te maken. Ingegeven door het feit dat zowel scheidend stadsprins Sander I van Goethem als de nieuwe heerser over het Marotterijk Bart II muzikant zijn bij de Sint Joep. Een terugkerend thema de rest van het seizoen. Want op de drukbezochte receptie een dag na de installatie, bezoekt de drumband van de Phil al spelend de receptie. Uiteraard is de Paek voltallig present. Het begin van een mooie reeks. Wat ook een mooie reeks wordt, zijn de vlogs van Thijs, de broer van de stadsprins. Een korte en krachtige kijk achter de schermen van het prinsschap. Dat valt de Neit Prinse ook op en nog tijdens het seizoen treedt Thijs toe tot het Convent van Neit Prinse. De eerste uitbreiding sinds lange tijd.

Roger Bormans en Mitchell Cremers versterken de Wieze Raod en Groot Vorst Harrie I viert zijn 1×11-jarig jubileum bij De Marotte. Allemaal feestelijke mijlpalen, net als bijvoorbeeld de jubilea van de Dörpelmaeg, Auw Prinse en ’t Hermenieke (5×11) en de Flanelle Lepkes (2×11) en Jan Hungens 1×11 jaar dirigent van de Marottekapel.

In de Marottewinkel moet meermaals het bordje ‘uitverkocht’ geplakt worden. Voor het galabal, met als thema ‘Ónger water’, de kinderzitting, de Marotte-cd (die nu ook via iTunes verkrijgbaar is), de Toon Hermans jubileum pin en het Finale Sjpektakel. Zitterd broesj, maar heeft aan de andere kant ook te maken met krimp en ontgroening. Minder jonge aanwas bij de wagenbouwers en basisscholen die fuseren en dus in aantal afnemen als deelnemers aan de kinderoptocht. Belangrijk om hierop te anticiperen, vindt ook het Optoch Kommitee Zitterd, en bedenkt het ‘kèrkes-project’. Onder leiding van Jan Schaeken en Math van Hooren, bouwen jeugdige enthousiastelingen een ‘kèrke’ voor de kinderoptocht. Een succesvol initiatief, dat ook nog eens op ruime media-aandacht kan rekenen, zelfs in het Jeugdjournaal, radio 538, Q-music, NOS 8-uur journaal en RTL. Voor volgend seizoen zijn al diverse inschrijvingen binnen en maken basisscholen er een creatief en educatief project van! De ‘kèrkes’ trekken mee in de kinderoptocht, die live te zien was op L1 en streekomroep Start.

Phil en Paek
Na de kinderoptocht wacht het tweede verrassingsbezoek. De Philharmonie bezoekt in het Jochem Erenshoes de Paek. Een mooi gebaar. Net zoals de banner ‘Vastelaovend vier veer same’ die prijkt aan de gevel van het Phillokaal in de Gats. Daarop stadsprins Bart II! Alhoewel… tot de vrijdagavond van de Zittesje vastelaoves-6-daagse dan. Want die avond vervangen leden van de Paek deze door een banner met Toon Hermans met een dikke trom met daarop de tekst ‘De Paek’. Daar blijft het niet bij, want enkele minuten later trekt de complete (!!) Sint Joseph harmonie musicerend het Phillokaal binnen als begeleiding van stadsprins Bart II en De Marotte. Een historisch kippenvel moment. Als alle aanwezigen daar samen ‘Hoog ’t rood, gael, gruin’ zingen en ‘aansjlaon’, muzikaal begeleid door de Paek. Waarschijnlijk hét hoogtepunt van de vastelaovend 2017! Uniek in zijn soort. En nog net iets specialer dan de vele bezoekjes aan zieken, gehandicapten, verenigingen, scholen, bejaarden, zittingen etc. of de vele activiteiten die ook dit jaar weer allemaal succesvol waren. Zelfs specialer dan andere speciale momenten, zoals de grote optocht.

Aansjlaon
Of speciaal om de aftrap bij Fortuna Sittard tegen Jong Ajax te verrichten en vervolgens de einduitslag 5-2 op het scorebord te zien. Het lukte de stadsprins zelfs om tijdens de sleuteloverdracht door de burgemeester tijdens ’t Kanón van ’t Balkon zo’n 13.000 mensen op de historische markt te laten ‘aansjlaon’, een record volgens broer Thijs. Ook speciaal. En zelfs een flinke regenbui tijdens het tröötekonkoer en het appelsienesjmiete waren speciaal… Het drukte de stemming zeker niet. Integendeel, vastelaovend is en blijft speciaal! Alleney gekke Teun.

Een dankjewel aan iedereen die er een speciaal seizoen van heeft gemaakt.

Dan sluiten we toepasselijk af. Net als aan het einde van de vlogs roepen we nu “Hoieeee”.