Op maandagavond 26 juni, met een buitentemperatuur van 2×11 graden, bevolkten drieëntwintig carnavalisten het Marottelokaal. Zij luisterden allen naar veertien inzendingen als kanshebbers voor één van de elf finaleplaatsen tijdens het Zittesj Vastelaoves Konkoer dat op 26 augustus, Sint Rosakermis, plaatsvindt in Volt.

De voorselectie jury, onder auspiciën van notaris mr. Tim Gielens, bestaat uit stadsprins Bart II, afgevaardigden van prijswinnaars in de grote optocht 2017, Prinsegarde, Zittesje zaate hermeniekes, harmonieën, wegenbouwers, pers en leerkrachten van basisschool Overhoven. Deze school verzorgt in 2018 het Marotte kènjerleidje.

De juryleden beoordeelden de nummers o.a. op muzikaliteit, originaliteit, Sittards dialect en melodielijn. Na het tellen van de stemmen, bepaalde stadsprins Bart II onder het toeziend oog van de notaris bij loting de volgorde tijdens de ZVK-finale. Uiteindelijk veroverden deze elf nummers een finaleplek:

 1. ‘Blifs in mien hart’ (Sjon Smeets en Gian Prince)
 2. ‘Gaef mich mer’ (Rob Hodzelmans)
 3. ‘Ós vastelaovesreünie’ (Peter Schaeks)
 4. ‘Kabáw’ (Thei Wessels)
 5. ‘Ómdat ‘t kènt’ (Jan Dieteren)
 6. ‘Veer zeen Zitterd’ (Ed Geilen en Petro Willems)
 7. ‘De prins is ózze dirigent’ (Phil Schaeken)
 8. ‘Laef de vastelaovend’ (Cyrille Niël)
 9. ‘Waat is ‘n trumke zónger träötje’ (Guus Steinen)
 10. ‘Wie kumpse drop’ (Miriam en Theo Bartels)
 11. ‘Mós doe neit eine gaeve’ (Ger Muijrers)