Terwijl de buitentemperatuur zo’n 26 graden was, draaide de airconditioning in poptempel Volt op volle toeren. In de lekkere koelte van de grote zaal klonken vastelaovesklanken. Vastelaovendminnend Sittard had zich verzameld om de Marotteschlager 2018 te kiezen. De 11 finale liedjes werden live ten gehore gebracht. De reacties van het publiek waren bijzonder positief en de sfeer was prima en dat ondanks het feit dat het pas augustus is…

Een vakjury bestaande uit de twee leden van meervoudig LVK-winnaar Spik & Span uit Susteren, muzikant-presentator-pleitbezorger van het Limburgs lied-programmamaker bij L1-en nog veel meer Henk Hover en oud-muziekdocent aan het Trevianum, muzikant, tweede dirigent van mannenkoor Si-Tard en fanfare Sint Barbara en ook nog veel meer andere muzikale taken Paul Kalkhoven, vormde samen met het in grote getalen aanwezige publiek de jury.

Nadat alle liedjes de revue hadden gepasseerd, werden de refreintjes en één couplet nogmaals gezongen en kon iedereen stemmen. Aansluitend kon de telcommissie, onder het toeziend oog van notaris mr. Tim Gielens, gaan tellen. Rond middernacht maakte regerend stadprins Bart II de uitslag bekend.

Tot de Marotteschlager 2018 is gekozen het nummer ‘Veer zeen Zitterd’ van Ed Geilen en Petro Willems, uitgevoerd door deze carnavalisten onder de artiestennaam Gein Haor Baeter. Dit duo grossierde in vierde, derde en tweede plaatsen sinds jaren op het ZVK. Nu is dan eindelijk de hoogste plek dit duo ten deel gevallen.

De tweede plek is voor Thei Wessels met ‘Kabáw’, gezongen door Koeraasj. En op de derde plaats eindigde ‘Laef de vastelaovend’ van en gezongen door oud-stadsprins Cyrille Niël. Plek vier is voor ‘Mós doe neit eine gaeve’, gecomponeerd door Ger Muijrers en uitgevoerd door het duo Sjtóm Toeval. Op de vijfde plaats eindigde ‘Blifs in mien hart’, een rustig nummer van het duo Sjon Smeets en Gian Prince, dat eerder op de avond de Thei Hunnekens wisseltrofee inleverde als winnaar 2016, gezongen door Bart & Lejao. Nummer zes is ‘Waat is ‘n Trumke zónger träötje’, een compositie van Guus Steinen, gezongen door Jack & Ron. Een lied met een knipoog naar het 4×11-jarig jubileum van sjtadskapel ‘t Trumke en ‘t Tröötje.

De winnende nummers worden samen met het Marotte kènjerleidje en het Marotte tienerliedje uitgebracht op cd. Het zilveren schijfje wordt gepresenteerd op 11 november tijdens de opening van het nieuwe carnavalsseizoen op het Kloosterplein. Noteer deze avond dus in je agenda!