Op zaterdag 26 augustus kiest carnavalsminnend Sittard de Marotteschlager 2018. De ‘leidjeswédsjtried’, oftewel het Zittesj Vastelaovesleidjes Konkoer, wordt georganiseerd door stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd. Locatie is weer Poppodium Volt (Odasingel 88, Sittard). De deuren gaan open om 19.30 uur en de verkiezing zelf begint om 20.33 uur.

De entree, inclusief tekstboekje met stemformulier en pen, bedraagt € 3,- per bezoeker. Om er zeker van te zijn dat de sfeer er van begin af aan goed in zit, is het eerst tijd om samen met Bart & Lejao nog een keer de Marotteschlager 2017 ‘Wae oh wae?’ te zingen. Het componist/schrijver duo John Smeets/Gian Prince mag de Thei Hunnekens wisseltrofee vervolgens inleveren. Deze zal dan door worden gegeven aan één van de elf finalisten, die zichzelf aan het eind van de avond de winnaar mag noemen.

Finalisten
Onderstaande liedjes zijn dit jaar in de finale terecht gekomen:

 1. ‘Blifs in mien hart’ (Sjon Smeets en Gian Prince)
 2. ‘Gaef mich mer’ (Rob Hodzelmans)
 3. ‘Ós vastelaovesreünie’ (Peter Schaeks)
 4. ‘Kabáw’ (Thei Wessels)
 5. ‘Ómdat ’t kènt’ (Jan Dieteren)
 6. ‘Veer zeen Zitterd’ (Ed Geilen en Petro Willems)
 7. ‘De prins is ózze dirigent’ (Phil Schaeken)
 8. ‘Laef de vastelaovend’ (Cyrille Niël)
 9. ‘Waat is ’n trumke zónger träötje’ (Guus Steinen)
 10. ‘Wie kumpse drop’ (Miriam en Theo Bartels)
 11. ‘Mós doe neit eine gaeve’ (Ger Muijrers)
Thei Hunnekens Wisseltrofee

De muziek van de liedjes is vooraf opgenomen, maar wordt ‘live’ gezongen. De jurering vindt plaats door alle aanwezigen en een vak-/prominentenjury. Nummer één van het Zittesj Vastelaovesleidjes Konkoer wordt uiteraard de schlager 2018. Aan de componist(en)/tekstschrij­ver(s) hiervan reiken regerend stadsprins Bart II en Marianne Hunnekens-de Kok de Thei Hunnekens wisseltro­fee uit. Deze trofee is vernoemd naar de helaas veel te jong gestorven muzikant en componist Thei Hunnekens, die bekend staat als de grondlegger en jarenlange drijvende kracht achter het uitbrengen van Sittardse vastelaoves­leidjes op geluidsdra­ger.