Aanstaande zondag 4 februari trekt vanaf 13.33 uur kinderoptocht weer door de historische Sittardse binnenstad. Deze kleurrijke stoet met jeugdige optochtdeelnemers vindt traditioneel gezien één week voor het begin van de drie carnavalsdagen plaats. Enkelingen, duo’s en deelnemende kinderen van verschillende Sittardse basisscholen zullen ook dit jaar weer garant staan voor een bont en vrolijk schouwspel.

Handtekeningen uitdelen aan de
leerlingen van zijn oude basisschool

De kinderoptocht vormt ook één van de hoogtepunten van het carnavalsseizoen voor stadsprins León I. Voorafgegaan door zijn eigen Philharmonie Sittard sluit de Marotteprins aanstaande zondag de optocht af. Hij heeft dan duizenden kinderen in carnavaleske stemming aan zich voorbij zien trekken. Bijzondere deelnemer zal voor stadsprins León I zijn voormalige basisschool ‘Lahrhof’ zijn. In het jaar dat hun oud-basisschoolleerling stadsprins van Sittard is, pakt de school namelijk groots uit. Met een groep van maar liefst 175 deelnemers zullen zij tijdens de kinderoptocht een gooi doen naar de erewimpel door op een ludieke wijze invulling te geven aan hun motto ‘Veer gaon de wimpel noe verouvere’.

Koetjesreep
De oud-schooljuf van stadsprins León I en lid van de werkgroep die de kinderoptocht op school voorbereidt, Marjolein Vermeulen, kan zich de basisschooltijd van de regerend Marotteprins nog goed herinneren. “Leon was een hele lieve en rustige leerling. Heel plichtsgetrouw en voor zijn leeftijd had hij ook al een goede babbel. Hij was altijd aanwezig bij activiteiten in school, maar dan wel op de achtergrond, meer als een stille genieter”. Stadsprins León I herkent de woorden van Marjolein Vermeulen: “Op de basisschool vond ik de periode rondom vastelaovend altijd erg bijzonder. Ieder jaar kwam de stadsprins op bezoek op school en dan kregen we allemaal een koetjesreep. Ook kan ik me nog goed herinneren dat we in aanloop naar de vastelaovend met de bovenbouw in een optocht door de wijk Lahrhof trokken. Prachtig om dat als jonge sjnaak mee te maken”.

Al sinds 8-jarige leeftijd trekt León in
optochten mee met de Philharmonie

Stadsprins León I heeft nooit als leerling met de Lahrhofschool meegelopen in de kinderoptocht. Zijn muzikale hart klopte namelijk al op jonge leeftijd voor de Philharmonie, waarmee hij vanaf zijn achtste verjaardag in elke kinderoptocht meegelopen heeft. Zijn muzikale karakter was op de basisschool al duidelijk aanwezig. Eén van de juffen kan zich nog goed herinneren dat geen enkele pot of pan veilig was voor hem. Naast muzikaliteit werd ook de basis voor zijn huidige maatschappelijke functie, controleleider binnen de controlepraktijk van accountants- en adviesorganisatie Koenen en Co, gelegd op de basisschool. Leon I: “Het tafeltjesdiploma en de breuken vond ik maar lastig. Het hoofdrekenen leerde ik vervolgens tijdens mijn werkzaamheden bij de groentehandel Den Dekker op de Sittardse Markt”.

Veel plezier tijdens de voorbereidingen
op vastelaovend 2018

Erewimpel
Voor de Lahrhof school spelen de cijfers dit jaar ook een belangrijke rol. Ze willen dit jaar niet voor de eerste plaats tijdens de kinderoptocht gaan, maar voor de erewimpel, zo laat Kim van der Naald, een van de kartrekkers van het kinderoptocht-project op de Lahrhofschool, weten. Kim: “Al vele jaren wint basisschool Loedoes de erewimpeI. Dit jaar halen we op humoristische wijze alles uit de kast om ook eens op het hoogste podium te mogen staan. Voorop staat echter het plezier en de lol die we in de voorbereidingsperiode samen met onze leerlingen, leerkrachten en behulpzame ouders hebben. Als daar aanstaande zondag de erewimpel bij mag komen is dat voor ons de kers op de, laten we in de tijd van het jaar blijven, nonnevot”.

Marotte kènjerleidje 2010 ‘Knalle’

De basisschool, die in 2010 met het Marotteliedje ‘Knalle’ op de Marotte cd stond, is door het prinsschap van hun oud-leerling ook weer geïnspireerd om op muzikaal gebied volgend jaar weer van zich te laten horen. Marjolein Vermeulen: “We zijn nog op zoek naar een goede arrangeur die ons helpt met een mooi liedje, zodat we de kinderen ook op muzikaal gebied kunnen leren wat de tradities en gebruiken zijn rondom de Zittesje vastelaovend. En wie weet staan we dan net als andere Sittardse basisscholen volgend jaar in de voorronde van het Kinjer Vastelaovend Leedjesfestival.

Stadsprins León I en jeugdprinses Bo I
van de Kempernaaze

Leon I glimlacht eens als hij dit hoort: muziek en carnaval zijn voor hem heel nauw met elkaar verbonden. Leon I: “De Sittardse basisschoolleerlingen en jeugd zou ik willen meegeven dat ze zich verkleden en hun ouders vragen om samen vastelaovend te gaan vieren. Er is niets mooiers dan drie dagen sjpas en plezeier met elkaar te hebben. Beleef de Zittesje vastelaovend, ervaar wat er achter zit en zie de vele tradities en gebruiken die we van jongs af aan met z’n allen, generatie na generatie, in stand moeten houden. Het is niet alleen mijn taak als stadsprins om dit jaar voor te gaan in de vastelaovend en dit gevoel over te dragen, maar een taak van ons allemaal”.