Tijdens de Zittesje vastelaoves-6-daagse staat de maandag traditioneel in het teken van ’t Tröötekonkoer. Ouderwetse en moderne (Sittardse) vastelaovesschlagers gespeeld door zaate hermeniekes vormen dan de rode draad van een fantastisch carnavalesk en grandioos muzikaal kapellentreffen. Dit jaar betreft het bovendien een speciale editie, aangezien dit het 4x11e Tröötekonkoer is. De eerste editie vond plaats in 1972 en sinds dat jaar heeft ’t muziekspektakel slechts tweemaal niet plaatsgevonden.

Verspreid door de historische binnenstad van Sittard staan er dit jaar vier podia: het grote op de Markt en kleinere bij Café De Kup, ‘t Duvelke en ’t Sjterfhoes. Op de Markt opent de Marottekapel om 14.33 uur samen met De Marotte en Stadsprins León I de dag. Op de herkenbare muzikale tonen van de verschillende deelnemende kapellen worden de bezoekers vervolgens tot ongeveer 19.33 uur door een geslaagde vastelaovesdaag heen geloodst. De hermeniekes spelen allen minimaal twintig minuten, waarbij meerdere kapellen alle vier de podia aandoen. Vanwege de eerder genoemde intieme podia is er een hoog ‘raak-aan-gehalte’, waardoor de bezoeker echt tot de kern komt van het pure vastelaovend vieren.

Naast de Marottekapel completeren de volgende kapellen ’t Tröötekonkoer 2018: Sjwaegeleband, ´t Hermenieke, BBC, Noots Biejein, Kènjerkapel, ´t is Niks en ’t wurt Niks, sjtadskapel ´t Trumke en Tröötje, Aafsjlaag Zitterd en Hou op die Kis. Mit de Trööt in de Gööt zorgt weer voor een spectaculaire afsluiting op de markt met een optreden van zo’n 45 minuten.