Gretige kinderhandjes

Op dinsdag 13 februari staat vanaf 13.33 uur het traditionele appelesienesjmiete op het programma. De kreet “appelesiene, appelesiene, appelesiene” schalt deze dag weer vele malen door de historische Sittardse binnenstad. Op de Markt en omgeving delen tientallen fraai uitgedoste en onherkenbare laammaekesj (de zogenaamde hoeraes) duizenden sinaasappels uit. Zoals te doen gebruikelijke rollen en gooien zij het lekkere, sappige, oranje, bolvormig fruit naar de aanwezige enthousiaste kinderen.

Vernieuwingen

Dit gebruik stamt uit de vroegste geschiedenis van De Marotte die opgericht zijn in 1881. Dit jaar worden de inmiddels jarenlange traditionele elementen versterkt met hedendaagse activiteiten. Op de Sittardse Markt draait DJ Lars carnavalsmuziek afgewisseld met optredens van onder andere Sterre Cuypers. Sterre, die dit jaar in de finale van het Tiener Vastelaovesleedjes Konkoers stond, zal het Marotte tienerliedje ‘Veer gaon d’r veur’ ten gehore brengen. Ook andere artiesten zullen deze middag het podium op de Markt betreden. Ook nieuw dit jaar is dat de mooist verklede kinderen beloond worden met een workshop ‘appelesienesjmiete’. De aanwezige ‘appelesienesjmieters’ zullen de kinderen uitzoeken en meenemen naar het podium. De beste jeugdige kandidaat mag zich een jaar lang ‘Appelesienesjmieter van 2018’ noemen en ontvangt een mooie herinnering.

De Klup Ummer naat, een groep bestaande uit een mix van (oud)brandweermedewerkers, familie en vrienden, zal tijdens het ‘appelesienesjmiete’ met een bakfiets op de Markt aanwezig zijn. Op deze fiets hebben ze een sinaasappelpers staan, zodat kinderen de gevangen sinaasappels gratis kunnen laten uitpersen voor een lekker, vers glaasje sinaasappelsap.

Stadsprins León I heeft zich helemaal laten bijpraten over de plannen van Klup Ummer Naat. De Hoogheid was erg enthousiast. “Belangrijk is dat we de jeugd blijven betrekken bij onze vastelaovend. Dinsdag is daarvoor de dag bij uitstek. Ik ben er van overtuigd dat met deze vernieuwingen de dinsdag nog aantrekkelijker is voor ouders en de kinderen”. Natuurlijk wilde stadsprins León I ook wel even plaatsnemen in een brandweerwagen. Dat ontlokte een aanwezige vrouwelijke carnavalist de opmerkingen “Mannen blijven kinderen…”.

Het masker werd tijdens de opening van het seizoen onthuld.

Om 18.11 uur haalt culturele vereniging De Mander het masker van het balkon van restaurant ‘De Kroon’. Dan volgt een gevarieerd programma dat om 21.33 uur de menigte carnavalisten naar het Kloosterplein leidt, waar het masker op een nieuwe en eigentijdse manier wordt begraven.