De historische Sittardse markt wordt opnieuw ingericht tot groot openlucht feestterrein. Door de samenwerking tussen Horeca Markt, de gemeente Sittard-Geleen, stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd, sjtadskapel ’t Trumke en ’t Tröötje en het Optoch Kommitee Zitterd bruist het marktplein zes dagen lang van activiteiten.

 

 

Nach van ’t Auwt wief
Op donderdag 8 februari vinden in alle Sittardse cafés de eeuwenoude auw wieverbals plaats. Buiten staat het Convent van Neit Prinse garant voor een staaltje duidelijke, recht voor de raap humor, met een grote mate van tijd- en plaatsgebonden improvisatie tijdens de Nach van ’t Auwt Wief. Uiteraard spelen de verklede dames daarin gewild of toevallig de hoofdrol. Om 21.11 uur verzorgt de Marottekapel het Auw Wiever concert in café ’t Duvelke.

 

Sjolierevastelaovend
Scholieren uit de hele provincie hebben vrijdagmiddag 9 februari met een speciale stift gemarkeerd in hun schoolagenda. Zij weten dat in het Marotterijk speciaal met en voor hen de vastelaovend geopend wordt tijdens sjolierevastelaovend. Het festivalterrein is vanaf 13 uur vrij toegankelijk. DJ Jeroen Laven verzorgt de muzikale omlijsting. Er zijn optredens van o.a. Big Benny, Hard2get en Heite Soep.

 

 

‘t Kanönke
Op carnavalszaterdag 10 februari om 16.20 uur staat het podium op de historische Sittardse Markt ter beschikking aan de jeugd.

Basisschool Overhoven

Een gevarieerd programma voor en door kinderen, gaat er mede voor zorgen dat jeugdige hartjes ook voor vastelaovend gaan tikken! Het programma kort samengevat; Basisscholen Overhoven, Loedoes en KVL-winnaar de Sjtadssjool, deelnemers van TVK, de Zittesje kènjerkapel, afgewisseld met enkele andere acts. Presentatie: Fieny Cals.

 

’t Kanon van ‘t Balkon
Vanaf 17.44 uur is het verder genieten geblazen. Belichting, verlichting, duizenden ballonnen, vlaggen, confettikanonnen, volgspots en meer toveren de Markt om in een zeer feeëriek decor met een ongekende sfeer. Talloze regionale en provinciale artiesten laten feestvierders vastelaovend vieren, zoals dat bedoeld is.

Donkiesjot

LVK-winnaar Spik & Span, Don Kiesjot, Erwin, Big Benny, Beppie Kraft, Katja, Marotte-cd-artiesten en Trööt in de Gööt zijn slechts enkele artiesten die op het podium hun muzikale noten uitstrooien en aangekondigd worden door Wim Clerx en Maurice Gorissen. Daarnaast veel regionale artiesten, LKZH-winnaar ‘Kiek Mèr’ uit Swalmen en als finale act Kartoesj. Om 23.11 uur draagt burgemeester Sjraar Cox de sleutel van de stad over aan stadsprins León I.

Grote optocht
Zondag trekt vanaf 13 uur de grote internationale optocht door Sittard. Tienduizenden mensen weten traditioneel de weg naar Sittard te vinden. Vooraf staat opnieuw d’n Opsjtart op het programma. Op het terrein van het Maaslandpark, met muziek en onder het genot van een drankje en een hapje, de praalwagens bekijken en genieten van het verzamelen van duizenden deelnemers. Na afloop van de grote optocht vindt op de Markt de uitreiking van de prijzen plaats. Ook treden diverse artiesten op. Leuk voor deelnemers en toeschouwers! Gewijzigde route en andere info: www.optoch.nl. Ook handig is het om vooraf de speciale app te downloaden.

Tröötekonkoer

Sjtadsprins León I kapel Aafsjlaag Zitterd op tröötekonkoer

Maandag 12 februari is de binnenstad het domein van de levende muziek. Nabij cafés ‘De Kup’, ‘’t Sjterfhoes’ en ‘’t Duvelke’ en op de Markt spelen zaate hermeniekes vanaf 14.33 uur. Gezellige, ouderwetse en moderne, originele Sittardse vastelaovesschlagers vormen de rode draad in het grootste kapellentreffen van de regio. Tussendoor bezoekt stadsprins León dit concours. Hij reikt ook diverse prijzen uit.

Vernieuwde dinsdag!
En dan komt de onvermijdelijke laatste dag alweer in zicht. Maar deze is dit jaar vernieuwd! Speciaal voor de kinderen, het traditionele appelesienesjmiete op dinsdagmiddag 13-2 vanaf 13.33 uur. Dit jaar aangevuld met DJ Lars, een optreden van Sterre, Same Sjpas en andere artiesten. Daarnaast kunnen de mooist verklede kinderen een workshop ‘appelesienesjmiete’ winnen en biedt Klup Ummer Naat een sinasappelpers op een bakfiets aan om direct te kunnen genieten van de sinaasappels.

18.11 uur haalt culturele vereniging De Mander het masker van het balkon bij ‘De Kroon’ en start een gevarieerd programma dat eindigt om 21.33 uur op het Kloosterplein, waar het masker symbolisch begraven wordt. Aansluitend de laatste uurtjes van een hopelijk geslaagde vastelaovend 2017. Om Na het askruisje en het laatste pilsje met een bijpassende haring is het feest na woensdagavond definitief voorbij…

Alle activiteiten van de Zittesje vastelaoves-6-daagse zijn gratis toegankelijk. Echter elke activiteit kent een andere opzet en stelt andere eisen aan bijvoorbeeld veiligheid. Voor sjolierevastelaovend op vrijdagmiddag en ’t Kanón van ’t Balkón op zaterdag geldt dat er enkele bijzondere maatregelen van kracht zijn, die zijn ingevoerd voor de veiligheid van het publiek. De markt is afgesloten. Er zijn twee ingangen, aan de Limbrichterstraat en aan de Paardestraat. Zorg dat je op tijd aanwezig bent, want als de markt vol is, worden geen nieuwe bezoekers meer toegelaten. En het is niet toegestaan bolderkarren, eigen drank e.d. mee te nemen. Bij de entree wordt controle uitgevoerd.

Consumpties zijn alleen af te rekenen via de ‘Sjpaspas’ van de stichting Horeca Markt Sittard.