Op zaterdag 25 augustus kiest carnaval minnend Sittard de Marotteschlager 2019. Het Zittesj Vastelaovesleidjes Konkoer (kortweg ZVK), oftewel de ‘leidjeswédsjtried’, wordt georganiseerd door stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd. Locatie is de spiegeltent De Bon-Vivant gelegen op de Schootsvelden in de historische binnenstad van Sittard. De deuren gaan open om 19.30 uur en de verkiezing zelf begint om 20.33 uur.

Bij de ingang kan iedereen een tekstboekje met stemformulier en pen kopen voor € 3,50 per bezoeker. Om er zeker van te zijn dat de sfeer er van begin af aan goed in zit, is het eerst tijd om samen met duo Gein Haor Baeter nog een keer de Marotteschlager 2018 ‘Veer zeen Zitterd’ te zingen. Het componist/schrijver duo Ed Geilen/Petro Willems mag de Thei Hunnekens wisseltrofee vervolgens inleveren. Deze zal dan door worden gegeven aan één van de finalisten, die zich aan het eind van de avond de winnaar mag noemen.

De muziek van de liedjes is vooraf opgenomen, maar wordt ‘live’ gezongen. De finalisten dit jaar zijn in volgorde van optreden:

 • ‘Nog eine’ van Jack Vahsen
 • ‘Einzelgänger’ van Pascal van Teeffelen
 • ‘Mit de meziek mit’ van het duo Ed Geilen/Petro Willems
 • ‘Volle Poele’ met tekst van Jan Dieteren en muziek van Paul Erens
 • ‘Zolang mien vuit mich kènne drage’ van het duo Sjon Smeets (tekst) en Gian Prince (muziek)
 • ‘1,2,3 Vastelaovend’ van Thei Wessels
 • ‘Zuustet zitte in Zitterd’ van Hans Wijnands
 • ‘’t Aller aller aller’ van Theo Weijman en Mark Willems
 • ‘’t Is eine jóng van ós’ van Guus Steinen
 • ‘Same viere’ van Maurice Indemans
 • ‘Wae haet de meiste sjpas’ van Ger Muijres
 • ‘Mit de vastelaovend’ van Phil Schaeken

De jurering vindt plaats door alle aanwezigen en een vak-/prominentenjury. Nummer één van het Zittesj Vastelaovesleidjes Konkoer wordt uiteraard de schlager 2019. Aan de componist(en)/ tekstschrijver(s) hiervan reiken regerend stadsprins León I en Marianne Hunnekens-de Kok de Thei Hunnekens wisseltrofee uit. Deze trofee is vernoemd naar de helaas veel te jong gestorven muzikant en componist Thei Hunnekens, die bekend staat als de grondlegger en jarenlange drijvende kracht achter het uitbrengen van Sittardse vastelaovesleidjes op geluidsdrager.

Tijdens het ZVK worden foto’s en filmopnamen gemaakt.