Op zaterdag 5 januari vanaf 20.00 uur vindt in stadsschouwburg ‘De Domijnen’ de oetruipingszitting van stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd plaats. Een gevarieerde avond met officiële momenten, muziek, kolder en protocol. De zaal is vanaf 19.30 uur geopend.

Ridder en stadsprins

Veier-G

Vooraf wordt opgemerkt dat deze zitting eigenlijk een metamorfose zou ondergaan. Dat was ook al breed bekend gemaakt. Na afstemming tussen Auw Prinse en De Marotte, zou het plukken van regerend stadsprins León I en de grosse nómmer verplaatst worden naar deze avond. “Helaas gaat dat dit jaar nog niet lukken”, zegt ex-stadsprins en coördinator Ron Hermans. “We vinden het nog steeds een prima idee, maar we kunnen door een combinatie van omstandigheden op deze avond, de door ons gewenste kwaliteit niet garanderen. Vandaar dat we in overleg met De Marotte dit jaar nog vasthouden aan het vertrouwde concept tijdens de installatiezitting.”

Toch verandert er het één en ander. De zitting vindt plaats op het tot sfeervolle zittingszaal omgebouwde podium van de grote zaal van de plaatselijke cultuurtempel. In deze intieme omgeving start het nieuwe jaar in een ontspannen sfeer. De traditionele elementen van de oetruipingszitting, de bekendmaking van de Ridder in de Orde van De Pappegey en de naam van de nieuwe stadsprins, vormen de vaste ingrediënten van deze avond.

Daarnaast is er humor van buuttereedner Bas van Neer. Muziek is er van de jongste Marotte-cd ‘1,2,3 vastelaovend’ en van de groep Kölsch Platt. De muzikale omlijsting is in handen van de Marottekapel. Als klap op de vuurpijl is het De Marotte gelukt de dansgroep Westerwaldsterne Blau Weiss uit Duitsland te contracteren. Zoals men in Duitsland zegt “spitzenklasse!”.

Rond de klok van 23 uur wordt de naam bekend gemaakt van de 88e Sittardse stadsprins, die volgens de traditie zelf niet aanwezig is. Dit is, voor zover bij De Marotte bekend, uniek in de carnavalswereld. Aansluitend start het Marottebal met Zaelke Power. Tegelijkertijd gaan de Bielemen op pad om in cafés in Sittard het vernieuwde ‘Tillegram van de Pappegey’ te brengen. Het bekende affiche met naam en foto van de Marotteprins. Rond de klok van middernacht is de website www.marotte.nl voorzien van de naam en allerlei wetenswaardigheden, achtergrondinformatie en foto’s van de nieuwe stadsprins. Na het weekend is op Marotte TV tevens een reportage te zien.

 

Voorverkoop
Kaarten zijn in de voorverkoop te koop bij de Marottewinkel (damesmode Van Neer Eyckeler, Brandstraat 11-15), geopend donderdag van 10-14 uur en zaterdag van 10-17 uur. Raakt de zitting in de voorverkoop niet uitverkocht, dan zijn deze avond bij het theater nog kaarten te koop.