Jaarlijks laat stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd een nieuwe jaarorde ontwerpen. Alleen een kleine kring binnen De Marotte is op de hoogte van het thema. Ieder jaar dus weer een verrassing. De jaarorde van dit jaar is voor de vijfde keer op rij een ontwerp van Luc Bormans. De onderscheiding krijgt men niet zomaar. Men moet er iets voor doen in het belang van De Marotte en de Zittesje vastelaovend. De jaarorde van de Marotte is en blijft daarom een kleinood om te dragen én te bewaren!

Ontwerp
Ontwerper Luc heeft zich deze keer laten inspireren door maar liefst drie jubilea uit de Sittardse samenleving. Het jubileum van het Optoch Kommitee, de stadspatrones Heilige Rosa van Lima en de herrezen voetbalclub Fortuna Sittard. Hiermee worden cultuur, sport en religie met elkaar verbonden. De Marotte staan immers midden en wijdvertakt in de samenleving. De Marotteschlager van dit jaar, en het daarbij horende thema ‘123 Vastelaovend’, zorgen zodoende voor een toepasselijke omlijsting van deze editie van de jaarorde.

De jaarorde staat voor een gedeelte in het teken van het 5×11-jarig jubileum van het Optoch Kommitee. Dit wordt gevisualiseerd door de bekende muts van het comité kommitee met onder andere het Sittards krulkruis, het kwastje en de naam van het Optoch Kommitee in het Zittesj dialect. Onder de muts van het Optoch Kommitee staat de in Sittard bekende Sint Rosakapel, gebouwd op het hoogste punt van Sittard. De kapel is gewijd aan Rosa van Lima, patronesse van Sittard, die in 1669 werd aangeroepen om Sittard te vrijwaren van de zwarte pest. Tot op de dag van vandaag wordt ze met een jaarlijkse processie door onze stad geëerd. Op de jaarorde, gestileerd weergegeven, staat afgebeeld Vrouwe Fortuna met in haar hand een grote voetbal. Natuurlijk verwijzend naar Fortuna Sittard. In het seizoen 2018/’19 viert de eredivisionist het gouden jubileum. Voor Luc Bormans was dit, naast de promotie naar de eredivisie, natuurlijk een uitstekend moment om de Sittardse club in zijn ontwerp te verwerken.

Links staan verder het jaartal 2019 en de naam Marotte Zitterd. Linksboven de carnavalskleuren rood, geel en groen die aan de rechterzijde overgaan in geel-groen, de clubkleuren van Fortuna Sittard. De cijfers 123 met de tekst van de Marotteschlager van dit seizoen maken de jaarorde tenslotte compleet.

De jaarorde is als pin te koop in de Marottewinkel (Brandstraat 11) of in de webshop.