Op zaterdag 2 maart organiseert sjtadskapel ’t Trumke en ’t Tröötje voor de zestiende keer in successie ’t Kanón van ’t Balkon. Een urenlange gevarieerde artiestenparade loodst Sittard de drie dolle dagen in.

Het feeërieke balkon van het eeuwenoude pand ‘de Kroon’ aan de prachtige Sittardse Markt doet weer dienst als podium voor een keur aan artiesten. Midden op de historische Markt is een tweede podium gebouwd. De succesformule, veel regionale artiesten en bekende toppers van buiten het Marotterijk, blijft gehandhaafd. Al jaren genieten vastelaovesvierders uit de hele provincie en de euregio van een unieke sfeer. Die komt mede door de vele speciale lichteffecten, ballonen, confettikanonnen, vlaggen, de historische gevels en de donkere hemel.

 ‘t Kanönke
Het programma start om 16.33 uur met ’t Kanönke, de junior editie, speciaal voor en door kinderen. Diverse basisscholen, waaronder Overhoven, Loedoes en de Sjtadssjool, deelnemers aan KVL en TVK, de Zittesje kènjerkapel, zijn van de partij en worden afgewisseld met enkele andere acts.

Even voor 18.00 uur start de artiestenparade, opnieuw gepresenteerd door Wim Clerx en Maurice Gorissen. Regionale artiesten uit omliggende kerkdorpen en buurten worden afgewisseld met optredens van bijvoorbeeld La Bamba, Marleen Rutten, Toddezék, Katja, Björn & Mieke, Kartoesj, Paul & Leo, de Kloomp, Marotte-cd-artiesten en LKZH-winnaar ‘Mörge geit baeter’ uit Born.

Sleutel
Het officiële startschot voor de Sittardse vastelaovend wordt gegeven door stadsprins Rob I van stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd om elf minuten over elf uur. Ook dit jaar overhandigt burgemeester Sjraar Cox onmiddellijk hierna de sleutel en daarmee de macht aan de regerend Marotteprins. Duo Sjtóm Toeval zingt aansluitend de Marotteschlager 2019 ‘1,2,3 Vastelaovend’. Deze editie eindigt met een optreden van Beppie Kraft, voorafgegaan door Trööt in de Gööt. In het programma zitten uiteraard nog de nodige verrassingen.
Het evenement neemt een prominente plek in binnen het programma van de Zittesje vastelaoves-6-daagse. Het is gratis toegankelijk. De Markt is voor deze activiteit afgesloten. Er zijn twee ingangen, aan de Limbrichterstraat en aan de Paardestraat. Vol is vol. En het is niet toegestaan bolderkarren, eigen drank e.d. mee te nemen. Bij de entree wordt controle uitgevoerd. Consumpties uitsluitend verkrijgbaar via de ‘Sjpaspas’ van stichting Horeca Markt Sittard.