Stadscarnavalsvereniging De Marotte is opgericht in 1881. De vereniging kent zowel vanwege de leeftijd als de initiatieven een rijke historie. Helaas is gedurende deze lange periode van bestaan veel waardevols voor het nageslacht verloren gegaan. Gelukkig zijn ook veel van de archieven en bijzondere zaken veilig ondergebracht bij het Euregionaal historisch centrum (EHC), het voormalige gemeentearchief. Geregeld krijgt de club historisch waardevolle spullen aangeboden van mensen. Bijvoorbeeld bij verhuizing of uit nalatenschap. Daarom is geregeld aandacht hiervoor belangrijk.

Geschilderd portret van stadsprins Heins I Laudy (1954)

Bijzonder telefoontje
Marot Jo Willems is momenteel de archivaris van de stadscarnavalsvereniging. Samen met enkele andere enthousiastelingen vindt hij het niet alleen leuk om kennis te nemen van veel zaken uit het verleden. Hij is ook van mening dat zo veel mogelijk materiaal met de kennis en achtergronden voor het nageslacht veilig gesteld moeten worden. “We krijgen spullen aangedragen en geschonken door mensen met een carnavalshart, die bang zijn dat dit in de toekomst verloren zal gaan. We hebben een aantal fotoalbums, vele krantenknipsels, losse foto’s, boekjes, carnavalsordes, kleinere ‘prullaria’, die we allemaal nog moeten documenteren en archiveren. Het grootste gedeelte wordt opgeslagen in het EHC, waardoor het straks voor iedereen toegankelijk is. Het uitzoeken is veel en mooi werk. En soms ontdekken we bijzondere zaken. En soms denken we bijzondere zaken tegen te komen en blijkt dat na enig speurwerk niet zo te zijn. Dan speuren we vrolijk verder”.

Mogelijk dat dit artikel meer mensen doet beseffen dat ook zij misschien beschikken over voor het nageslacht interessante Sittardse carnavalshistorie? De Marotte roept hen op eens vrijblijvend contact op te nemen via info@marotte.nl of via 046-4521567. Immers “beter elf keer teveel gebeld, dan één keer te weinig!”