Voor het eerst in de historie van de in 1881 opgerichte stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd scoren de drie liedjes van het seizoen een finaleplaats in de verschillende concoursen. De nummers staan alle drie op de cd ‘1,2,3 Vastelaovend’.

Kinderliedje
Sinds 2008 zet De Marotte jaarlijks een kinderliedje op de jaarlijkse cd. Dit als één van de talloze initiatieven om de jeugd te binden aan de eeuwenoude Zittesje vastelaovend. Elk jaar is een andere basisschool aan de beurt om hieraan mee te werken. Een project dat op alle scholen met veel enthousiasme wordt ontvangen. Veel laten het niet bij die ene keer en zetten de flow voort in een eigen aanpak. Er zijn vele succesvolle voorbeelden. Het kinderliedje van dit seizoen ‘TisNeitNiks’, uitgevoerd door leerlingen van de winnaar van vorig jaar, openbare basisschool ‘De Sjtadssjool’, staat in de finale van het KVL, het Kinder Vastelaovend Leedjesfestival. Daar staat ook openbare basisschool ‘Aan de Meule’, één van de scholen die na een jaar het initiatief voortzette.

Nieuwe generatie
De Marotteschlager 2019 ‘1,2,3 Vastelaovend’, gezongen door Sjtóm Toeval, is één van de twintig finalisten van het LVK, het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer. De Marotte is hier bijzonder trots op. Een bewijs dat een nieuwe generatie stevig op de deur klopt. Maxime Tummers en Thierry Dirkx wonnen in augustus het Zittesj Vastelaovesleidjes Konkoer. Zij krijgen sindsdien het ene na het andere compliment. Het sympathieke duo is een prima ambassadeur van Zitterd en een bewijs dat vastelaovend in Zitterd in meerdere generaties volop leeft.

Beide liedjes zijn trouwens van de hand van de succesvolle Sittardse tekstschrijver/componist Thei Wessels. Diezelfde Thei schreef ook de tekst van het nummer ‘Laot ós mer sjuve’ van het Sittardse duo Jesse & Jesse, ook LVK-finalist. Quinn Warmerdam schreef de muziek. ‘Ouwe rot in het vak’ Paul-Jean Jessen (57), zingt dit lied samen met zijn neefje Tristan (20). Ook de jeugdige Tristan is een exponent van jeugdig talent in het Marotterijk.

Tieners
Tijdens de jubileumviering 12×11 jaar De Marotte in 2014 ontstond het idee om jaarlijks ook voor en door de categorie tussen jeugd en volwassenen een liedje op het zilveren schijfje te plaatsen. En aldus geschiedde. Dit jaar voor de derde keer al. Het kwartet dames van Veier-G bereikte met het nummer ‘Doe dao!’ de finale van het Tiener Vastelaovesleedjes Konkoer, kortweg TVK. Componist is Marc Verblakt.

Natuurlijk is het bereiken van de finale is al een prestatie. Uiteraard hopen de finalisten op meer. Hoe dan ook. Vastelaovend vierend Zitterd is trots!