Jaarlijks organiseert Sjtadskapel ’t Trumke en ’t Tröötje een carnavalsavond voor lichamelijk en verstandelijk gehandicapten. Bijna 40 jaar. Dit jaar wachtte de organiserende vereniging na afloop een grote verrassing.

Het bestuur van het SLV, de Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge, reikte aan de muzikanten de Zilveren Buut uit. Op voordracht van stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd werd deze onderscheiding toegekend op grond van grote artistieke verdiensten voor met name de vastelaovend en de cultuur in Sittard.

De muzikanten van ‘t Trumke en ‘t Tröötje en vier SLV-bestuursleden

Initiatieven
SLV-bestuurslid Frits Dirks sprak de laureaat toe. Sinds de oprichting in 1974 door een aantal bevriende muzikanten in jongerensociëteit ’t Kelderke, is het muziekgezelschap niet enkel op muzikaal gebied actief. Ze ontplooide talloze initiatieven die een uitgebreide plek in de geschiedenisboeken verdienen. In talloze optochten in het Marotterijk en Hasselt trokken de muzikanten mee en vermaakten ze het publiek met vrolijke klanken. Vele jaren organiseerde de kapel het in de verre omstreken bekende Auw mènkesbal en fungeerde het als huisorkest bij de wedstrijden van Fortuna Sittard. Ook nam de kapel samen met de Fortuna-selectie in 1978 de single ‘Nao Veure Fortuna’ op, nog steeds het officiële clublied van de club. De kapel bracht 35 jaar lang een bezoek aan de Wijnfeesten in Winningen aan de Moezel om het frühshoppen muzikaal te ondersteunen. Door de uitbreiding van het repertoire met Egeländer en Tiroler muziek spelen ze ook op de Oktoberfeesten en ondernamen ze meerdere concertreizen naar Tirol.

In 1996 vierde de kapel het 2×11-jarig bestaansfeest. Als eerbetoon aan de Sittardse zaate hermeniekes maakte de bekende Limburgse kunstenaar Sjir Jacobs in opdracht van T&T het bronzen standbeeld de ‘Tröötemènkes’ (Paardestraat). Dit past in het rijtje maatschappelijke betrokkenheid, net zoals de inzet voor de Wensboom of de konijnenburcht bij de Ophovenerhof.

’t Kanón van ‘t Balkon
In 2004 bedacht T&T het evenement ’t Kanón van ’t Balkon. Een schot in de roos! Binnen enkele jaren groeide het uit tot één van de hoogtepunten van vastelaovend in het Marotterijk. De mix tussen plaatselijke en regionale artiesten en provinciale toppers is kenmerkend en uniek. Complimenten zijn er voor ’t Kanönke, het gedeelte voor en door de jeugd. Jeugdig muzikaal talent van bijvoorbeeld basisscholen, deelnemers KVL en TVK krijgen de kans om op te treden voor een groot publiek in een geweldige entourage. Een ware stimulans om vastelaovend over te brengen op volgende generaties.

De zilveren buut

In datzelfde jaar won ’t Trumke en ’t Tröötje het Limburgs Kampioenschap Zaate Hermeniekes (LKZH), waardoor ze dit evenement een jaar later in Sittard mocht organiseren. Aan het vierdaagse feest in de Stadssporthal bewaart menigeen fijne herinneringen. Daar lag ook de basis voor ‘Zéng mit dien idool’, waarbij basisschoolleerlingen samen met een Limburgse artiest liedjes zingen. Nog steeds een leerzaam en vast onderdeel van de Marotte kènjerzitting.

Namens de kapel kreeg Jo Schrijen een grote Zilveren Buut met oorkonde, terwijl alle leden een kleinere persoonlijke zilveren buut kregen uitgereikt.