Appelesiene, appelesiene, appelesiene

Op dinsdag 5 maart staat vanaf 13.33 uur het traditionele appelesienesjmiete op het programma. De kreet “appelesiene, appelesiene, appelesiene” schalt deze dag weer vele malen door de Sittardse binnenstad. Op de Markt en omgeving delen tientallen fraai uitgedoste en onherkenbare laammaekesj (de zogenaamde hoeraes) duizenden sinaasappels uit. Zoals te doen gebruikelijke rollen en gooien zij het lekkere, sappige, oranje, bolvormig fruit naar de aanwezige enthousiaste kinderen.

Dit gebruik stamt uit de vroegste geschiedenis van De Marotte die opgericht zijn in 1881. Dit jaar zullen de inmiddels jarenlange traditionele elementen versterkt worden met hedendaagse activiteiten. Op de Sittardse Markt zal vanaf de aanwezige podiumwagen gezellige carnavalsmuziek gedraaid worden, terwijl de jongste jeugd kan graaien en grabbelen naar de tienduizenden ‘appelesiene’ die uitgegooid worden.