Zaterdagavond 2 maart overhandigt burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen desleutel van de stad aan stadsprins Rob I van stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd. Deze plechtige handeling vindt plaats om 23.11 uur tijdens het evenement ’t Kanón van ’t Balkón.

Burgemeester Sjraar Cox feliciteerde eerder Rob met zijn prinsschap

De klok die aan de balustrade hangt van het balkon van café ‘De Kroon wine & dine’ aan de Markt, telt af richting elf minuten over elf uur ’s avonds op carnavalszaterdag. Op dat moment geeft stadsprins Rob I het officiële startschot voor de vastelaovend 2019. De klok stopt op dat moment uiteraard met aftellen en kan rust nemen tot november. Nadat Burgemeester Sjraar Cox het balkon betreden heeft, starten de duizenden carnavalisten met aftellen van 11 tot 0. Dan overhandigt de burgervader namens het College van B&W, de sleutel van de stad aan de Hoogheid. Omdat stadsprins Rob I de rij sluit van alle prinsen en prinsessen die een sleutel voor een stadsdeel hebben gekregen, worden alle belangrijke besluiten in de gemeente vanaf dat moment door de prinsen en hun raden genomen