Traditioneel organiseert stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd op de zaterdag van het Sint Rosa weekend het Zittesj Vastelaovesleidjeskonkoer (ZVK). Daarmee is de in 1881 opgerichte vereniging jaarlijks de eerste vereniging in Limburg die een nieuwe schlager kiest.

In een sfeervolle en goed gevulde spiegeltent ‘Cristal palace’ was het warm en één groot feest. Carnaval minnend Sittard hoorde 10 kanshebbers. Liedje nummer 6 werd niet ten gehore gebracht vanwege trieste familieomstandigheden van één van de zangers.

Regerend stadsprins Rob I presenteerde op geheel eigen wijze deze avond op een voortreffelijke manier. Het publiek en de vak- en prominentenjury, bestaande uit Nico Bemelmans (Vorst van CV de Haverbüle Munstergeleen), journalist/carnavalist Ronald Colée, Stan Hellenbrand en Guido Renkens van Baroesjko, John Hertogh (dialect columnist VIA Sittard), Guus Kitzen (componist en zanger van Kartoesj), Christel van Rijn (zangeres o.a. W-Dreej en Chistel & Quinn) en Rob den Rooijen (Vorst CV de Narre Overhoven), waren zeer te spreken over de finalisten.

René Dirkx

René Dirkx
Nadat alle nummers gezongen waren, brachten de aanwezigen hun stem uit. De winnaar van het ZVK 2019 is René Dirkx met ‘Mènigmaol roup ich alaaf!’, een compositie van Phil Schaeken. Door deze overwinning volgt René zijn zoon Thierry, als helft van het duo Sjtóm Toeval, op als zanger van de Marotteschlager. En terwijl ze van Marianne Hunnekens-de Kok de Thei Hunnekens wisseltrofee in ontvangst mochten nemen, viel een daverend applaus en gejuich hen ten deel.

Tam Tam

De tweede plaats is voor ‘’t Pappegeyke’ een compositie van Reinhard Wind, gezongen door Michelle Tummers. Op de derde plek eindigde ‘Veer zeen toch allemaol femieje’ van Tam Tam, een compositie van Gé van Beek en Wim Roeffen. Vierde werd ‘Laot ós éns wènke’, gezongen door Henk Dols (tekst/muziek Eliane Starren en Monique Jennissen). Als vijfde eindigde ‘Nòg Zitterder es dich!’, geschreven door Theo Weijman en Mark Willems en gezongen door zus en broer Lisa en Max Schiffler. Op de zesde plek eindigde ‘Same vastelaovend viere’ van Theo Wezenberg, gezongen door moeder Marjolein en zoon Remco Vermeulen, alias Zo Ma Same.

Deze nummers, komen samen met een kinder- en tienerliedje, op de nieuwe Marotte-cd, die op elf november het levenslicht ziet.