Op zaterdag 24 augustus kiest carnaval minnend Sittard de Marotteschlager 2020. Het Zittesj Vastelaovesleidjes Konkoer (kortweg ZVK), oftewel de ‘leidjeswédsjtried’, wordt georganiseerd door stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd en is een uniek element binnen het Sint Rosafestival. Locatie is spiegeltent ‘Crystal Palace’ gelegen op de Schootsvelden in de historische binnenstad van Sittard. De deuren gaan open om 19.30 uur en de verkiezing zelf begint om 20.33 uur.

Een dolgelukkig duo Sjtóm Toeval, nadat ‘1,2,3 Vastelaovend’ tot Marotteschlager 2019 werd gekozen

Bij de ingang kan iedereen een tekstboekje met stemformulier en pen kopen voor € 3,50 per bezoeker.

Om er zeker van te zijn dat de sfeer er van begin af aan goed in zit, is het eerst tijd om samen met duo Sjtóm Toeval nog een keer de Marotteschlager en LVK-finalist 2019 ‘1,2,3 Vastelaovend’ te zingen. Het uitvoerend duo Maxime Tummers en Thierry Dirkx en componist/schrijver Thei Wessels mogen de Thei Hunnekens wisseltrofee vervolgens inleveren. Deze zal dan door worden gegeven aan één van de finalisten, die zich aan het eind van de avond de winnaar mag noemen.

Vervolgens is het de beurt aan de elf finalisten. De muziek van de liedjes is vooraf opgenomen, maar de artiesten zingen ‘live’.

Regerend stadsprins Rob I heeft de loting verricht voor de volgorde van de kanshebbers. De elf finalisten zijn:

 1. ‘De wiezers van de klok’ van Tom Bloem
 2. ‘Integrere mótte veer lere’ van Ben van der Venne
 3. ‘Mènnigmaol roup ich Alaaf!’ van Phil Schaeken
 4. ‘Nòg Zitterder es dich!’ van het duo Theo Weijman en Mark Willems
 5. ‘Laot ós éns wènke’ van het duo Elianne Starren en Monique Jennissen
 6. ‘Oma’ van Reinhard Wind
 7. ‘Mien Zitterd’ van het duo Chris Luijten en Huub Lemmens
 8. ‘Same vastelaovend viere’ van Theo Wezenberg
 9. ‘Veer zeen toch allemaol femieje’ van het duo Gé van Beek en Wim Roeffen
 10. ‘Es ze van Zitterd bès’ van het duo Jan Dieteren en Paul Erens
 11. ‘’t Pappegeyke’ van Reinhard Wind
De Thei Hunnekens wisseltrofee
De jurering vindt plaats door alle aanwezigen en een vak-/prominentenjury. Nummer één van het Zittesj Vastelaovesleidjes Konkoer wordt uiteraard de schlager 2020. Aan de componist(en)/ tekstschrijver(s) hiervan reiken regerend stadsprins Rob I en Marianne Hunnekens-de Kok de Thei Hunnekens wisseltrofee uit. Deze trofee is vernoemd naar de helaas veel te jong gestorven muzikant en componist Thei Hunnekens, die bekend staat als de grondlegger en jarenlange drijvende kracht achter het uitbrengen van Sittardse vastelaovesleidjes op geluidsdrager.

 

Gedurende de avond worden foto’s en filmopnamen gemaakt.