Dörpelmaeg op zoek naar nieuwe leden

Sittard – Wie kent ze niet in het Sittardse, de dames in de lange blauwe jurk, geruite schort en pelerine? Het zijn de leden van de Sittardse ‘Dörpelmaeg’. Zij zetten zich vol overgave in voor het in stand houden van Sittardse tradities, in het bijzonder de Sittardse vastelaovend. Met raad en daad staan zij klaar. Dikwijls achter de schermen en op de achtergrond.

Rond 1900 moesten Sittardse dames flink poetsen en schrobben bij de rijke families. Deze ‘dörpelmaeg’ hadden het niet gemakkelijk. De drempel aan de voordeur was het visitekaartje van de bewoners en moest daarom altijd op en top glimmen. Het beroep stierf in de letterlijke zin uit. De naam bleef behouden. Via een omweg welteverstaan. Rond de jaren ’50 van de vorige eeuw had Sittard een aantal dameskegelverenigingen. Op de banen van het legendarische hotel ‘De Zwaan’ aan de Brandstraat, streed men sportief om de punten. Er heerste een uitstekende sfeer. Des te pijnlijker was de sluiting van de banen in 1961. De dames verloren hun hobby… Hun liefde voor de Sittardse vastelaovend en de opgebouwde onderlinge band bleken de sleutel tot de oplossing. Op 11 november 1961 was de oprichting van de ‘Dörpelmaeg’ een feit. Vooral door hun deelnames aan de Sittardse optochten groeide hun naam. Menig erewimpel prijkt in de prijzenkast. Eén van de hoogtepunten uit het bestaan is het bezoek aan paleis Soestdijk in 1973, waar ze bij gelegenheid van de verjaardag van wijlen Koningin Juliana deelnamen aan het destijds traditionele en razend populaire defilé.

Lid worden?
Tegenwoordig zijn de dames bekend van tal van activiteiten. Ze lopen voorop in de kinderoptocht met hun bezems om de weg symbolisch vrij te maken voor de Marotte en de nieuwe stadsprins. In de grote optocht vormen ze jaarlijks een leuke, vaak humorvolle groep. Ze helpen sjtadskapel ’t Trumke en ’t Tröötje bij de jaarlijkse carnavalsavond voor de gehandicapten, helpen het Optochkommitee met de verkoop van de bekende wimpels met de tekst ‘Veer sjteune d’n optoch’ en halen geld op voor de kinderoptocht. Uiteraard bezoeken ze trouw prinsenrecepties en assisteren ze met half vasten bij het uitdelen van krombroodjes. Ook nemen ze deel aan het alternatief sjöttefees en doen verenigingen nooit tevergeefs een beroep op hun.

De vereniging heeft momenteel zeven leden en zou graag wat groter willen groeien. Dames met gevoel voor Sittardse tradities en folklore, vastelaovend in het bijzonder, die lid willen worden, kunnen contact opnemen met Mirjam Budding, Jan van Stevensweertstraat 9, 6137 AR  Sittard, of mirjam.budding@home.nl. Telefonisch contact is mogelijk via 06-12403202.