Bij de start van het nieuwe carnavalsseizoen 2019/’20 is Peter Schaeks toegetreden tot de Wieze Raod van De Marotte Zitterd. Daarmee treedt iemand met meervoudig prinselijk bloed toe tot de stadscarnavalsvereniging. Peter was namelijk ooit jeugdprins van c.v. de Kaatbuurkes in Kunrade en in 1994 prins van c.v. de Sjmautbule in Einighausen. Een rasechte vastelaovesvierder dus.

Peter leerde zijn echtgenote Miriam kennen via de schutterij. Miriam is ein richtig maedje van Einekoeze, zoals dat in het kerkdorp genoemd wordt. Haar familie heeft maar liefst 23 (!) prinsen en prinsessen voortgebracht. Peter en Miriam wonen in Limbricht, samen met hun zoon Finn, die ook alle facetten van de vastelaovend met de paplepel ingegeven krijgt. In 2017 was hij jeugdprins bij c.v. de Doale.

Peter is bij de tienduizenden toeschouwers en televisiekijkers bekend als deelnemer van de kènjeroptoch en de grote optocht. Vol passie en plezier neemt hij deel. Spelend met publiek en altijd in voor een geintje. Als lid van de zanggroep Driej & Ein nam hij meermaals deel aan het Zittesj Vastelaovesleidjes Konkoer en trad hij op bij menige activiteit. Als commissielid techniek is Peter al jarenlang actief voor de Marotte.

Kansen
Buiten de aan vastelaovend gerelateerde activiteiten is het hele gezin al heel wat jaartjes actief bij schutterij Sint Salvius in Limbricht. Lachend en trots meldt Peter dan ook dat “het lied ‘’t Salviusleed’ van Kartoesj is bij ons volledig op zijn plaats”.

Peter hoefde niet lang na te denken om toe te treden tot de Wieze Raod. “Ik vind het heel belangrijk dat alle tradities en gebruiken van de Zittesje vastelaovend van generatie op generatie worden over gedragen. Combineer dat met eigentijdse kansen en mogelijkheden en stel zo de toekomst van die geweldige Zittesje vastelaovend veilig. De betekenis achter de woorden ‘Hoog ’t rood, gael, gruin’ bezorgen mij kippenvel. Die blijf ik trouw in goede en zeker ook in slechte tijden. Voor de jeugd, de muziek en het gezellig samenzijn. Iedereen viert en geniet op zijn of haar eigen manier. Zo veelzijdig is en moet vastelaovend blijven. Daar zet ik me graag volledig voor in!”.