De Wieze Raod van de Sittardse stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd heeft in haar vergadering van 20 november de heer Jan Janssen gekozen als Vorst Marot. Tijdens de oetruipingsaovend op 4 januari 2020 in het Forum theater wordt hij geïnstalleerd als Vorst Marot Jan I.

Jan Janssen, in het dagelijks leven werkzaam bij de politie, is getrouwd met Agnes en vader van twee zoons, Jan-Willem en Casper. Jans vader was medeoprichter en jarenlang vorst van de carnavalsvereniging in Puth. De ouders van Agnes waren ook echte carnavalisten. Zoon Casper was in 2014 stadsprins van de Flaarisse, Jan-Willem zijn adjudant. Kortom vastelaovend al generaties lang met de paplepel ingegeven!

Veelzijdig
Jan is woonachtig in de Waereldsjtad, op een plek met uitzicht op het Marotterijk 😉. Met Jan heeft de Marotte een veelzijdig Vorst Marot binnen gehaald. Hij was jarenlang fanatiek zaal- en veldvoetballer en speelde tennis. Hij was lid van de toneelvereniging in Puth, speelde daar ook in menige revue en zong in het jongerenkoor Popularum.

Zingen is Jans grote passie. Hij stond met de groep Veer-Veere op alle grote podia in Limburg, waaronder ’t Kanón van ’t Balkón, en maar liefst vier keer in de finale van het LVK. In 2007 scoorde de groep met de latere meezinger ‘Ko zak door’ een verdienstelijke tweede plek. Met de foute feestband Sorry voor de Krekels treedt hij al tien jaar op. Zo ook tijdens het jaarlijkse smartlappenfestival in Sittard. Daarnaast is hij ook als presentator actief. Bijvoorbeeld van de Lederhosenland modeshow, beierkiene bij Ich & Dich, recepties van het alternatief sjöttefees en de middag voor verstandelijk gehandicapten Simme saame tijdens het oktoberfeest. En wie de Zittesje revue bezoekt, ziet hem schitteren als de financieel directeur van de schouwburg, die kanaries houdt als hobby.

Sorry voor de Krekels

Waarom Vorst Marot?
Op de vraag “Waarom Vorst Marot?” heeft Jan een duidelijk antwoord. “Geloof het of niet, dit stond al jaren op nummer 1 van mijn bucket list. En ik besef dat het instapmoment misschien niet het meest gunstige moment is, maar ik ben nu wel gevraagd. Vastelaovend is een feest van het volk en het moet verbroederen. Overal speelt wel eens iets. Ik spreek de hoop uit dat veer mit zien alle mótte prebeiere ’t verleje te vergaete en de toekóms waerd vénje om veur te laeve! We moeten het spel van vastelaovend weer samen kunnen spelen! Met respect voor elkaar. Alles voor het behoud van die mooie eeuwenoude Zittesje vastelaovend. Spreek mij gerust aan, ik luister naar iedereen! Dat alles passend bij mijn lijfspreuk ‘’t Laeve is om risico’s te numme EN om herinneringe te make!’”.