Afgelopen zondag organiseerde de Senaat van de Marotte de receptie voor stadsprins Thierry I. Het was een zeer geslaagde middag met veel bezoekers. Van familie en vrienden tot harmonieën. Van perpluuverenigingen tot monseigneur Deken van Rens. En van bevriende carnavalsverenigingen tot politieke partijen. En tientallen andere bezoekers.

Namens het college van Sittard-Geleen waren burgemeester Sjraar Cox en de wethouders Pieter Meekels en Leon Geilen aanwezig. De burgemeester gaf in zijn toespraak aan bewust voor deze combinatie gekozen te hebben. “Net als bij de Marotte vertegenwoordigen wij de drie stadsdelen”. Hiermee kreeg hij uiteraard de lachers op zijn hand.

Burgemeester Cox was uiteraard niet de enige spreker die verwees naar de woonplaats van de Marotteprins. Vorst Ger van de Reube uit Obbicht was heel duidelijk. “We kennen de familie Dirkx als actieve mensen in de Obbichtse samenleving. We kennen echter ook hun liefde voor Sittard. Voor ons was het daarom logisch dat Thierry stadsprins in het Marotterijk zou worden”.

Vorst Rob I van de Narre uit Overhoven was zelf ooit prins van Overhoven. “En toen woonde ik in Maastricht! Trouwens de leden van de raad van elf van de Narre wonen overal. En brengen daardoor ideeën van her en der mee naar de Narre. Dat houdt ons scherp.”

Opper Bert Lemmens van de Flaarisse maakte een verwijzing naar het woonadres van Vorst Marot Jan I. “In de Waereldsjtad zien we hem als eine jong oet Puth. In Zitterd zien ze hem als eine van Gelaen. Het is maar door welke bril je kijkt of wil kijken”. Zijn verhaal sloot hij serieus af met “Tradisies gaon neet om ’t aanbidde van ’t as, mèr om ’t doorgaeve van ’t vuur”.

Wethouder Berry van Rijswijk bood stadsprins Thierry I aan samen de cafés aan de Markt te bezoeken om zijn verzameling bierglazen uit te breiden. Thei Wessels van buurt Sjteivig onthulde dat Thierry in 2010 als een soort verstekeling had meegelopen bij de buurt in de grote optocht, want hij stond niet op het schminkschema… Bleek Thierry dat jaar de vervanger te zijn van een zieke…

Leerkrachten en leerlingen van basisschool Loedoes (foto) waar Thierry stage loopt, vertelden trots te zijn op meester Thierry. En zij niet alleen. Ook de nieuwste Pabo, harmonieën, familie, vrienden, artiesten en vele anderen. Niet vreemd, want zoals ook vaak gezegd werd “Thierry heeft een speciaal plaatsje in menig hart”. En dat zullen er de komende weken ongetwijfeld alleen maar meer worden!

Meer over de receptie op Marotte TV.