Tweede Ridder dit seizoen bij De Marotte Zitterd

Tijdens de oetruipingszitting werd Manfred Stielow uit Keulen door stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd benoemd tot Ridder in de Orde van De Pappegey. Deze onderscheiding wordt toegekend aan een persoon die veel voor de Sittardse (vastelaoves-)cultuur betekent. Manfred is de 148e Ridder die sinds 1898 benoemd is.

Tijdens de insjtelasezitting van stadsprins Thierry I was het opnieuw raak. De bekende Sittardenaar Jacques Pfennings mag zich sinds die avond namelijk de 149e Ridder in de Orde van De Pappegey noemen. Vorst Marot Jan I roemde zijn veelzijdigheid, initiatieven en inzet voor de maatschappij en de Rooms katholieke kerk.

Initiatieven
Jacques stond aan de wieg van talloze initiatieven. Zo was hij de grote stimulator achter deelname van zowel leerlingen van het Bisschoppelijk College als leden van jongerensociëteit ’t Kelderke aan de grote optocht. Samen met wijlen Jules Hendriks was hij in 1969 heroprichter van culturele vereniging De Mander, nog steeds ‘zijn’ club. Hiermee herintroduceerde hij het masker begraven. Een evenement dat hij decennialang ook presenteerde op een voor hem zo unieke wijze. Met diezelfde Mander organiseert hij zittingen in de zorgcentra Baenje en de Kollenberg. Ook stond hij aan de wieg van de seniorenzitting, die dit jaar voor de 11e keer door De Marotte en de Zonnebloem gezamenlijk georganiseerd wordt. Met opbrengsten van collectes voor (Sittardse) missionarissen in verre landen voorafgaand aan optochten maken de Mander duidelijk dat vastelaovend meer is dan alleen feesten.


Comités
Talloze malen was Jacques ceremoniemeester in het Sittardse, bijvoorbeeld met half vasten bij het krombroodrapen en bij de uitreiking van de Ziepesjprènger. Hij is verder nog lid van het Oranjecomité, het comité dodenherdenking 4 mei, het acolietencollege, (het processiecomité) van het bestuur van buurt PPP, talloze huldigingscomités, het Sint Rosacomité, de stichting Behoud Kollenberg en meer. Voor het bisdom beheert hij de financiën van het Missiebureau.

Kortom een opsomming die absoluut niet volledig is, maar zeker wel duidelijk maakt dat ‘Sjaak Wiewater’, zoals velen hem ook kennen, grote bijdragen levert op talloze gebieden in de samenleving. En dat al vanaf zijn jeugd. Zitterd is greutsj op deze man!