Op dinsdag 25 februari staat vanaf 13.33 uur het traditionele appelesienesjmiete op het programma. De kreet “appelesiene, appelesiene, appelesiene” schalt deze dag weer vele malen door de Sittardse binnenstad.

Op de Markt en omgeving delen tientallen fraai uitgedoste en onherkenbare laammaekesj (de zogenaamde hoeraes) duizenden sinaasappels uit. Zoals te doen gebruikelijke rollen en gooien zij het lekkere, sappige, oranje, bolvormig fruit naar de aanwezige enthousiaste kinderen. Zo kan de de jongste jeugd graaien en grabbelen naar de tienduizenden ‘appelesiene’ die uitgegooid worden.

Dit gebruik stamt uit de vroegste geschiedenis van De Marotte die opgericht zijn in 1881. In die tijd waren vitaminen in de wintermaanden schaars. Diepvriezers bestonden nog niet en verse groente en fruit in de winkels waren schaars en erg duur. Daarom deelden welgestelden anoniem sinasappels uit aan de minder bedeelden.