De grote optocht van Sittard wordt, net als de optochten in Geleen, Born en Obbicht, wegens gevaar voor de harde wind afgelast. De organiserende verenigingen, hebben dit zaterdagmiddag besloten in nauwe samenspraak met burgemeester Sjraar Cox van de gemeente Sittard-Geleen en op advies van het team openbare orde en veiligheid.

Voor de gehele zondag verwachten de diverse binnen- en buitenlandse meteorologische bureaus zeer onstuimig weer. Er wordt door het KNMI code geel afgegeven, waarbij windkracht 6 verwacht wordt, met op grote schaal zware windstoten, met uitschieters naar 75 km/uur. Ook zal het langdurig regenen met 20 millimeter neerslag. Pas vanaf 17:00 uur wordt op zondag rustiger weer verwacht.

De weersomstandigheden zorgen ervoor dat de deelnemers en het publiek voor, tijdens en na de optocht in mogelijk onveilige situaties terecht komen. Vanaf windkracht 6 raden veiligheidsdiensten dergelijke buitenactiviteiten sterk af. Dadvies is sterk meegewogen in het uiteindelijke besluit.

De grote optocht van Sittard is verplaatst naar 8 maart, dezelfde datum als de vorige week verplaatste kinderoptocht.