Traditioneel begint in Sittard het carnavalsfeest met de fraaie en spontane kinderoptocht. Op de zondag één week voor carnaval trekt deze stoet vanaf 13.33 uur door de historische binnenstad van Sittard. Dit smakelijk voorproefje trekt tienduizenden toeschouwers. Het publiek kan jaarlijks genieten van prachtige, bontgekleurde groepen en grappige enkelingen. De vele muziekgezelschappen verhogen de carnavalsstemming.

Kisten vol sinasappels gooit stadsprins Thierry I zondagmiddag naar de jeugdige carnavalisten

Officiële intocht Stadsprins Thierry I en Appelesieneraege
Het laatste gedeelte van de optocht is de intocht van Stadsprins Thierry I. Hij vormt samen met Vorst Marot Jan I het sluitstuk van dit kleurige schouwspel. Zij worden voorafgegaan door de Prinsegarde en de Marotte. Na afloop van de optocht zingen leerlingen van diverse basisscholen (Marotte)kènjerleidjes. Daarna zal stadsprins Thierry I vanaf het podium op de Sittardse Markt de traditionele Appelesieneraege laten neerdalen voor de deelnemers aan de optocht. Aansluitend volgt de prijsuitreiking eveneens vanaf het podium op de Sittardse Markt.

Route Kinderoptocht
Start vanaf d’n OPsjtart – Rijksweg Noord (13.35 uur) – Walramstraat – Overhovenerstraat – Steenweg – Voorstad (13.55 uur) – Brandstraat – Begijnenhofstraat – Deken Tijssenstraat – Kloosterplein – Oude Markt (14.12 uur) – Limbrichterstraat – Molenbeekstraat (14:09 uur) – Nieuwstraat – Plakstraat (14.28 uur) – Putstraat – Markt (14.24 uur) – ontbinding