De Kinderoptocht en tevens intocht van stadsprins Thierry I, die morgen door de straten van het historische centrum van Sittard zou trekken, is vanmiddag afgelast.

Die beslissing werd in nauwe samenspraak genomen door burgemeester Sjraar Cox en het Optoch Kommitee Zitterd (OKZ) op advies van het team openbare orde en veiligheid.

Kinderoptocht 2019

Voor de gehele zondag verwachten de diverse binnen- en buitenlandse meteorologisch bureaus zeer onstuimig weer (harde wind van windkracht 6) met op grote schaal zware windstoten met uitschieters tot 80 km (windkracht 9). Deze weersomstandigheden zorgen voor, tijdens en na de optocht voor mogelijk onveilige situaties voor de basisschoolkinderen, andere (jonge) optochtdeelnemers en het publiek.

Vanaf windkracht 6 raden veiligheidsdiensten dergelijke buitenactiviteiten sterk af. Dit advies heeft het Optochkommitee en de heer Cox sterk laten meewegen in het uiteindelijke besluit. Dit ondanks de verwachte hoge buitentemperatuur.

Kinderoptocht 2019

Het KNMI voorspelt zondag in Limburg van 06:00 uur in de ochtend tot 21:00 uur in de avond windkracht 6 , waarbij windstoten mogelijk zijn tot windkracht 9 en waarschuwt daarvoor middels code geel.

De Kinderoptocht wordt nu verplaatst naar zondag 8 maart. Verplaatsen van de Kinderoptocht naar het weekend van carnaval was niet wenselijk, omdat in diverse kleinere kernen van de gemeente dan ook optochten trekken waaraan door deelnemers, die normaliter in de Kinderoptocht van Sittard meelopen, wordt meegedaan.