Zaterdagavond 22 februari overhandigt burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen de sleutel van de stad aan stadsprins Thierry I van stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd. Deze plechtige handeling vindt plaats om 23.11 uur tijdens het evenement ’t Kanón van ’t Balkón.

Burgemeester Cox en wethouder Meekels tijdens de receptie van stadsprins Thierry I

Op carnavalszaterdag wordt ‘s avonds op het balkon van café ‘De Kroon wine & dine’ aan de Markt, afgeteld richting elf minuten over elf. Op dat moment geeft stadsprins Thierry I het officiële startschot voor de vastelaovend 2020. Nadat Burgemeester Sjraar Cox het balkon betreden heeft, starten de duizenden carnavalisten met aftellen van 11 tot 0. Dan overhandigt de burgervader namens het College van B&W, de sleutel van de stad aan de Hoogheid. Omdat stadsprins Thierry I de rij sluit van alle prinsen en prinsessen die een sleutel voor een stadsdeel hebben gekregen, worden alle belangrijke besluiten in de gemeente vanaf dat moment door de prinsen en hun raden genomen. Bijzonder is daarbij dat dit tevens de allerlaatste keer is dat burgemeester Cox deze handeling verricht. Medio maart neemt hij afscheid van zijn ambt en wordt zijn opvolger beëdigd. Een historische gebeurtenis dus.