Vlak voor de feestdagen is Grootvorst Ben I (Bartholomeus) 20 december op 77-jarige leeftijd overleden.


Ben was sinds 1998 lid van Stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd. Van 1999 tot 2006 in de rol van Vorst Marot en bij zijn aftreden in 2006 werd hij benoemd tot Grootvorst. Als Vorst Marot riep hij zeven Stadsprinsen uit: Frank II – Roel III – Raphaël I – Cyriel II – Ruud I – Bart I en Roger I.

Ben kwam in een moeilijke periode bij de Marotte. Er was al twee jaar geen Vorst Marot, want de Marotte waren na het aftreden van Vorst Fernao I aan het begin van het seizoen 1996/1997 er niet in geslaagd een opvolger te vinden. Zo kon het gebeuren dat Ben’s zoon Michiel in 1997 als Stadsprins werd uitgeroepen door Marotte-voorzitter Hen Wijnands zaliger. Dezelfde Hen heeft Ben bewerkt om de Marotte te helpen. En zoals Ben was, een verenigingsman pur sang, wilde hij na enig aandringen de vereniging wel helpen en ’het’ proberen.

We zullen ons Ben voornamelijk herinneren als een sociaal bewogen en bevlogen mens, een mensenmens, die de gemeenschap centraal stelde omdat je het met elkaar moet doen. Hij stond niet graag op de voorgrond. Zo liet hij de presentatie graag aan anderen over en hield hij niet van (lange) speeches. Hij had oog voor de kleine maar vaak o zo belangrijke details. Daarbij onvoorwaardelijk gesteund door zijn Imelda. Ben voerde een behoorlijke verjonging door bij de Marotte. Een hoogtepunt was de viering van het 11×11-jarig jubileum in 2003 met diverse hoogtepunten waaronder de LVK-finale in de Stadssporthal.

Bij zijn aftreden in 2006 werd hij benoemd tot Grootvorst. Een ambt waarin hij nog veel zaken voor de vereniging heeft kunnen doen. Zo heeft hij nog jarenlang gefungeerd als stand-in voor Vorst Marot als er overdag activiteiten waren gepland. Dan zag je Ben weer genieten.

Ben heeft veel voor De Marotte betekent en ook voor nog veel meer verenigingen. We zullen ons Ben blijven herinneren als een verenigingsman en een familieman met een heel groot hart.

De Marotte Zitterd en de hele Vastelaovesperpluuj wenst Imelda en de hele familie veel sterkte in deze moeilijke tijd.