Stadsprins León I

Motto

’t Is soms veurbiej eer me ’t wit
Mer sjus daorom gaef ich uch mit,
Houw op die kis, zolang ’t kènt,
en onthawt
Veer zeen mit ózze Zittesje Vastelaovend verwènd
Jeder jaor opnuuj zeen d’r gans väöl luuj die zörge
Dat get euverblif veur mörge ( en euvermörge )
Ós sjtad sjittert
Same mit uch, veer zeen Zitterd!

Persoonlijke gegevens

Naam : León Kaminski
Prinselijk paleis : Kerkplein 11
, 6131 ES Sittard
Geboortedatum : 28 april 1990

... in het dagelijks leven

In het dagelijks leven werkt León als junior controleleider binnen de controlepraktijk van Koenen en Co. Hij is nu ruim 4 jaar werkzaam bij Koenen en Co (accountants- en adviesorganisatie).

León is leerling geweest van basisschool Lahrhof. Hierna heeft hij de HAVO afgemaakt aan het Trevianum in Sittard. León wist tijdens de beroepsoriëntatie al vroeg dat zijn passie ligt bij het werken met cijfers; het was dan ook een logische keuze dat hij als vervolgstudie koos voor Accountancy aan de Hogeschool Zuyd in Sittard.

Na de opleiding Accountancy is León deeltijd gaan studeren aan de Nyenrode Business Universiteit in Breukelen. In augustus 2015 heeft hij de titel Master of Science (MSc) in Accountancy behaald. Momenteel is León nog bezig met het vervolgtraject tot registeraccountant (RA), eveneens aan de Nyenrode Business Universiteit.

Tijdens zijn studie heeft hij met veel plezier gewerkt als verkoper bij Groente- en Fruithandel Den Dekker. Hier heeft León onder andere hoofdrekenen geleerd.

Hobby's en verenigingen

De hobby’s van León hebben één ding gemeen, namelijk: muziek! Qua sport fitnest hij 2x per week samen met twee van zijn vrienden, Lisa en Robin. Maar ook tijdens het sporten staat er muziek aan.

León is lid van de drumband van de Philharmonie Sittard, waar hij 19 jaar geleden als achtjarig jongetje samen met pap ging kijken en sindsdien niet meer weg te slaan is. De drumbandweekenden die om het jaar plaatsvinden en waarbij de instrumenten thuis blijven, zijn iedere keer onvergetelijk!

In 2009 is hij ook als paukenist bij het grote harmonie orkest van de Phil aan de slag gegaan en vindt hij het niet vervelend om af en toe te blijven hangen na de repetitie op de vrijdagavond. Binnen de Phil helpt León mee bij verschillende activiteiten.

Buiten de muzikale avonturen bij de Phil speelt León kleine trom bij kapel Aafsjlaag Zitterd en drums bij de Sittardse dialectband De Desperado’s. De liedjes ‘Is dit alles?’ en ‘Oh waat ein nach’ behoren tot zijn favorieten.

León vindt het gezellig om samen met de vriendengroep die min of meer sinds de middelbare school bij elkaar is, iets te ondernemen; samen stappen, op vakantie gaan en natuurlijk vastelaovend vieren! Daarnaast is León in juli 2017 tijdens de reis naar Warschau ‘toegetreden’ tot de Sjpiebaere. Aan de naam moe(s)t León echter wennen.

Iets dat ook niet mag ontbreken is het wintersporten, dat door de schoonfamilie is geïntroduceerd. León gaat nu het liefst ieder jaar met zijn vriendin Evelien skiën, hetzij met z’n tweeën, met de schoonfamilie of vrienden.

... en vastelaovend

León heeft sinds zijn achtste levensjaar elke kinderoptocht en grote optocht meegelopen met de Philharmonie. Deze 2 dagen staan dan ook in het teken van de harmonie. Na de optochten gaat León samen met Frens en Paul nog ‘even’ op stap.

Tijdens de periode dat León pas een biertje mocht drinken ging hij samen met zijn vader na de kinderoptocht op stap. Van het Phillokaal naar café De Kup en ’t Sjterfhoes. Even later kwam mam de mannen ophalen.

Met Aafsjlaag Zitterd speelt León sinds 2010 mee op het tröötekonkoer, ieder jaar één van de hoogtepunten van de Zittesje Vastelaovend. Ook het Alternatief Sjöttefees waar de kapel jaarlijks aan deelneemt, is een evenement waar hij zich iedere keer op verheugt. Dit jaar is awt stadsprins Roel Cox koning.

Met Appelsienesjmiete gaat León op pad met zijn vrienden waarbij een gezamenlijk thema wordt gekozen, vaak pas op het laatste moment. Evelien zorgt voor het schminken en een ‘plèknaeske’.

León gaat graag naar de zittingen en evenementen die voorafgaan aan vastelaovend, zoals de installatiezitting en het Gala Prinsebal.

De Philzitting op de vrijdagavond voor vastelaovend is tevens vaste prik. Vorig jaar was extra mooi met het bezoek van stadsprins Bart II en de Paek (harmonie Sint Joseph). Samen ‘Hoog ’t Rood Gael Gruin’ zingen, zorgde voor kippenvel!

In 2013 zijn León en Evelien uitgeroepen tot prins en prinses van de Phil. Dit wisten zij echter pas op de avond van tevoren, maar was wel heel erg leuk. Bovendien waren zij het eerste prinselijke duo binnen de Phil.

In de beginjaren van de Philzitting heeft León nog meegespeeld op de drums met het Philtrio, samen Bart Barrois (zang) en Cyrille Niël (piano). Daarna is zijn leermeester Gian Prince als drummer aan de slag gegaan. Het Philtrio is er in ieder geval niet op achteruit gegaan.

Familie

Vader zaliger: Paul Kaminski

 • Geboren (20 september 1954) en getogen op ’t Kerkplein 11 te Sittard
  Overleden op 13 juli 2014
 • Getrouwd op 11 september 1987 met Marianne Kaminski – Erkens
 • Heeft voor het grootste deel van zijn werkzame leven gewerkt als elektricien
 • Was een echte Zittesje Sjnaak en dol op Vastelaovend
 • Lid geweest van:
  • Buurt Lömmerichersjtraot
  • De Marottekapel
  • De Zjwarte Piete kapel
  • De Klaenjeraesj
  • Kapel Gank oet de waeg
  • Kapel Niks Dao

Moeder: Marianne Kaminski – Erkens

 • Geboren op 5 september 1955
 • Werkt sinds haar 16e als verkoopmedewerkster binnen de juweliersbranche
 • Zorgt ervoor dat alles tot in de puntjes geregeld is
 • Woont in de Sittardse binnenstad en dat bevalt zeer goed
 • Is heel erg trots op haar twee zoons en de maedjes

Broertje: Igor Kaminski

 • Geboren op 15 augustus 1991
 • Heeft al bijna 6 jaar een relatie met Shirley Janssen, waarmee hij sinds 2016 samenwoont
 • Qua beroep heeft hij naar zijn vader gekeken; Igor werkt namelijk in de midden- en hoogspanningsafdeling van Stork Technical Services
 • Is al 8 jaar wagenbouwer bij Klup de Sjnaake en is hier onder andere verantwoordelijk voor de elektriciteitsvoorziening
 • Bouwt tevens mee aan de wagen voor de Oktoberfeestparade
 • Mist al jaren geen dag van de Zittesje Vastelaovend

.

Vriendin: Evelien Ooms

 • Geboren op 25 augustus 1995
 • León en Evelien hebben nu 5,5 jaar een relatie en kennen elkaar via de Phil
 • Studeert Communicatie en Multimedia Design aan Zuyd Hogeschool in Maastricht
 • Evelien bouwt al jaren met haar moeder en oom bij Buurt Riekswaeg Noord en heeft sinds kleins af aan geen optocht gemist
 • Is tevens actief op muzikaal gebied, zij speelt namelijk klarinet bij de Phil
 • Daarnaast is haar grote hobby voetbal. Evelien is verdediger bij het 1e vrouwenteam van OVCS in Ophoven. Ook is zij groot Fortuna Sittard-supporter
 • Evelien loopt momenteel stage bij De Limburger

Anekdotes, wetenswaardigheden e.d.

De prinsedruim van León begon echt in het jaar 2002, toen zijn achterneef Cyriel Schaeken werd uitgeroepen tot stadsprins Cyriel II.

León heeft Evelien na de kinderoptocht 2012 leren kennen bij café ’t Sjterfhoes, althans hier is het nagenoeg begonnen. Tijdens de concertreis (zomer 2012) van de Philharmonie naar Oostenrijk, ter ere van het 125 jarig bestaan, is de vonk pas echt overgeslagen.

Het jaarlijkse optreden met De Desperado’s bij café Ich en Dich rondom de Vastelaovend vindt hij elke keer fantastisch. Helemaal grappig dat zanger en oud stadsprins Paul Ruigt vorig jaar voorspelde dat León dit jaar in het prinsepèkske bij Ich en Dich zou zitten!

Evelien is zoals beschreven groot Fortuna-Sittard fan! León waardeert dit uiteraard als Zittesje sjnaak en gaat als er wedstrijden op een ander moment dan op vrijdagavond (repetitie harmonie) zijn, vaker mee naar een thuiswedstrijd. Naast het bespelen van en luisteren naar muziek kijkt León ook graag naar voetballen op tv, dat wil zeggen: naar wedstrijden van Feyenoord, iets dat binnen de muziekgezelschappen tot leuke discussies leidt.

Het is León nog niet gelukt om de vogel af te schieten tijdens het Alternatief Sjöttefees, maar dat vindt Evelien niet erg.

Het jaar van stadprins Sander I, als goede vriend en lid van Aafsjlaag Zitterd, vond León heel erg sjiek! Het Aope Hoes, het opbrengen en het samen träöte waren geweldige momenten.

Tijdens de skivakantie eind 2016 samen met zijn vrienden, bedacht Leóns beste kameraad, Yves Schols, om als groep herkenbaar de piste op te gaan, namelijk met reflecterende hesjes met de opdruk ‘Skischule De Kolleberg Zitterd’.

Gedurende een zomervakantie aan de Belgische kust toen León nog op de basisschool zat, bezocht de familie de kermis in Veurne. Hier vond toentertijd ook een boeteprocessie plaats. León vroeg zich af wanneer de ‘man dae mit appelsiene deit sjmiete’ zou komen…

León was zeker vroeger een ‘Pietje precies’. De schmink en ‘t ‘pèkske’ moesten op continue basis perfect zitten. Dit vonden zijn moeder en tante Marly nog al eens vermoeiend…

Ook geniet León van andere Sittardse tradities, zoals Sint Rosa. Dit is ieder jaar een heel mooie en gezellige dag. Zeker als de Phil tegenover de Paek staat in de spiegeltent en vervolgens samen meezingen op de liedjes van de Janse Bagge Bend.