Stadsprins Thierry I

[vc_gallery interval=”3″ images=”19904″ img_size=”medium”]
[vc_gallery interval=”3″ images=”20921″ img_size=”medium”]

… in het dagelijks leven

Thierry studeert aan de Nieuwste Pabo te Sittard. Hij wil zo in de voetsporen van zijn vader treden. Hij is nu 2e jaar student en heeft onlangs officieel zijn propedeuse gehaald.

Thierry heeft het laatste jaar van de basisschool in Maaseik gedaan. Daarna zijn middelbare school ook in Maaseik. Zijn passie om mensen te helpen, liet hem verpleegkunde gaan studeren aan de PXL te Hasselt. Na 3 jaren studeren, stagelopen en zwoegen, is hij tot het inzicht gekomen dat dit niet was wat hij uiteindelijk wilde.

Om zich wat te kunnen veroorloven op financieel gebied, heeft hij op de zaterdagen en in vakanties op verschillende plaatsen gewerkt. Momenteel werkt hij op zaterdag bij Only & Sons herenmode in Sittard als verkoper.

Thierry woont nog thuis bij zijn ouders, hoewel hij de laatste maanden wel heel veel op de Steenweg in Sittard te vinden is.

Vanuit de Pabo-opleiding moet hij natuurlijk ook stagelopen. Momenteel loopt hij stage op basisschool Loedoes in Hoogveld. Het kan niet anders dan dat hij vanuit Loedoes een top ondersteuning krijgt deze vastelaovend. Wat zullen ze als school trots zijn om de stadsprins in huis te hebben.

Persoonlijke gegevens

Naam: Thierry Dirkx
Prinselijk paleis: Karel van Bronckhorstlaan, Obbicht
Geboortedatum: 7 november 1993

Hobby’s en verenigingen

Thierry is opgegroeid met muziek en komt uit een muzikale familie, waarin elk familielid een instrument bespeelt.

Als iedereen nog in bed ligt en Thierry vroeg uit de veren moet, is iedereen gelijk wakker, omdat de “aria’s” al luidkeels uit de douche komen.

Samen met Maxime Tummers vormt Thierry het zangduo Sjtóm Toeval. Zijn passie om Sjtóm Toeval in Limburg op de kaart te zetten is bewonderingswaardig.

Thierry is een grote Harry Potter fan. Alle films wel tig tal keren bekeken. Hij gaat dan ook geregeld met pap René naar Londen en zal steevast de Harry Potter winkel bezoeken. De toverstaf heeft hij in zijn bezit. Zijn grote wens is om ooit de Nimbus 2000 te bemachtigen.

Parallel hieraan is het verzamelen van LEGO. Hij heeft veel Lego in al die jaren verzameld. Deze Lego is te bewonderen in een vitrinekast.

Thierry heeft jaren klarinet gespeeld in de harmonie van Obbicht. Ondanks dat er weinig thuis geoefend werd, was iedereen verbaasd wat hij uit zijn klarinet kon toveren.

Vanaf kleine jongen, die amper kon praten, is Thierry gefascineerd door auto’s. Hij kon als 4-jarige alle automerken herkennen en benoemen. Dit is nog steeds een afwijking van hem. Zijn favoriete auto is al jaren de Aston Martin.

Al heel wat jaren heeft Thierry een seizoenkaart van Fortuna Sittard. Samen met zijn vriendenclub bezoekt hij steevast de thuiswedstrijden van zijn club. Pap en mam moeten hem wel iedere keer op het hart drukken dat hij niet te zeer moet schreeuwen, want zijn stem moet gespaard blijven.

Thierry fitnest bij Basic-Fit in Sittard. Hij heeft jarenlang gebasketbald bij BC De Bumpers in de Stadssporthal. Met een appelsien sjmiete gaat hem dus zeker lukken.

… en vastelaovend

Met vastelaovend is Thierry steevast met gezin of met vrienden in de Sittardse binnenstad te vinden. Een enkel uitstapje daargelaten.

Thierry heeft geen alcohol nodig om vastelaovend te vieren. Al is hij niet vies van een biertje. Het liefst een speciaal bier met bijpassend origineel glas. De kast van mam en pap staan dan ook vol met de verschillende bierglazen van Thierry.

Ieder jaar bezoekt hij samen met zijn neef enkele malen de optochthal. Hij is gefascineerd door de thema’s en de kunde waarmee de wagens gebouwd worden.

Als klein mènke heeft hij met vastelaovend in café de Kup aan de toentertijd Vorst Marot Ben I gevraagd hoe hij stadsprins kon worden in het Marotterijk. Vorst Marot Ben I heeft zijn telefoonnummer op een bierviltje geschreven en hem beloofd te bellen als hij oud genoeg zou zijn. Zou hij het bierviltje nog hebben bewaard?

Thierry heeft enkele malen met de grote optocht meegelopen. Soms met de fanfare, maar ook met ‘Buurt Sjteivig’.

De vastelaovesmis van de Klaeverte op het Trevianum zal hij nooit overslaan. Na ’t Kanón van ‘t Balkón wordt het vaak laat, maar hij zal alles in het werk stellen om in de mis aanwezig te zijn. Zonder deze mis kan de vastelaovend voor Thierry niet van start gaan.

Dat zijn vader al meer als 25 jaar in deze mis de liedjes zingt, begeleid door oom Paul, speelt natuurlijk ook mee. Zelf heeft Thierry ook enkele malen in de mis gezongen.

Thierry is natuurlijk geen onbekende in Sittard en in Limburg. Al enkele malen heeft hij meegedaan aan het Zittesj Vastelaovesleidjes Konkoer (ZVK). Samen met Maxime vormt hij het duo Sjtóm Toeval. Vorig jaar hebben zij zelfs de Zittesje sjlager in de wacht weten te slepen en uiteindelijk met hun lied “1,2,3 Vastelaovend” in de finale van het LVK in het MECC gestaan.

De prinsedruim van Thierry werd vorig jaar nog eens bevestigd toen hij op de markt was en tegen zijn neef Joeri vertelde dat hij de volgende vastelaovend de plaats van stadsprins Rob I zou innemen. Zonder te weten dat het dit jaar werkelijkheid zou worden…

Als zanger gaat Thierry ook solo de Limburgse podia af. Zijn Limburgstalige liedjes passen op feesten en partijen, maar ook op activiteiten die met de vastelaovendworden georganiseerd.

De hele familie gaat al sinds mensenheugenis met vastelaovend gezamenlijk naar de stad. De hechte groep wordt met de tijd wel iets kleiner.

Verscheidene keren heeft Thierry gevraagd, of het niet mogelijk was om met het gezin dichter bij te stad te gaan wonen. Het waarom van deze vraag zal duidelijk zijn: anders is het niet mogelijk om stadsprins van Sittard te worden.

Familie

Vader: René Dirkx

Geboren op 2 juni 1957 te Sittard.

Opgegroeid in Sittard.

Op 9 januari 1982 getrouwd met Monique Dirkx – Kalkhoven.

Werkt dit jaar al 40 jaar op een school voor voortgezet speciaal onderwijs te Sittard. Een unicum.

René is naast zijn werk vooral bezig met muziek. Hij heeft bijna 40 jaar Tuba gespeeld bij fanfare St. Barbara Sanderbout-Sittard. Daarnaast speelt hij gitaar en is zijn grootste passie zingen.

Toevallig heeft René dit jaar de vastelaovessjlager van Zitterd gewonnen en zal het lied ”Mènnigmaol roup ich alaaf“ het lijflied van Thierry als stadsprins zijn. Iets om trots op te zijn.

René heeft in 2016 met het lied “’t sjoonste feeske van ’t jaor” in de finale van het LVK mogen staan. Dit jaar heeft René de halve finales van het LVK bereikt met de Zittesje sjlager.

René heeft Monique leren kennen toen ze samen met hun respectievelijke moeders het consultatiebureau bezochten. Elkaar troosten bij het huilen voor een prik heeft de vonk waarschijnlijk doen overslaan. Bijzonder in deze is, dat de beide moeders elkaars buurmeisjes waren in hun jeugdjaren.

Moeder: Monique Dirkx – Kalkhoven

Geboren op 30 maart 1958 te Sittard.

Is opgegroeid in Sittard centrum en later in Limbrichterveld.

Werkte tot enkele weken geleden bij een damesmodezaak te Sittard.

Heeft gewerkt als laborante in het ziekenhuis in Sittard en later als verkoopster bij parfumerie en drogisterij De Salamander in Sittard.

Woont al 38 jaar samen met René in Obbicht.

Monique is een echt gezinsmens. Met gezin en aanhang op vakantie gaan kijkt ze het hele jaar naar uit. Haar favoriete vakantieland is Oostenrijk en Monique praat dan ook het dialect van de Tirolers.

Monique heeft jaren accordeon gespeeld in het accordeonorkest Geleen.

Monique heeft 25 jaar saxofoon gespeeld bij fanfare St. Barbara en later bij harmonie Concordia in Obbicht.

Zus: Fabiënne Dirkx

Geboren op 19 november 1997.

Heeft al meer dan 4 jaar een relatie met Wout uit Grevenbicht.

Studeert hbo-verpleegkunde aan PXL in Hasselt.

Werkt op zaterdag bij bakkerij Cornelissen.

Fabiënne speelt al zo’n tien jaar hobo bij de harmonie van Obbicht. De diploma’s t/m D heeft ze al enkele jaren geleden met een super resultaat behaald.

Doordat haar vriend Wout lid is van schutterij Eendracht uit Grevenbicht heeft Fabiënne zich daar ook aangemeld. Op straat slaat ze de dikke trom en op de wei doet ze mee aan de schietwedstrijden. Zelden dat ze het bölke heeft gemist.

Fabiënne heeft als hobby alles wat te maken heeft met make-up, nagels stijlen en lichaamsverzorging. Vele YouTube filmpjes met dit onderwerp worden dan ook bekeken.

Vriendin: Evie Engelen

Geboren op 26 oktober 1994, te Sittard.

Werkzaam bij de Rabobank, facility services.

Volgt een avondstudie, facilitymanagement.

Is totaal niet muzikaal, maar zingt wel graag alle carnavalsliedjes mee.

Evie zit al vanaf haar 7de levensjaar bij de scoutingvereniging Don Bosco. Hierin geeft zij leiding aan de jongens van 11-14 jaar.

Evie is een echte oktoberfeestliefhebber. Zo is dan ook steevast de planning dat ze alle dagen present is.

Carnaval is ook één van haar favoriete bezigheden. Ze wil dan ook dat alles met haar vriendinnen tot in de puntjes is gepland (kleding, tijdstippen, waar enz.). Het is dan ook niet gek dat Evie en Thierry zich tijdens vastelaovend in Zitterd voor het eerst ontmoet hebben.