Stadsprins Bart II

Motto:

Ich bèn greutsj dat ich veur uch in mien prinsepekske maag sjtaon
En dat ich dit jaor veurop in de vastelaovend maag gaon

Same de tone van Teun te mage zènge
Zulle ós dit jaor eine werme vastelaovend brènge

Persoonlijke gegevens

Naam : Bart Offermans
Prinselijk paleis : Vijverweg 8, 6133 AN Sittard
Geboortedatum : 13 augustus 1989

MarotteTV

Op zondag 8 januari 2017, daags na de uitroeping van de nieuwe Stadsprins van de Marotte Zitterd, was er het Open Huis.
Hier heeft men de gelegenheid om de nieuwe stadsprins thuis te feliciteren.
Maar wat gaat daar eigenlijk aan vooraf en wat komt daar bij kijken?
MarotteTV was er al voor dag en dauw bij om u een verslag van deze dag te geven.

[vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=CyfPA0m05jI” el_width=”70″ align=”center”]

... in het dagelijks leven

Bart is vijfdejaars student Geneeskunde aan de universiteit van Maastricht. Dit jaar zal hij het laatste verplichte co-schap doorlopen, waarna het laatste jaar in het teken staat van het afstuderen.

Bart is leerling geweest van basisschool Leyenbroek tot en met groep 7. Het laatste jaar van de basisschool volgde hij aan basisschool Sint Petrus in de binnenstad. Hierna heeft hij de HAVO afgemaakt aan het Trevianum in Sittard. Als vervolgstudie koos Bart voor Biometrie aan de Hogeschool Zuyd in Heerlen. Hij studeerde af bij Technomed, gelegen op bedrijventerrein Maastricht-Aachen Airport.

Hobby's en verenigingen

Hobby’s van Bart zijn muziek en sport.

Bart is nu 16 jaar lid van Harmonie Sint Joseph Sittard. Gedurende deze jaren heeft hij in de jeugdorkesten, drumband en A-orkest gezeten. Nu is hij alleen nog binnen het A-orkest actief. Voor het organiseren van gezellige activiteiten is Bart altijd van de partij. Hij organiseert met een team, sinds een vijftal jaren, de Caecilia-avond en al 10 jaar de jeugdkampen.

Sportief gezien is Bart lid van tennisclub S.L.T.C. in het monumentale stadspark van Sittard. Hier speelt hij zaterdagmiddag herencompetitie. Ook hier is Bart actief voor de vereniging. Hij is toernooidirecteur van tennistoernooi de Aope Zittesje. Hierbij zorgt hij onder andere voor het promotiefilmpje, social media en het beheer van de website.

Voetbal is ook een grote hobby van Bart. In dit geval is het niet de sport zelf beoefenen, maar het op de voet volgen van het spel. Als supporter van Fortuna Sittard heeft hij jaren een seizoenkaart gehad. Bart vindt het reizen naar uitwedstrijden een leuk uitstapje. Hierdoor heeft hij menig stadion in Nederland gezien, van Leeuwarden tot Maastricht. Met als hoogtepunt de met 3-1 gewonnen derby tegen Roda JC een tweetal jaren geleden. Buiten het volgen van de lokale trots kijkt Bart, de nodige uurtjes, naar live wedstrijden, tot groot plezier van Susanne.

... en vastelaovend

Voordat Bart de optochten in Sittard met de harmonie liep, ging hij mee met buurt Engelenkampsjtraot/Park e.o. en Kolleberg.

Bart is gedurende 10 jaar lid geweest van kapel Effe Sjlikke. Deze kapel liep alleen mee met de kènjeroptoch. Bart was lid met het gehele gezin. De kapel bestaat op dit moment niet meer.

Op de dinsdag van de vastelaovend loopt Bart mee met de Paek kapel. Dit is een initiatief van broer Thijs.

Dit jaar heeft Bart zijn ontgroening meegemaakt bij het alternatief sjöttefees met kapel Koosj Baeter.

Sinds een zestal jaren is Bart niet meer weg te slaan op ’t Gala Prinsebal. Het eerste jaar ging Bart met Susanne, Wendy (zus van Susanne) en Vincent (vriend van Wendy). Vanaf dit moment is het maken van een groepfoto een jaarlijkse traditie.

Tijdens vastelaovend is het maken van kroegentochten, met onder andere vriendin Susanne, Barts grootste hobby. Hierbij wordt geen Zittesje café overgeslagen.

Familie

Moeder: Yvonne Offermans-Leinders

 • Geboren op 8-1-1960 in Sittard.
 • Yvonne is eigenaar van het bedrijf YLO bouwkundig adviesbureau en makelaardij.
 • Ook Yvonne is lid van Harmonie Sint Joseph en speelt hier tenorsaxofoon. Zij is op verschillende gebieden actief zoals in de bouwcommissie, de carnavalskleding, organisatie van de dinnershow en het registreren van de afmeldingen. Voor deze verdiensten ontving zij de jaarorde van de Marotte in 2015.
 • Sportief gezien komt Yvonne uit een echte tennisfamilie. Buiten het presteren op de tennisbaan heeft ze ook de nodige uren vrijwilligerswerk verricht bij tennisclub S.L.T.C. Dit bestond uit de technische commissie en het bestuur gedurende zes jaar.

Vader: Jos Offermans

 • Geboren op 1-10-1951 in Amstenrade.
 • Jos was gedurende 30 jaar gynaecoloog. Eerst binnen het Academisch Ziekenhuis Maastricht en de laatste 6 jaar in het voormalig Atrium ziekenhuis in Heerlen. Vanaf 1 juli is Jos gepensioneerd.
 • In het verleden is Jos voorzitter geweest van een aantal verenigingen, zoals: Harmonie St. Rosa in Sibbe, Zaate hermenie Effe Sjlikke en tennisclub S.L.T.C.
 • Tijdens de grote optocht loopt Jos al 15 jaar mee als köppelke (duo). Met als hoogtepunt de erewimpel in 2005 met Paul Jessen.

Broer: Thijs Offermans

 • Geboren op 13-1-1988 in Maastricht.
 • Thijs studeert 27 januari af aan de masteropleiding Architectuur aan de Technische Universiteit Eindhoven. Samen met zijn moeder Yvonne gaat hij de familietraditie voortzetten door samen een ontwerpbureau te starten.
 • Naast zijn studie is hij werkzaam bij BigBase Internet Solutions te Sittard, het bedrijf van Vincent.
 • Ruim 10 jaar heeft Thijs een relatie met Ankie Laudy. Ze wonen samen in de Bernhardlaan in Sittard.
 • Thijs speelt altsaxofoon bij Harmonie Sint Joseph. Daarnaast is hij bestuurslid muzikale zaken en verzorgt hij de creatieve input van het jaarlijkse theaterconcert.
 • Sportief gezien is Thijs lid van tennisclub S.L.T.C., waar hij samen met Bart zaterdagmiddag competitie speelt. Daarnaast geeft hij ook tennistraining in de zomermaanden.
  .
  .

Vriendin: Susanne van Osch

 • Geboren op 9-3-1993.
 • Bart en Susanne hebben 6,5 jaar een relatie en kennen elkaar via de ‘Paek’. Ze wonen nu bijna 2 jaar samen aan de Verlengde Heinseweg in Sittard.
 • Susanne maakte in 2014 De Nieuwste Pabo op de Fontys hogeschool in Sittard af en werkt nu als reken-wiskunde docente op het Arcuscollege in Heerlen en Sittard. Naast het werk, studeert Susanne momenteel de lerarenopleiding Wiskunde.
 • Sinds Susannes eerste levensjaar heeft ze geen Zittesje optocht gemist. Eerst liep ze mee met de Vastelaoves vrunj Euverhaove en hierna met Harmonie Sint Joseph.
 • In 2013 won Susanne met de groep Vriejgezellig het Munstergelaens Vastelaovend Konkoer met het nummer: “Wat höbbe veer?” geschreven door John Smeets en Gian Prince. Hierdoor mocht zij ook optreden op ’t Kanón van ’t Balkón.
 • Susanne is muzikaal actief geweest bij Effe Sjlikke, Jonge Klaore en nu bij de Paek kapel.

Anekdotes, wetenswaardigheden e.d.

Volgens het paspoort van Bart is hij geboren in Maastricht. Iets waar hij niet graag te koop mee loopt. Dit heeft echter wel een legitieme reden. Vader Jos was op dat moment werkzaam als gynaecoloog in het AZM en wilde de bevalling zelf uitvoeren.

Binnen de vriendengroep heeft Bart de bijnaam Jan Paparazzi. Deze naam heeft hij te danken aan het feit dat hij steevast een camera meeneemt naar alle stapmomenten van de vastelaovend tot de oktoberfeesten. Bart legt momenten op de gevoelige plaat vast. Dat zorgt voor veel “Oh ja”-momentjes de dag erna.

Tijdens groep 8 aan basisschool de Petrusschool wilde Bart maar al te graag prins worden van zijn klas. Echter, deze eer ging naar oud stadsprins Funs Hermans

Op 4-jarige leeftijd liep Bart zijn eerste optocht, met voormalig buurman Jan Crapels in Valkenburg met harmonie St. Rosa. Hij mocht eigenlijk niet mee, omdat hij te jong was voor de harmonie. Echter, Jan regelde een extra kleine trommel en een klein clownspakje voor Bart.

De volgende anekdote speelt zich af op Barts eerste werkweekend als voorbereiding op het Bondsconcours met Harmonie Sint Joseph in 2005. Na een zeer geslaagde feestavond had dirigent Björn Bus het idee om buiten in het zonnetje de laatste repetitie te laten plaatsvinden. Bart had een hoop maten rust, voordat hij een zeer harde knal op de grote trom moest geven. Björn gaf Bart aan, alleen het tellen van de maten rust werkte als het tellen van schaapjes, waardoor Bart op de grote trom in slaap was gevallen. Bart schrok wakker, doordat Björn de harmonie afsloeg en 80 man Bart aankeken.

Op een stapavond in café Ich en Dich werd Bart aangesproken door een op dat moment onbekende man voor hem. Hij zei tegen Bart: “Stel je bent verdwaald, dan breng ik jou naar de Vijverweg.” Dit omdat Bart als twee druppels water lijkt op zijn opa, Coen Leinders.

Bart is niet bang om in zijn harmoniepak na een optreden de stad in te duiken. Dit begon blijkbaar op te vallen, waardoor hij in ’t Sjterfhoes de opmerking kreeg: “Is dat harmoniepak jouw vrije tijdskleding?”…

Bart is op de dag van de uitroeping tot stadsprins teruggekomen van een vakantiereis naar Indonesië. Gelukkig dat Bart tijdens het boeken rekening heeft gehouden met de verjaardag van moeder Yvonne op 8 januari, waardoor hij op tijd terug is voor ’t Aope hoes. Een zeer speciale verjaardag van Yvonne dus!