Programma

jan
5
za
Uitroeping 88e stadsprins @ Schouwburg De Domijnen
jan 5 @ 20:00
Uitroeping 88e stadsprins @ Schouwburg De Domijnen | Sittard | Limburg | Nederland

Vanaf dit seizoen kiest stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd voor een nieuwe aanpak voor het afscheid van de stadsprins. Tijdens de oetruipingszitting neemt vastelaovendminnend Zitterd afscheid van de regerend stadsprins.

Stadsprins León I moet dus vanavond al zijn prinselijke versierselen inleveren. Aansluitend wordt hij ingelijfd bij de Auw Prinse, die hun traditionele Grosse Nòmmer brengen. Dit gebeurt in de grote zaal. In het tweede gedeelte van de avond, in de Charles Eyck zaal, wordt de nieuwe Marotteprins bekend gemaakt door het voorlezen van het ‘Tillegram van De Pappegey’. En natuurlijk is er ook muziek.

jan
13
zo
Vrouwluujzitting – Flanel Line @ Fanfarezaal Leyenbroek
jan 13 @ 11:11
Vrouwluujzitting - Flanel Line @ Fanfarezaal Leyenbroek | Sittard | Limburg | Nederland

Op Zondag 16 december bij Cafe Ich&Dich worden om 8.00uur bonnetjes uitgedeeld, om 14.00uur start de kaartverkoop.

 

jan
19
za
Installatiezitting Stadsprins 2019 @ Schouwburg, Grote zaal
jan 19 @ 20:00
Installatiezitting Stadsprins 2019 @ Schouwburg, Grote zaal  | Sittard | Limburg | Nederland

Deze zitting kent ten opzichte van andere jaren een nieuwe opzet. De 88e stadsprins staat daarin centraal. Het eerste deel vindt plaats in de grote zaal. Na de installatie van de nieuwe stadsprins gaat de avond door in de Charles Eyckzaal.

Aan het begin van de zitting wordt de nieuwe Ridder in de Orde van De Pappegey bekend gemaakt. Aansluitend volgt het opbrènge. De nieuwe Marotteprins wordt in samenwerking met buurt, verenigingen en andere bekenden opgebracht. Aansluitend volgt zijn installatie en volgt de traditionele nonnevotteraege. De avond wordt vervolgd in de Charles Eyckzaal met een prinsenbal met deejay en optredens van Spik & Span en Kölsch Platt.

jan
20
zo
Receptie Stadsprins 2019 @ Forum Theater
jan 20 @ 13:30 – 16:00
Receptie Stadsprins 2019 @ Forum Theater | Sittard | Limburg | Nederland

Op zondag 20 januari is iedereen van harte uitgenodigd om de stadsprins 2019, die de avond ervoor geïnstalleerd wordt, te feliciteren met zijn prinsschap. Traditiegetrouw wordt deze receptie door de Senaat van de Marotte aangeboden aan de nieuwe stadsprins.

jan
27
zo
Mansluuj Sjtehung @ Café Schtad Zitterd
jan 27 @ 11:11
feb
13
wo
Seniorenzitting @ Schouwburg, Grote zaal
feb 13 @ 14:00
Seniorenzitting @ Schouwburg, Grote zaal | Sittard | Limburg | Nederland

Een traditie met Limburgse en lokale artiesten.

Een groot scala aan artiesten zal wederom optreden en zorgen voor een gevarieerd programma van 14.00 tot 17.00. Volgens de traditie van de seniorenzitting biedt het programma een variatie aan liedjes, sketches en een vrolijke noot door een verrassende buut.

Kortom, een gezellige middag in samenwerking met de Marotte Zitterd, georganiseerd door de Zonnebloem.

feb
15
vr
Jongerenactiviteit
feb 15 @ 20:11 – 22:00

Feest voor de jeugd van 11 tot 14 jaar.

Meer info volgt.

feb
16
za
Gala Prinsenbal – Las Zitterd @ Schouwburg De Domijnen
feb 16 @ 20:33
Gala Prinsenbal - Las Zitterd @ Schouwburg De Domijnen | Sittard | Limburg | Nederland

Het Gala Prinsenbal, dat jaarlijks door de Auw Prinse van Sittard wordt georganiseerd ter ere van de regerend stadsprins. Het Galabal van 2019 staat in het teken van LAS VEGAS.

Het Gala Prinsenbal is traditioneel in die zin dat het steevast een gala-avond is en dat het jaarlijks op de agenda staat. Daar houdt het traditionele wel zo’n beetje op, want de organiserende Stichting Gala Prinsenbal Sittard slaagt er jaarlijks in om met een ander thema en wisselende bands steeds een daverend feest neer te zetten. Die vernieuwing zit er elk jaar weer in. Traditioneel vernieuwend, zo zou je het bal wel mogen karakteriseren. De Auw Prinse doen elk jaar hun best om er een geweldige avond van te maken.

feb
20
wo
Kinderzitting @ Popodium Volt
feb 20 @ 14:33
Kinderzitting @ Popodium Volt | Sittard | Limburg | Nederland

Een gezellige familiemiddag voor oud, maar vooral voor jong.

Zaal open 13.33 uur

feb
23
za
Finale Spektakel @ Schouwburg de Domeinen
feb 23 @ 20:00
Finale Spektakel @ Schouwburg de Domeinen | Sittard | Limburg | Nederland

Stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd sluit haar reeks zittingen af met een klinkend carnavalsfeest. Een avond vol verrassingen, muziek, dans en kolder. De muzikale omlijsting van de avond is in de vertrouwde handen van de Marottekapel. Het programma is nog een verrassing. De avond wordt afgesloten met een Marottebal.

feb
24
zo
Kinderoptocht
feb 24 @ 13:33
Kinderoptocht @ Sittard | Limburg | Nederland

Traditioneel begint in Sittard het carnavalsfeest met de fraaie en spontane kinderoptocht. Op zondag één week voor Carnaval trekt deze stoet door het centrum van onze middeleeuwse stad. Dit smakelijk voorproefje trekt tienduizenden toeschouwers. Het publiek kan jaarlijks genieten van prachtige,‘speelse’ groepen en grappige scholieren. Er zijn zelfs kleurrijke groepen van meer dan 200 kinderen, maar ook kleine guitige ‘enkelingen’. De vele muziekgezelschappen verhogen de carnavalsstemming.

Naast het feit dat er door een echte jury prijswimpels worden toegekend aan de leukste, beste, origineelste ideeën in een drietal categorieen, ontvangt elke deelnemer aan de start “De Medaaje”. Dit is voor velen een echt verzamelaars item, want het betreft een mooie replica van de echte Marotte jaarorde.

Aansluitend Appelesieneraege op de markt

feb
28
do
Auw Wieverbals
feb 28 @ 20:11

Op donderdag 28 februari, de eerste dag van de Zittesje vastelaoves-6-daagse, vindt het eeuwenoude auw wieverbal plaats. Een traditionele gezellige avond in veel Sittardse cafés. Leuke acts, prachtige uitdossingen en veel verrassingen.

Op de Markt staat het Convent van Neit Prinse garant voor een staaltje duidelijke, recht voor de raap humor, met een grote mate van tijd- en plaatsgebonden improvisatie tijdens de Nach van ’t Auwt Wief. Uiteraard spelen de verklede dames daarin gewild of toevallig de hoofdrol. Ze kunnen hun act laten zien aan de Neit Prinse, die vervolgens op hun eigen manier jureren. Elke deelnemer ontvangt een speciale Neit Prinse jaarorde… Rond middernacht is bekend wie de beste act heeft.

mrt
1
vr
Scholierencarnaval
mrt 1 @ 13:11 – 18:00
Scholierencarnaval @ Sittard | Limburg | Nederland

Vrijdag 1 maart kleurt de markt in Sittard rood, geel en groen van de jeugdige carnavalsvierders. Dan vindt het traditionele scholierencarnaval plaats. Het belooft weer een gezellige carnavalsmiddag voor de jeugd te worden in Sittard.

mrt
2
za
’t Kanón van ’t Balkon
mrt 2 @ 16:33
’t Kanón van ’t Balkon @ Sittard | Limburg | Nederland

Sjtadskapel ’t Trumke en ’t Tröötje organiseert voor de 16e keer in successie ’t Kanón van ’t Balkón. Een urenlange gevarieerde artiestenparade, opnieuw gepresenteerd door Wim Clerx en Maurice Gorissen, loodst Sittard de drie dolle dagen in. Het evenement neemt een prominente plek in binnen het programma van de ‘Zittesje vastelaoves-6-daagse’.

 

mrt
3
zo
Grote optocht
mrt 3 @ 12:55
Grote optocht @ Sittard | Limburg | Nederland

De Sittardse optocht is van uitzonderlijke kwaliteit en trekt jaarlijks zo’n 80.000 bezoekers. De media, waaronder de televisie, besteedt veel aandacht aan dit kleurrijk en amusant schouwspel. Zo’n 3.000 deelnemers vermaken meer dan 2 uur lang het publiek, dat overigens gratis langs de route plaatsneemt. In de stoet presenteren zich na weken voorpret, verenigingen, buurten, families, vrienden en andere ‘Zittesje Laam-maekesj’ op een gezellige en carnavalistische wijze. Deze vonk slaat over naar het publiek.

mrt
4
ma
Tröötekonkoer
mrt 4 @ 14:33
Tröötekonkoer @ Sittard | Limburg | Nederland

Tijdens de Zittesje vastelaoves-6-daagse organiseert stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd op maandag 4 maart weer de dag van de zaate hermeniekes, het tröötekonkoer. Ouderwetse en moderne Sittardse vastelaovesschlagers vormen de rode draad van dit muzikale kapellentreffen.

mrt
5
di
Appelsienesjmiete
mrt 5 @ 13:33
Appelsienesjmiete @ Sittard | Limburg | Nederland

Op dinsdag 5 maart vanaf 13.33 uur staat speciaal voor de jongste jeugd het traditionele appelsienesjmiete op het programma. De kreet “appelsiene, appelsiene, appelsie­ne” schalt deze dag weer vele malen door de historische Sittardse binnenstad. Op de Markt en omgeving delen tientallen fraai uitgedoste en onherkenbare laammaekesj (de zogenaamde hoeraes) duizenden sinaasappels uit

mrt
6
wo
Essjekrutske haole @ Petruskerk (Grote kerk)
mrt 6 @ 19:00
Heringbiete @ Binnenstad
mrt 6 @ 20:00

Op Aswoensdag Heringbiete in verschillende Cafés dan wordt rustig nagekaart over de vastelaovend onder het genot van een glas bier en een zure haring.

mrt
23
za
Nakaart en Filmavond @ Optochhal
mrt 23 @ 19:33 – 19:48
Nakaart en Filmavond @ Optochhal | Sittard | Limburg | Nederland

Het Sittardse Optoch Kommitee organiseert op zondag 23 maart vanaf 19.33 uur in de optochthal aan het Fischerpad de Film- en Nakaartavond. De entree is gratis en iedereen is welkom.

Het is gebleken dat deze “äfsluitingsavond“, zich uitstekend leent om nog eens lekker “na te kaarten” over het afgelopen ‘Vastelaoves’-seizoen en om ervaringen en ideeën uit te wisselen. Daarnaast worden de films van de Kinderoptocht, de Grote Optocht en historisch Optocht-materiaal doorlopend vertoond. Als klap op de vuurpijl zullen de mooiste foto’s van dit seizoen op diverse LCD-schermen te zien zijn.

Dit zal gebeuren in de Optochthal, midden tussen de praalwagens die zelf onderdeel zullen uitmaken van de film. De Optochthal zal feeëriek worden aangelicht en er zal “een gezellig pleintje” worden gecreëerd waar voldoende ruimte is voor een gezellig gesprek, zittend aan ronde tafels of staand aan statafels. Op veler verzoek zal de populaire cocktailbar uiteraard niet ontbreken en ook aan de inwendige mens is gedacht. Kortom allemaal vooruitzichten voor een gezellige avond in de Optochthal.