Versierselen van de Stadsprins

Sittard heeft een afwijkende traditie voor wat betreft het uitroepen en installeren van de stadsprins. De prins wordt traditioneel uitgeroepen op de 'Oetruipingsaovend' begin januari om elf minuten over elf 's avonds. Meteen hierna wordt de naam van de Prins door de stad verspreidt middels het Tillegram van de Pappegey. De aanstaande Prins verschijnt echter niet dezelfde avond op het toneel.

Dat gebeurt pas enkele weken later op de 'Insjtallaasezitting' waar de aanstaande prins door middel van een act wordt opgebracht door zijn vereniging(en), buurt en vrienden. Daarna worden hem de volgende versierselen opgezet c.q. om gehangen.

De Marotte ketting ('t Sjlaateveugelke)

De Pappegey is al sinds de oprichting van De Marotte het symbool van de 'Zittesje vastelaovend'. De Pappegey verenigt in zich; de bonte kleuren, vrolijke deugniet. De bijnaam van de ketting is; 't Sjlaateveugelke. Deze ketting dateert van het 4x11-jarig jubileum van de Marotte in 1926.

De Prinsemuts met twee veren

De Prinsemuts of steek, dit model grijpt terug naar de middeleeuwse narrenkap. De basiskleur is altijd wit. Het stiksel en de kleur van de steentjes wordt aangepast aan de kleur van het prinsenpak. De Prinsemuts wordt getooid met twee veren.

Kommandeur in de Prinseorde

De prins wordt tijdens zijn installatie door de Vorst Marot bevordert tot "Kommandeur in de Prinse-orde" Dit is de enig 'persoonlijke' orde. De naam van de prins staat erin gegraveerd en zijn regeringsjaar. Ook hier is een deel van de scepter terug te vinden. De Prinseorde is uitgevoerd in goud. De bevordering vind plaats met het uitspreken van de volgende zin: "Omdat hae noch niks haet gedaon, mèr de Marotte en 't volk van Zitterd, gans väöl van häöm verwach".

De ketting met Nonnevot en Verke

De ketting met het varken en de Nonnevot herinnert aan de 'sjlaag in de Kemperkoel' wordt gezegd tijdens de installatie van de Prins. Maar in werkelijkheid verwijst deze ketting naar 1932 toen de toenmalige gemeenteraad met het kleinst mogelijke verschil op aandrang van de geestelijkheid een maskerade verbod aannam. Dit leidde tot een volksopstand. De nonnevot symboliseert de carnavalisten en u mag raden waarvoor het varken symbool staat.

De Septer (De Pappegey)

De scepter van de Sittardse stadsprins is van de hand de bekende beeldhouwer Sjors Casteleyn.
De scepter dateert uit de dertiger jaren van de vorigee eeuw en is sinds 1946 het symbool van waardigheid van iedere Sittardse stadsprins. De scepter is gesneden uit één stuk massief hout.
Het symboliseert de Pappegey met een nonnevot in zijn mond en zittend op het oude gemeentewapen van Sittard; het krul-kruis met de slangekoppen.

Versierselen van de Vorst

Vorstenketting

Vorstenmuts met drie veren

Pappegey en Nonnevot

De Septer