Ridders

2018 Mw. Imelda Bartholomeus en Dhr. Heribert Mies (Grosse Kölner, Köln)

Tijdens de oetruipingszitting zijn mevrouw Imelda Bartholomeus en Heribert Mies door stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd benoemd tot Ridders in de Orde van De Pappegey. Deze onderscheiding wordt toegekend aan personen die veel voor de Sittardse (vastelaoves-)cultuur betekenen. Het zijn de 145e en 146e Ridders die sinds 1898 benoemd zijn. Imelda is de 5e vrouwelijke Ridder. 

Op de achtergrond
Imelda Bartholomeus (69), getrouwd met Groot Vorst Ben Bartholomeus en moeder van Bart en oud-stadsprins Michiel, is gepensioneerd schoonheidsspecialiste. Voorheen startte ze een eigen kindercrèche in toenmalige woonplaats Mariahoop, werkte ze in Huize Overbunde met moeilijk lerende kinderen en de kinderafdeling van het ziekenhuis Sittard. Dit jaar is ze zelfs prinsessen-oma. Kleindochter Maud zwaait als jeugdprinses Maud I de scepter over het Narrenrijk Overhoven-Sittard in een door oma gemaakt prinsessenpak.

Al decennialang houdt de laureate zich bezig met vastelaovend. Sinds het gezin in Sittard woont, loopt ze met haar kinderen en later ook buurtkinderen mee in kinderoptochten en viel daarbij dikwijls in de prijzen. Ook liep zij, samen met echtgenoot, mee in de grote optochten met de Bielemenkapel. En dan natuurlijk de Plekplaostere, dames die jarenlang met een thema actief waren tijdens het Auw Wieverbal. Zij is één van de oprichtsters van de Flanelle Lèpkes, het comité dat jaarlijks de Zittesje vrouluujzitting organiseert. Tot haar taken behoren het naaiwerk van de kostuums van de dames en het maken van de jaarlijkse herinneringen voor de medewerkers, artiesten, etc. Vele uren puur handwerk. In 2016 produceerde Imelda de 1.000e onderscheiding. Bovendien viert Imelda jaarlijks met haar zussen vastelaovend.

Ze is op vele fronten een steun en toeverlaat voor De Marotte. Gedurende de periode dat haar echtgenoot Vorst Marot was, steunde ze hem met raad en daad. Groot Vorst Ben I heeft meermaals gezegd dat hij zonder Imelda nooit als Vorst Marot had kunnen functioneren! Menig Marot heeft eigen voorbeelden van hulp door haar. Ook versterkte Imelda de band tussen de dames van De Marotte met haar enthousiaste inzet.

Voor de stadsprinsen begeleidde Imelda de hele prinselijke familie door het seizoen en hielp waar mogelijk en gewenst. Van het prinsenpak (dat mede door haar de uitstraling heeft zoals wij die nu kennen) tot het opbrengen en ook het afscheid. Ook de Bielemen doen nooit tevergeefs een beroep op haar. Imelda is kortom een dame die altijd op de achtergrond opereert en nu ook wel eens een keer in het zonnetje gezet mag worden. En daarmee ook symbolisch al die andere mensen die, haast onopvallend, meewerken aan het in stand houden van ‘dae sjone eeuwenawwe Zittesje vastelaovend’.

Heribert Mies

In juli werd dr. Medicus Heribert Mies (internist), sinds 1987 lid, sinds 1997 president van de Senaat en daarnaast sinds 2000 Närrischer Consul van carnavalsvereniging Groβen Kölner, tijdens een bezoek van De Marotte aan de bevriende vereniging benoemd tot Ridder in de Orde van De Pappegey. Het protocol vereist dat de bijbehorende versierselen tijdens het carnavalsseizoen uitgereikt worden en dat gebeurde tijdens de oetruipingszitting. Met deze benoeming onderstreept De Marotte de jarenlange vriendschap met Keulen. Heribert Mies is één van de leden die de nauwe banden met Sittard vorm geeft. Met zijn humor, zijn aanstekelijke lach en het plezier dat hij met mede carnavalsvierders heeft, is hij een graag gezien en gemakkelijk toegankelijke persoon, zowel in zijn eigen ‘Heimat’ als in het Marotterijk.

2017 Dhr. Sjef Schurgers

Tijdens de oetruipingsaovend ‘Cirque du Teun’ is, in een gezellige en ondanks de ijzel in de hele stad, tot de nok gevulde circustent, Sjef Schurgers (5×11 jaar) door stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd benoemd tot Ridder in de Orde van De Pappegey. Deze onderscheiding binnen het decoratiestelsel uit 1924, wordt jaarlijks toegekend aan een persoon die veel voor de Sittardse (vastelaoves-)cultuur betekent. Sjef is de 144e Ridder die sinds 1898 benoemd is.

Mit de Trööt in de Gööt tijdens tröötekonkoer 2009

Geïnspireerd door Sittards bekendste zoon, Toon Hermans, is Sjef bezig met muziek, tekst, lol en plezier, revues en toneel. Dat doet hij sinds 1977 bij Mit de Trööt in de Gööt. Hiermee treedt hij bijvoorbeeld op tijdens het tröötekonkoer en ’t Kanón van ’t Balkón tijdens de Zittesje vastelaoves-6-daagse. Daarnaast bouwde hij praalwagens bij buurt Engelenkampstraat.

De ambtenaar evenementen bij de gemeente Sittard-Geleen (zoals door de Vorst met een knipoog vermeld werd: “Hij organiseert wel eens een feestje…”) is zanger bij smartlappenorkest ‘De schaamschotten’ en is op diverse fronten actief met toneel bij het Limburgs Toneel, Heerlens streektheater en de Zittesje revue.

Kwebbel & Sjnebbel (insjtelasezitting 2016)

Kolder en humor met vastelaovend als deelnemer in de optochten, het kolderduo Kwebbel & Sjnebbel samen met ex-stadsprins Cyrille Niël en als lid van het Convent van Neit Prinse. Diverse activiteiten voert hij uit samen met zijn echtgenote Nicole, zoals ook het regisseren van de jaarlijkse insjtelasezitting van De Marotte. Zij begeleiden dan zowel de ‘Grosze Nómmer’ van de Auw Prinse als het opbrengen van de nieuwe stadsprins.

2016 Dhr. Phil Schaeken

Tijdens de oetruipingsaovend is Phil Schaeken (65) door stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd benoemd tot Ridder in de Orde van De Pappegey. Deze onderscheiding wordt toegekend aan een persoon die veel voor de Sittardse (vastelaoves-)cultuur betekent. Phil is de 143e Ridder die sinds 1898 benoemd is.

Componist
Phil Schaeken, al 42 jaar getrouwd met Hannie, is gepensioneerd leraar basisonderwijs. Al decennialang houdt hij zich bezig met Sittard, dialect en vastelaovend. Zo was hij actief binnen de redactiecommissie van jaarblad ‘De Pappegey’ en de commissie Kènjerzitting van De Marotte, gaf hij rondleidingen in de optochthal en was elf jaar lid van de optochtjury. Ook was hij jarenlang voorzitter van de jury van het ‘alternatief sjöttefees’. Phil is lid van de Senaat van De Marotte. Daarnaast is hij (sinds zijn 25e) verdienstelijk schrijver/componist van vastelaovesleidjes sinds 1977, o.a. van ‘De vastelaovessamba’ (1987), ‘Ich zeen ’t al’ (1991), ‘Ich bèn in de zevende hemel’ (1996), ‘Dat kènt allein in Zitterd’ (1998), ‘Oppe mert’ (2001) en ‘Vastelaovend in ós sjtad’ (2002).

Stadprins 2002: Cyriel II Motto: Doot mit, hauwt vol, laot gaon, Dit fees is òs gegaeve. Dan blif ’t hart van Zitterd sjlaon, Dan blif òs Zitterd laeve.
Stadprins 2002: Cyriel II

Bijzonder aan de schlager 2002 is dat deze gekozen werd, voordat bekend werd dat zoon Cyriel stadsprins 2002 van Sittard zou worden. Hij schreef dus, zonder het op dat moment te weten, het lijflied van zijn zoon!

Schrijver
Met taal is Phil zeer bedreven. Hij schrijft, zowel in het Nederlands als in het dialect, sinds zijn 18e gedichten en verhalen, o.a. voor Veldeke en diverse periodieken. Zijn bijdragen zijn ook geregeld te lezen in de regionale kranten.

 

Voor het 12×11-jarig jubileum van de stadscarnavalsvereniging schreef Phil samen met Harry Strijkers de kroniek “Vastelaovend met De Marotte. Tiedperk van verangeringe” over de geschiedenis van De Marotte sinds 1992/’93.

Aanbieden kroniek door Marottesenaat aan Marotte. V.l.n.r. Harry Strijkers, Phil Schaeken, stadsprins Paul II, Vorst Marot Harie I en president van de Marottesenaat Jack van Oorschot
Aanbieden kroniek door Marottesenaat aan Marotte.
V.l.n.r. Harry Strijkers, Phil Schaeken, stadsprins Paul II, Vorst Marot Harie I en president van de Marottesenaat Jack van Oorschot

2015 Mw. Willy Derrez

Tijdens de oetruipingsaovend is Willy Derrez door stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd benoemd tot Ridder in de Orde van De Pappegey.

WillyDerrez1

Deze onderscheiding wordt toegekend aan een persoon die veel voor de Sittardse (vastelaoves-)cultuur betekent. Willy is de 4e vrouwelijke Ridder van de 142 die sinds 1898 benoemd zijn. De bekendmaking en korte reactie bekijk je hier

Hulpvaardig

In zijn laatste officiële daad roemde scheidend Vorst Marot Harrie I haar hulpvaardigheid, plichtsgetrouw handelen en gastvrijheid. Hij onderstreepte dat iedereen maar half weet wat Willy allemaal doet en gedaan heeft voor de Zittesje vastelaovend. Waar mensen haar vooral van kennen, is de Marottewinkel en de verkoop van merchandise bij zittingen. Ze is als eerste aanwezig en gaat altijd als laatste.

Willy Derrez (rechts) samen met Carla Faber in de Marottewinkel
Willy Derrez (rechts) samen met Carla Faber in de Marottewinkel

De laureaat is sinds de oprichting van de Marottewinkel (2003) hiervoor actief. In haar eentje vult ze een groot deel van het bezettingsschema in. Tientallen keren per seizoen is ze present. Altijd op tijd, altijd keurig netjes en werkend volgens haar eigen systeem. Verder ondersteunt ze bij de distributie van posters van de Marotteprins of ander drukwerk door heel Sittard. Ze fungeert als aanspreekpunt voor mensen van bejaardenhuizen en Oos Zittesj Hoes, voor informatie, cd’s, Pappegeys, etc. Hoewel ze door haar gezondheid soms niet alles kan, doet niemand ooit tevergeefs een beroep op Willy. Ze biedt haar hulp ook duidelijk aan. Haar kennis en ervaring deelt ze met veel plezier met jongere generaties.

Evaluatie

Voor de Bielemen van De Marotte, waar haar broer Sjra voorzitter van is, regelt de gepensioneerde tandartsassistente talloze zaken. Dat varieert minimaal van telefoon en internet, tot planning, klankborden, evalueren en eten koken. Bij het jaarlijkse galaprinsenbal ter ere van de regerende stadsprins, fungeert Willy al 15 jaar als gastvrouw. Na afloop reikt ze aan de bezoekers een presentje uit. De informatie die ze ontvangt van de gasten, vormt de basis voor een gedegen evaluatie, die ze trouw aan de organisatie terugkoppelt. Dat doet ze trouwens met alle informatie die ze krijgt van carnavalsvierders. Dikwijls mailt ze die diep in de nacht, zodat een dag echt afgerond is.

Willy spreekt namens De Bielemen Jan van Daal toe, die het Bielemenbielke ontving in 2012.
Willy spreekt namens De Bielemen Jan van Daal toe,
die het Bielemenbielke ontving in 2012.

Willy is verder actief in de cliëntenraad van ‘de Baenje’, was 13 jaar secretaris van en organisator van activiteiten bij het Katholieke Vrouwengilde Sittard, helpt ze (bejaarde) medemensen en assisteert ze bij de gastenontvangst tijdens ’t Kanón van ’t Balkón. En als één ding zeker is, is dat De Marotte weet dat deze lijst nooit compleet is. Want Willy werkt liever achter de schermen!

2014 Dhr. Louis Vahsen en Dhr. Stefan Benscheid (President Grosse Kölner, Köln)
2013 Dhr. Jan van Daal
2012 Mw. Finy Moerskofski
2011 Dhr. Joep Wijnands
2010 Dhr. Leon Beursgens
2009 Dhr. Wim Claessen
2008 Dhr. Pierre Dieteren
2007 Dhr. Thei Wessels
2007 Dhr. Joachim Wüst (President Grosse Kölner, Köln)
2006 Dhr. Paul-Jean Jessen
2005 Dhr. Twan Kusters
2004 Dhr. Wim Clerx
2003 Dhr. Gérard Derrez
2002 Dhr. Jean Willems
2001 Dhr. John Smeets
2000 Mw. Tilly Eijkenboom
1999 Dhr. Baer Smit
1998 Dhr. Ton Kamps
1997 Dhr. Pascal Eggen
1996 Dhr. Lou Collaris
1995 Dhr. Wolfgang (Wolli) Klein (President Blau-Wiess, Linz)
1994 Dhr. Hein Bovendeaard
1993 Dhr. Jos Bitsch
1993 Dhr. Heinz Spieker (Senaatspresident Grosse Kölner, Köln)
1992 Dhr. Henk Stessen
1991 Dhr. Hein Coenen
1990 Dhr. Harie Bronneberg
1989 Dhr. Frits Blommaert
1988 Dhr. Marcel Muijres Sr.
1987 Dhr. Nico Jessen
1986 Dhr. Lei Dieteren
1985 Dhr. Z.E.H. Ben Janssen (Deken van Sittard)
1984 Dhr. Jan van Kempen
1984 Dhr. Jan Klijntjes (De Onganse, Arnhem)
1983 Dhr. Heinz-Helmut Simon (President Grosse Kölner, Köln)
1983 Dhr. Fritz Haas (Grosse Kölner, Köln)
1982 Dhr. No Martens
1982 Mw. May Laudy-Donners
1980 Dhr. Frans Heuts
1980 Dhr. Jan Laudy
1980 Dhr. Zef Paquay
1980 Dhr. Sjeng Sanders
1979 Dhr. Zef van Woerkom
1978 Dhr. Ernst Pfennings
1977 Dhr. Jules Paques
1976 Dhr. Baer Durlinger
1976 Dhr. Lewie Heylighen (Einighausen)
1975 Dhr. Mil Cals
1975 Dhr. Jubel Schings
1975 Dhr. Eduard Roeters
1975 Dhr. Jeun Schelberg
1974 Dhr. Paul Heuts (Hasselt)
1974 Dhr. Nic. Hommel (Kerkrade)
1973 Dhr. Albaer Steuns
1973 Dhr. Jo Nus (Hoensbroek)
1972 Dhr. Fernao Schmeits
1972 Dhr. Lewie Beursgens
1971 Dhr. Wil Buck (Kerkrade)
1971 Dhr. Jos Beursgens
1970 Dhr. Jac. Chappin (Maastricht)
1969 Dhr. Karel Maas
1969 Dhr. Lambaer Schmeits
1969 Dhr. Jean Janssen (Opperflaris, Geleen)
1958 Dhr. Friso Endt (Amsterdam)
1926 Mw. Maria Janssen-Schurgers, Dhr. A. Close Sr.
1923 Dhr. J. Maintz
1919 Dhr. D.J. Van der Ven
1911 Dhr. Nikkela Beckers (Stadsprins 1911)
1898 Dhr. Martin Thissen (President van De Marotte 1895-1898)