Ridders

2019 Dhr. Marc Webers

Tijdens de oetruipingszitting is Marc Webers door stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd benoemd tot Ridder in de Orde van De Pappegey. Deze onderscheiding wordt toegekend aan een persoon die veel voor de Sittardse (vastelaoves-)cultuur betekent. Marc is de 147e Ridder die sinds 1898 benoemd is.

Creatief
Marc Webers, opgegroeid in Munstergeleen, getrouwd met Anne-Marie Wessels en vader van Chiel en Mil, is in het dagelijks leven sinds 1994 grafisch vormgever (Studio MarQ). De creativiteit en de Zittesje vastelaovend zitten in zijn bloed. Veel langer dan zijn professionele carrière is hij al creatief bezig met vastelaovend.

Marc ontwerpt jaarlijks de huisstijl van de Sittardse stadscarnavalsvereniging, die dikwijls gebaseerd is op de Marotteschlager of het motto van dat seizoen. De stijl komt op tal van plaatsen terug, zoals op de cd-hoes, social media, affiches en decors. Daarnaast is hij als lid van de redactiecommissie van jaarblad ‘De Pappegey’ verantwoordelijk voor de lay-out van dit kolderblad. Hoewel talloze uitingen van zijn hand een blijk van herkenning oproepen, is bij velen de mascotte van 11×11 jaar De Marotte, die in eigentijdse vorm ook bij 12×11 jaar dienst deed, veruit de bekendste.

Marc is sinds april 2013 voorzitter van de waageboewesj Buurt Sjteivig. Al tientallen jaren is hij als wagenbouwer, in het bijzonder als schilder van de praalwagen, actief. Daarnaast ontwerpt hij jaarlijks de Greutsje pin voor Klup Kump Gout. De vastelaovend geeft hij graag door aan de jongere generatie. Zijn eigen zonen stimuleert hij deel te nemen aan de optochten en zoon Chiel was al eens prins van basisschool Leijenbroek.

Buiten vastelaovend is hij o.a. lid van Club Chicane en steunt hij belangeloos talloze initiatieven met zijn creativiteit. Op de lange lijst die hierover samen te stellen is, staan bijvoorbeeld een speldje, schilderij en pentekeningen voor het Sint Rosa comité, de Zittesje revue en de opmaak van het Zittesj laesplenkske voor Veldeke, kring Sittard.

2018 Mw. Imelda Bartholomeus en Dhr. Heribert Mies (Grosse Kölner, Köln)

Tijdens de oetruipingszitting zijn mevrouw Imelda Bartholomeus en Heribert Mies door stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd benoemd tot Ridders in de Orde van De Pappegey. Deze onderscheiding wordt toegekend aan personen die veel voor de Sittardse (vastelaoves-)cultuur betekenen. Het zijn de 145e en 146e Ridders die sinds 1898 benoemd zijn. Imelda is de 5e vrouwelijke Ridder. 

Op de achtergrond
Imelda Bartholomeus (69), getrouwd met Groot Vorst Ben Bartholomeus en moeder van Bart en oud-stadsprins Michiel, is gepensioneerd schoonheidsspecialiste. Voorheen startte ze een eigen kindercrèche in toenmalige woonplaats Mariahoop, werkte ze in Huize Overbunde met moeilijk lerende kinderen en de kinderafdeling van het ziekenhuis Sittard. Dit jaar is ze zelfs prinsessen-oma. Kleindochter Maud zwaait als jeugdprinses Maud I de scepter over het Narrenrijk Overhoven-Sittard in een door oma gemaakt prinsessenpak.

Al decennialang houdt de laureate zich bezig met vastelaovend. Sinds het gezin in Sittard woont, loopt ze met haar kinderen en later ook buurtkinderen mee in kinderoptochten en viel daarbij dikwijls in de prijzen. Ook liep zij, samen met echtgenoot, mee in de grote optochten met de Bielemenkapel. En dan natuurlijk de Plekplaostere, dames die jarenlang met een thema actief waren tijdens het Auw Wieverbal. Zij is één van de oprichtsters van de Flanelle Lèpkes, het comité dat jaarlijks de Zittesje vrouluujzitting organiseert. Tot haar taken behoren het naaiwerk van de kostuums van de dames en het maken van de jaarlijkse herinneringen voor de medewerkers, artiesten, etc. Vele uren puur handwerk. In 2016 produceerde Imelda de 1.000e onderscheiding. Bovendien viert Imelda jaarlijks met haar zussen vastelaovend.

Ze is op vele fronten een steun en toeverlaat voor De Marotte. Gedurende de periode dat haar echtgenoot Vorst Marot was, steunde ze hem met raad en daad. Groot Vorst Ben I heeft meermaals gezegd dat hij zonder Imelda nooit als Vorst Marot had kunnen functioneren! Menig Marot heeft eigen voorbeelden van hulp door haar. Ook versterkte Imelda de band tussen de dames van De Marotte met haar enthousiaste inzet.

Voor de stadsprinsen begeleidde Imelda de hele prinselijke familie door het seizoen en hielp waar mogelijk en gewenst. Van het prinsenpak (dat mede door haar de uitstraling heeft zoals wij die nu kennen) tot het opbrengen en ook het afscheid. Ook de Bielemen doen nooit tevergeefs een beroep op haar. Imelda is kortom een dame die altijd op de achtergrond opereert en nu ook wel eens een keer in het zonnetje gezet mag worden. En daarmee ook symbolisch al die andere mensen die, haast onopvallend, meewerken aan het in stand houden van ‘dae sjone eeuwenawwe Zittesje vastelaovend’.

Heribert Mies

In juli werd dr. Medicus Heribert Mies (internist), sinds 1987 lid, sinds 1997 president van de Senaat en daarnaast sinds 2000 Närrischer Consul van carnavalsvereniging Groβen Kölner, tijdens een bezoek van De Marotte aan de bevriende vereniging benoemd tot Ridder in de Orde van De Pappegey. Het protocol vereist dat de bijbehorende versierselen tijdens het carnavalsseizoen uitgereikt worden en dat gebeurde tijdens de oetruipingszitting. Met deze benoeming onderstreept De Marotte de jarenlange vriendschap met Keulen. Heribert Mies is één van de leden die de nauwe banden met Sittard vorm geeft. Met zijn humor, zijn aanstekelijke lach en het plezier dat hij met mede carnavalsvierders heeft, is hij een graag gezien en gemakkelijk toegankelijke persoon, zowel in zijn eigen ‘Heimat’ als in het Marotterijk.

2017 Dhr. Sjef Schurgers

Tijdens de oetruipingsaovend ‘Cirque du Teun’ is, in een gezellige en ondanks de ijzel in de hele stad, tot de nok gevulde circustent, Sjef Schurgers (5×11 jaar) door stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd benoemd tot Ridder in de Orde van De Pappegey. Deze onderscheiding binnen het decoratiestelsel uit 1924, wordt jaarlijks toegekend aan een persoon die veel voor de Sittardse (vastelaoves-)cultuur betekent. Sjef is de 144e Ridder die sinds 1898 benoemd is.

Mit de Trööt in de Gööt tijdens tröötekonkoer 2009

Geïnspireerd door Sittards bekendste zoon, Toon Hermans, is Sjef bezig met muziek, tekst, lol en plezier, revues en toneel. Dat doet hij sinds 1977 bij Mit de Trööt in de Gööt. Hiermee treedt hij bijvoorbeeld op tijdens het tröötekonkoer en ’t Kanón van ’t Balkón tijdens de Zittesje vastelaoves-6-daagse. Daarnaast bouwde hij praalwagens bij buurt Engelenkampstraat.

De ambtenaar evenementen bij de gemeente Sittard-Geleen (zoals door de Vorst met een knipoog vermeld werd: “Hij organiseert wel eens een feestje…”) is zanger bij smartlappenorkest ‘De schaamschotten’ en is op diverse fronten actief met toneel bij het Limburgs Toneel, Heerlens streektheater en de Zittesje revue.

Kwebbel & Sjnebbel (insjtelasezitting 2016)

Kolder en humor met vastelaovend als deelnemer in de optochten, het kolderduo Kwebbel & Sjnebbel samen met ex-stadsprins Cyrille Niël en als lid van het Convent van Neit Prinse. Diverse activiteiten voert hij uit samen met zijn echtgenote Nicole, zoals ook het regisseren van de jaarlijkse insjtelasezitting van De Marotte. Zij begeleiden dan zowel de ‘Grosze Nómmer’ van de Auw Prinse als het opbrengen van de nieuwe stadsprins.

2016 Dhr. Phil Schaeken

Tijdens de oetruipingsaovend is Phil Schaeken (65) door stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd benoemd tot Ridder in de Orde van De Pappegey. Deze onderscheiding wordt toegekend aan een persoon die veel voor de Sittardse (vastelaoves-)cultuur betekent. Phil is de 143e Ridder die sinds 1898 benoemd is.

Componist
Phil Schaeken, al 42 jaar getrouwd met Hannie, is gepensioneerd leraar basisonderwijs. Al decennialang houdt hij zich bezig met Sittard, dialect en vastelaovend. Zo was hij actief binnen de redactiecommissie van jaarblad ‘De Pappegey’ en de commissie Kènjerzitting van De Marotte, gaf hij rondleidingen in de optochthal en was elf jaar lid van de optochtjury. Ook was hij jarenlang voorzitter van de jury van het ‘alternatief sjöttefees’. Phil is lid van de Senaat van De Marotte. Daarnaast is hij (sinds zijn 25e) verdienstelijk schrijver/componist van vastelaovesleidjes sinds 1977, o.a. van ‘De vastelaovessamba’ (1987), ‘Ich zeen ’t al’ (1991), ‘Ich bèn in de zevende hemel’ (1996), ‘Dat kènt allein in Zitterd’ (1998), ‘Oppe mert’ (2001) en ‘Vastelaovend in ós sjtad’ (2002).

Stadprins 2002: Cyriel II Motto: Doot mit, hauwt vol, laot gaon, Dit fees is òs gegaeve. Dan blif ’t hart van Zitterd sjlaon, Dan blif òs Zitterd laeve.
Stadprins 2002: Cyriel II

Bijzonder aan de schlager 2002 is dat deze gekozen werd, voordat bekend werd dat zoon Cyriel stadsprins 2002 van Sittard zou worden. Hij schreef dus, zonder het op dat moment te weten, het lijflied van zijn zoon!

Schrijver
Met taal is Phil zeer bedreven. Hij schrijft, zowel in het Nederlands als in het dialect, sinds zijn 18e gedichten en verhalen, o.a. voor Veldeke en diverse periodieken. Zijn bijdragen zijn ook geregeld te lezen in de regionale kranten.

 

Voor het 12×11-jarig jubileum van de stadscarnavalsvereniging schreef Phil samen met Harry Strijkers de kroniek “Vastelaovend met De Marotte. Tiedperk van verangeringe” over de geschiedenis van De Marotte sinds 1992/’93.

Aanbieden kroniek door Marottesenaat aan Marotte. V.l.n.r. Harry Strijkers, Phil Schaeken, stadsprins Paul II, Vorst Marot Harie I en president van de Marottesenaat Jack van Oorschot
Aanbieden kroniek door Marottesenaat aan Marotte.
V.l.n.r. Harry Strijkers, Phil Schaeken, stadsprins Paul II, Vorst Marot Harie I en president van de Marottesenaat Jack van Oorschot

2015 Mw. Willy Derrez

Tijdens de oetruipingsaovend is Willy Derrez door stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd benoemd tot Ridder in de Orde van De Pappegey.

WillyDerrez1

Deze onderscheiding wordt toegekend aan een persoon die veel voor de Sittardse (vastelaoves-)cultuur betekent. Willy is de 4e vrouwelijke Ridder van de 142 die sinds 1898 benoemd zijn. De bekendmaking en korte reactie bekijk je hier

Hulpvaardig

In zijn laatste officiële daad roemde scheidend Vorst Marot Harrie I haar hulpvaardigheid, plichtsgetrouw handelen en gastvrijheid. Hij onderstreepte dat iedereen maar half weet wat Willy allemaal doet en gedaan heeft voor de Zittesje vastelaovend. Waar mensen haar vooral van kennen, is de Marottewinkel en de verkoop van merchandise bij zittingen. Ze is als eerste aanwezig en gaat altijd als laatste.

Willy Derrez (rechts) samen met Carla Faber in de Marottewinkel
Willy Derrez (rechts) samen met Carla Faber in de Marottewinkel

De laureaat is sinds de oprichting van de Marottewinkel (2003) hiervoor actief. In haar eentje vult ze een groot deel van het bezettingsschema in. Tientallen keren per seizoen is ze present. Altijd op tijd, altijd keurig netjes en werkend volgens haar eigen systeem. Verder ondersteunt ze bij de distributie van posters van de Marotteprins of ander drukwerk door heel Sittard. Ze fungeert als aanspreekpunt voor mensen van bejaardenhuizen en Oos Zittesj Hoes, voor informatie, cd’s, Pappegeys, etc. Hoewel ze door haar gezondheid soms niet alles kan, doet niemand ooit tevergeefs een beroep op Willy. Ze biedt haar hulp ook duidelijk aan. Haar kennis en ervaring deelt ze met veel plezier met jongere generaties.

Evaluatie

Voor de Bielemen van De Marotte, waar haar broer Sjra voorzitter van is, regelt de gepensioneerde tandartsassistente talloze zaken. Dat varieert minimaal van telefoon en internet, tot planning, klankborden, evalueren en eten koken. Bij het jaarlijkse galaprinsenbal ter ere van de regerende stadsprins, fungeert Willy al 15 jaar als gastvrouw. Na afloop reikt ze aan de bezoekers een presentje uit. De informatie die ze ontvangt van de gasten, vormt de basis voor een gedegen evaluatie, die ze trouw aan de organisatie terugkoppelt. Dat doet ze trouwens met alle informatie die ze krijgt van carnavalsvierders. Dikwijls mailt ze die diep in de nacht, zodat een dag echt afgerond is.

Willy spreekt namens De Bielemen Jan van Daal toe, die het Bielemenbielke ontving in 2012.
Willy spreekt namens De Bielemen Jan van Daal toe,
die het Bielemenbielke ontving in 2012.

Willy is verder actief in de cliëntenraad van ‘de Baenje’, was 13 jaar secretaris van en organisator van activiteiten bij het Katholieke Vrouwengilde Sittard, helpt ze (bejaarde) medemensen en assisteert ze bij de gastenontvangst tijdens ’t Kanón van ’t Balkón. En als één ding zeker is, is dat De Marotte weet dat deze lijst nooit compleet is. Want Willy werkt liever achter de schermen!

2014 Dhr. Louis Vahsen en Dhr. Stefan Benscheid (President Grosse Kölner, Köln)

Tijdens de oetruipingsaovend is Louis Vahsen (45) door stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd benoemd tot Ridder in de Orde van De Pappegey. Deze onderscheiding wordt toegekend aan een persoon, die veel voor de Sittardse (vastelaoves-)cultuur betekent. En dat gaat zeker op voor de laureaat; vastelaovend, kerk, goede doelen, sport en meer!

Louis, getrouwd met Inge en vader van dochter Teddy (15) en zoon Quinn (1×11), is in het dagelijks leven eigenaar van Vahsen constructies. Hij is al ruim 25 jaar werkzaam binnen het familiebedrijf, dat in 2014 het 90-jarig bestaansjubileum viert.

Louis heeft vastelaovend met de paplepel ingegeven gekregen. Vanaf zijn achtste bouwt hij mee aan praalwagens van de 7×11-jarige buurt Rijksweg-Zuid. Hij trekt in alle optochten mee. Louis is 2×11 jaar voorzitter, creatieve en drijvende kracht van deze jubilerende buurt. Hij is carnavalsvierder van de puurste soort. Velen kennen hem tijdens de drie dolle dagen van zijn creatieve alter ego Vincent van Gogh. Hij schildert dan perfecte portretten.

Praalwagen buurt Rijksweg-Zuid (foto: Sittard-Geleen nieuws)
Praalwagen buurt Rijksweg-Zuid                                          (foto: Sittard-Geleen nieuws)

Zijn creativiteit kwam ook handig van pas in 1993 toen hij als lid van de Junior Kamer één van de kartrekkers was bij het nabouwen van het oude stadhuis op de Markt. Dit was een geweldige klus vanwege Sittard 750 jaar stad, die veel waardering kreeg. Jammer genoeg maar tijdelijk. Heel Sittard hoopt ooit nog eens….

Replica van het oude stadhuis aan de Markt in het kader van 750 jaar Sittard in 1993.
Replica van het oude stadhuis aan de Markt in het kader van 750 jaar Sittard in 1993.

Tot zijn grote verdriet werd Louis nooit stadsprins. Wel is hij sinds 2005 lid van de Marottesenaat. Hier probeert hij actief met jonge senatoren acties op te zetten om middelen voor de instandhouding van de eeuwenoude Zittesje vastelaovend te genereren. Zijn eigen bedrijf was trouwens één van de eerste vaste sponsoren van het Sittardse carnaval.

Louis zet zich altijd in voor mensen die het moeilijk hebben. Zo richtte hij, omdat hij op zijn veertigste de juniorkamer moest verlaten, Kiwanis Land van Gulick op. Dit is een groep zakenmensen die gezamenlijk activiteiten organiseert om geld bij elkaar te krijgen voor goede doelen. Louis was ook de bedenker van de bekende Oktoberfeest sjaal, waarvan de opbrengst altijd naar het goede doel gaat. Op het ogenblik is hij, samen met de Eline Foundation, bezig om te zorgen dat speeltuin ‘De Roetsj’ in het Limbrichterveld geschikt wordt gemaakt voor gebruik door gehandicapten.

Louis zet zich ook al jaren in voor de kerk. Zo was hij 12 jaar bestuurslid van het kerkbestuur in Ophoven. Tot de kerk jammer genoeg is gesloten. Hij is al meer dan 30 jaar acoliet en gaat mee met de Sacraments- en Sint Rosa processie. Het onderhoud van de Sint Rosa kapel en de voetvallen hebben zijn bijzondere aandacht.

Louis is al 35 jaar lid van v.v. OVCS uit Ophoven, waarvan een tijdlang als een zeer actieve voetballer. Tevens is hij al jaren sponsor en sinds enkele jaren zelfs hoofdsponsor met zijn bedrijf. Ook bij v.v. DVO uit Overhoven is hij met zijn bedrijf hoofdsponsor. Daarnaast heeft hij jarenlang Fortuna Sittard gesponsord.

Louis beleeft een mooie start in een jaar van jubilea van zijn bedrijf, buurt en De Marotte. Reden voor feest!

2013 Dhr. Jan van Daal

Tijdens Cirque du Marot is Jan van Daal door stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd benoemd tot Ridder in de Orde van de Pappegey.
Deze onderscheiding wordt jaarlijks toegekend aan een persoon, die veel voor de Sittardse (vastelaoves-)cultuur betekent.
Jan van Daal, samen met echtgenote Corine uitbater van café ‘De Kup’, is muziek, toneel, vastelaovend en sport. Enkele voorbeelden van zijn vele verdiensten:
Jan en muziek:
 • Harmonie Sint Joseph
 • Mit de Trööt in de Gööt
 • Componist, o.a. ‘Marie de Paris’ en ‘Veer gaeve gaas’
 • Lid muziekcommissie De Marotte Zitterd
 • Muzikaal leider van het orkest ‘de Sint Rosakapel’
 • Verdienstelijk zanger, o.a. duo met Ron Hunnekens en op jongste Marotte-cd zingt hij met Maike Baccarat kunt u ook bij een Online Casino spelen en is het voor u niet meer nodig om naar een gokhal te gaan om baccart te kunnen spelen. Frenken en Ron Hunnekens de prachtige ballade ‘Mien Zitterd’, een compositie van Reinhard Wind
Jan en toneel:
 • Limburgs toneel
 • Zittesje revue
Jan en vastelaovend:
 • ‘Stem’ van de wagen van buurt ‘Róntjom de Grote Kirk’
 • Steevast promoot hij het Sittards lied en dialect
 • ‘Top’-verkoper Marotte-cd
 • Zijn café heeft unieke muziekkeuze met vastelaovend
 • Lid geweest van de Marottekapel
 • Mede-‘uitvinder’ mit-zèng-middige
Jan en sport:
 • Fervent supporter van Fortuna Sittard
 • Lid sympathisanten Fortuna Sittard
 • Fervent wielrenner
Op onze website is via Marotte TV een filmpje te zien over de bekendmaking en de reactie van de kersverse laureaat op zijn uitverkiezing.

2012 Mw. Fieny Cals

‘Vastelaovend baovenal’ voor nieuwe Ridder van Sittardse Marotte

Fieny Moerskofski-Cals Ridder in de Orde van De Pappegey

 

 

Exact 6×11 jaar nadat haar vader (Broer Cals) werd uitgeroepen tot Stadsprins Gieljam I van De Marotte Zitterd, is Fieny Moerskofski-Cals geridderd tot Ridder in de Orde van De Pappegey. Een jaarlijkse onderscheiding van de Sittardse stadscarnavalsvereniging voor diegene die zich met hart en ziel inzet voor de Zittesje vastelaovend. Fieny is de derde vrouw in de afgelopen 30 jaar die de eervolle ridderorde uitgereikt krijgt. May Laudy en Tilly Eijkenboom gingen haar voor.

 

Warme belangstelling

Fieny Moerskofski-Cals is nog niet helemaal bijgekomen van hetgeen haar overkomen is tijdens Cirque du Marot. “Het kwam als een totale verrassing. Ik werd op zondagochtend wakker en had even de tijd nodig om te beseffen wat me de avond ervoor gebeurd was. Ik ben enorm trots en wat me het meest geraakt heeft, is de warme belangstelling van vrienden, (on)bekenden en familieleden. De boeketten bloemen, felicitaties, sms-jes, mails en telefoontjes zijn niet te tellen en mijn facebook staat helemaal vol”. In huize Moerskofski aan de Rijksweg-Noord is vastelaovend regelmatig onderwerp van gesprek. Naast Fieny is ook echtgenoot Roy, als lid van Optoch Kommitee Zitterd, actief betrokken bij de Sittardse carnaval. Ook dochter Lysanne heeft het vastelaoveshart op de juiste plek zitten en maakt deel uit van het Marottekoor dat dit jaar de cd ‘De Sjpeigel’ heeft ingezongen, terwijl zoon Yves droomt van een toekomstig prinsschap.

 

Puntzak snoep

Fieny Moerskofski-Cals kreeg de ingrediënten van vastelaovend vieren met de paplepel ingegeven. Als vierjarige trok ze in 1964 als ‘auwt wief’ al mee in de kinderoptocht om na afloop op de trappen van het oude stadhuis aan de Markt uit de handen van haar vader de ereprijs in ontvangst te mogen nemen en een grote puntzak snoep. “Een dubbel gevoel heb ik aan dat jaar overgehouden. Met plezier kijk ik terug op mijn eerste vastelaovend. Maar het is ook het jaar waarin we onverwacht afscheid van mijn vader moesten nemen. Hij heeft me laten ervaren wat vastelaovend vieren is. Vastelaovend moet je immers in je bloed hebben zitten, dat kun je bijna niet leren. Je kunt het wel doorgeven aan je kinderen en ervoor zorgen dat kinderen al jong bij het feest betrokken worden”. En dit laatste doet Fieny vol overgave. Zo presenteert zij reeds enkele jaren de Zittesje Kènjerzitting van De Marotte, is ze actief betrokken bij de kindereditie van ’t Kanon van het Balkon (‘t Kanunke) op carnavalszaterdag en verzorgt ze mede het ‘vastelaovespakket’ voor de Sittardse basisscholen.

 

Muzikaal talent

Haar eerste muzikale schreden zette de laureaat toen ze net achttien jaar was. “In 1977 werd mijn moeder door Thei Hunnekens gevraagd of het goed was dat ik meezong op de single van De Marotte. Met plezier kijk ik terug op de vele lp’s en cd’s die ik onder andere samen met Chris Maas, Math Niël, Thei Hunnekens, Paul-Jean Jessen en Jan van Daal gemaakt heb”. Eén van de muzikale hoogtepunten voor Fieny Moerskofski-Cals  was het bereiken van de finale van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK) op 5 februari 1999 in het Noord-Limburgse Belfeld. Samen met echtgenoot Roy Moerskofski werd met het nummer ‘Ich höb dich’ van Jan Dieteren en Math Rademacher een carnavaleske 11e plaats behaald. Fieny Moerskofski-Cals heeft ook diverse malen meegedaan aan de Zittesje revue en bewaart mooie herinneringen aan het vertolken van de evergreen ‘In mien auge sjteit gesjreve’. Fieny: “Ik zing dit nummer erg graag en heb het zowel in de Zittesje Revue gezongen als ingezongen op een Marotte cd. Het geeft mijn levensmotto dan ook goed weer: ‘In mien auge sjteit gesjreve, vastelaovend baovenal. Door mien auwesj d’r in gedreve, waat ich nootsj vergaete zal. Zie zal ummer in mich blieve, wènt dat Zittesj hart dat sjprik, dao zal zich nemes aan vergriepe, waat van kèndjs aaf in mich zit. Vastelaovend same!”

2011 Dhr. Joep Wijnands

Joep Wijnands benoemd tot Ridder in de Orde van De Pappegey

 

Tijdens Cirque du Marot is Sittardenaar Joep Wijnands door stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd benoemd tot Ridder in de Orde van de Pappegey. Een onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan een persoon, die veel voor de Sittardse (vastelaoves-)cultuur betekent. Joep kreeg de onderscheiding als dank voor zijn inzet tot heden en als stimulans om door te gaan, zodat het eeuwenoude Sittardse carnaval mag blijven floreren.

Joep Wijnands is in het dagelijks leven eigenaar van Wijnands projectmanagement en Dom van de Bergh technische installaties. Als Joep VIII was hij jubileumprins tijdens het 111-jarig jubileum van de stadscarnavalsvereniging in 1993. Tussen 1996 en 1999 was hij lid van de Wieze Raod van De Marotte. Hij herintroduceerde destijds de kinderzitting en pleitte voor een sterke focus op de jeugd om de Sittardse tradities en folklore veilig te stellen. Als Marot kon hij helaas zijn draai niet vinden. Hij ging zijn kwaliteiten op andere manieren inzetten voor de Zittesje vastelaovend.

 

Kansen

Hij is de grondlegger en voorzitter van Société de Marot, de sponsorgroep die het Sittardse stadscarnaval via (financiële) steun mede mogelijk maakt. In 2003 was hij actief bij de festiviteiten rond 11×11 jaar De Marotte en het LVK in Sittard. Telkens opnieuw ziet Joep kansen en is het voor hem haast sport om via combinaties synergie-effecten te creëren. Zo ontstond het idee achter de Zittesje vastelaoves-6-daagse. Een unieke samenwerking die het Sittardse carnaval in Limburg nog prominenter op de kaart zette. Dit mede door Joeps idee om een gezamenlijke betaalmunt, later omgedoopt tot ’t Krekelke, te introduceren. Vier jaar lang hanteerde Joep de voorzittershamer achter deze samenwerking. In die periode legde hij een stevig fundament voor zijn opvolger.

 

Joep is preses van de Auwt Prinse van De Marotte. Vanuit deze vereniging was hij ook jarenlang voorzitter van de stichting Gala Prinsebal. In deze tijd maakte dit unieke evenement een groei door van 500 naar ruim 1.000 gasten. Dit mede door de verhuizing naar het Fortuna Sittard Stadion.

 

Gedurende de hoogtijdagen van Limburgs grootste volksfeest is hij geen regelaar, maar een echte vierder. Liefst met vrienden en zijn gezin. ’s Zondags loopt hij met zijn groep ‘’t Mertvolk’ de grote optocht en op maandag blaast hij zijn partij met de zaate hermenie ‘Blauwe maondig saer 1972’.

2010 Dhr. Leon Beursgens

Leon Beursgens benoemd tot Ridder in de Orde van De Pappegey

“Doe houfs ‘m mèr get te vraoge en hae is dao!”

 

Tijdens Cirque du Marot is Sittardenaar Leon Beursgens door stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd benoemd tot Ridder in de Orde van de Pappegey. Een onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan een persoon, die veel voor de Sittardse (vastelaoves-)cultuur betekent.

Totaal verrast was Leon, in het dagelijks leven eigenaar van diverse tankstations en een wasstraat in Sittard, op het moment dat hij zijn naam hoorde noemen. Vele anderen echter totaal niet. Een daverend applaus van de aanwezigen en de complimenten nadien spraken boekdelen. Vorst Marot lichtte de keuze van de Wieze Raod toe.

 

‘Fraaje mit de medaaje’

“Leon is uit het goede hout gesneden. Hij staat als een sterke eik voor alles wat met de Sittardse cultuur te maken heeft. Doe houfs ‘m mèr get te vraoge en hae is dao! [Je doet nooit vergeefs een beroep op hem, red.] Dag en nacht. Voor muziek, de kerk, cultuur en meer. Een bijzonder rijtje. Hij is lid van de Philharmonie. Daar bespeelt hij verschillende instrumenten en is vast artiest bij de Philzittingen. Hij musiceert bij ’t Is niks en ’t wurt niks en bij de Trööt in de Gööt. Vocalist is hij bij 4 men 4 women. Hij is lid van het Sint Rosacomité. Daarnaast draagt Leon bij jubilea zijn steentje bij. Hij maakte deel uit van het huldigingscomités 3×11 jaor Optocht comité Sittard, 11×11 jaor De Marotte Zitterd, 75 jaar club WoVan en 40 jaar deken Van Rens. Daarnaast luistert hij bruiloften en begrafenissen muzikaal op. Met Ridder Thei Wessels stond hij in de finale van het LVK 2000 met de schlager ‘de fraaie mit de medaaje’. Nu is hij dat in hoogsteigen persoon.”

 

Nagenoeg heel Sittard weet dat Leon niet alleen beschikt over muzikale en organisatorische kwaliteiten, maar ook over twee rechter handen. Ook die zet hij graag ten dienste van de gemeenschap in. “Leon is actief lid van de Vespa club en de technische commissies van de Sittardse revue en de Sittardse carnavals zesdaagse. Hij is wagenbouwer bij zijn buurt Rijksweg Noord. Hij coördineerde de techniek bij het Limburgs Vastelaovesleidjes Konkoer 2003 in Sittard. Maar ook het Convent van Neit Prinse mag in het rijtje niet ontbreken.”

 

Ook namens Sittard…

Een indrukwekkende opsomming, die waarschijnlijk nog niet eens compleet is. Uitzonderlijk is ook dat zijn vader, Jos Beursgens, in 1972 door toenmalig Vorst Marot Lambaer I onderscheiden is met dezelfde orde.

 

In een spontane reactie sprak Leon woorden die hem als persoon typeren. “Ik vind zo’n onderscheidingen altijd iets voor mensen boven de vijftig jaar. Buitengewoon dat ik hem nu krijg, maar deze leeftijd nog niet heb. Daarnaast vind ik het allemaal niet zo bijzonder. Ik ben zo opgevoed. Ik doe het graag en geniet ervan. Het kost veel dagen. Ja, ook nachten. Dat is geen probleem. Gelukkig kan ik op de volledige steun van mijn partner Jacky rekenen.” Trots kijkt hij bij het uitspreken Jacky aan. De welgemeende kus die volgt, laat aan betekenis niks te wensen over. Van Jacky, maar eigenlijk ook namens heel Sittard…

 

Op de website www.marotte.nlis via Marotte TV een filmpje te zien over de bekendmaking en de reactie van de kersverse laureaat op zijn uitverkiezing.

2009 Dhr. Wim Claessen

Achter de geraniums zitten, is er voor hem niet bij…

Wim Claessen benoemd tot Ridder in de Orde van De Pappegey

 

Tijdens Cirque du Marot is Wim Claessen door stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd benoemd tot Ridder in de Orde van de Pappegey. Een onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan een persoon, die veel voor de Sittardse (vastelaoves-)cultuur betekent.

Wim Claessen is een zeer actieve carnavalist. In 1966, onder Vorst Marot Wil Heuts zaliger, was hij regerend stadsprins onder de naam Wil II. Deze naam werd hem gegeven door de toenmalige protocollist, Sjaak van Gansewinkel zaliger, die Wim geen Sittardse naam vond. Sittard moest vervolgens achttien jaar wachten op een stadsprins met de naam Wim…

 

Op verzoek van wijlen zijn vader, de latere Vorst Marot Lambaer I (1969-1973) en Groot Vorst Lambaer I, is Wim na zijn prinsschap toegetreden tot de Wieze Raod van De Marotte Zitterd. De raad bestond op dat moment uit slechts acht (!) leden… Vierentwintig jaren is Wim bijzonder actief geweest binnen deze vereniging. Het typeert Wim dat hij eerst op 31 oktober 1987 lid is geworden van de Auw Prinse Zitterd, waarvan hij tot op heden nog altijd lid is. “Het is onmogelijk om twee heren te dienen”, was gedurende twintig jaar steevast het antwoord van Wim. Zo ver uit de archieven van de stadscarnavalsvereniging na te gaan was, is Wim wel de enige Auwt Prins die thuis geïnstalleerd is! Het is nog unieker als we ons realiseren dat Wim inwoner is van Bingelrade!

 

Geraniums

Binnen de vereniging Auw Prinse verricht Wim sinds die tijd ontzettend veel werk. Dat zo’n lange periode binnen deze vereniging nog altijd een verrassing kan opleveren, blijkt uit een volkomen verkeerde inschatting van zijn mede ex-heersers over het Marotterijk. Op 18 mei 2001 nam Wim afscheid van zijn collega’s bij dagblad ‘De Limburger’. De Auw Prinse, altijd in voor een grap of stunt, brachten hem een bloemenhulde met geraniums, omdat zij ervan overtuigd waren dat hij daarachter plaats zou nemen. Een absoluut foutieve inschatting… Wim is fanatieker dan ooit. Met genieten, organiseren, wandelen met zijn vrouw Adriënne en hun hond en nog veel meer leuke dingen.

 

Binnen de Auw Prinse is Wim één van de steunpilaren. Zo maakt hij al zo’n twaalf jaren deel uit van de commissie ‘Groosze Noemer’. Dit is een gedurfd, satirisch en humorvol stuk tijdens de installatiezitting. Het gaat vooraf aan de toetreding van de net afgetreden stadsprins tot de Auw Prinse. In 2001 gaf Wim aan te willen stoppen binnen de organisatie van het galabal, maar dat werd unaniem geweigerd. Wim besloot er daarom maar een schepje bovenop te doen. Vele uren, dagen, weken en maanden is Wim jaarlijks in de weer voor dit unieke en grootste galafeest in de hele regio. Zo regelt hij bijvoorbeeld de aankleding van de zalen en het altijd originele drukwerk.

 

Ter gelegenheid van het 11×11 jarig bestaansjubileum van De Marotte Zitterd was Wim lid van het huldigingscomité. Bijna in zijn eentje organiseerde hij een perfect verzorgde, complete en drukbezochte tentoonstelling in museum ‘Het Domein’. Sinds zes jaar is Wim ook nog actief als verslaggever van de grote internationale optocht. Dit doet hij in unieke samenspraak met de regerende stadsprins, nabij de ‘Beierpöl’.

 

Daarnaast, en echte carnavalisten kunnen daarover meepraten, kan Wim heel fel en fanatiek zijn in discussies over zaken die Sittard en in het bijzonder de vastelaovend aangaan. Zo begrijpt hij bijvoorbeeld nog altijd totaal niet dat het Sittards dialect zo ‘ver-Veldeke-d’ is. Een misser van formaat in zijn ogen. Daaruit blijkt eens te meer zijn betrokkenheid.

 

Op de website www.marotte.nlis via Marotte TV een filmpje te zien over de bekendmaking en de reactie van de kersverse laureaat op zijn uitverkiezing.

2008 Dhr. Pierre Dieteren

Pierre Diederen benoemd tot Ridder in de Orde van De Pappegey

 

Tijdens Cirque du Marot is Pierre Diederen door de stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd gedecoreerd als Ridder in de Orde van de Pappegey. Een onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan een persoon, die veel voor de Sittardse (vastelaoves-)cultuur betekent. Pierre is al benoemd tot Ridder tijdens de receptie ter gelegenheid van het 4×11-jarig bestaansjubileum van het Optoch Kommitee Zitterd (OKZ) in november. Omdat de datum buiten het officiële seizoen viel, werd een en ander pas recent bekroond met de oorkonde en de bijzondere onderscheiding.

Pierre Diederen, in het dagelijks leven getrouwd met Sybille en vader van Roel en Paul, is een echt gezelligheidsdier, met humor, maar ook een echte regelaar. Hij is wars van kapsones en kan niet stil zitten. Al van kinds af aan is de laureaat bezig met de Sittardse vastelaovend. Eerst bij de buurt Rijksweg-Zuid, later bij het optochtcomité. Vorst Marot roemde Pierre om zijn visie en de samenwerking. Tevens benadrukte hij dat Pierre als persoon grote verdiensten heeft voor het carnaval, maar dat de onderscheiding zeker ook gezien moet worden als grote blijk van waardering aan het OKZ en de deelnemers aan de optochten.

 

Het OKZ is opgericht in november 1963 op verzoek van De Marotte Zitterd. De leden staan garant voor de organisatie van de twee schitterende optochten en lange tijd ook voor het tröötekonkoer. Het comité beschikt over de optochthal die zijn weerga in Limburg niet kent. Deze bouwplaats van prachtige wagens, fungeert dikwijls als het visitekaartje van de Sittardse vastelaovend. Jeugdigen kunnen proeven aan de sfeer van het samen bouwen tijdens de tientallen rondleidingen voor scholen etc. Veel van wat nu opgebouwd is, is gebeurd onder de bezielende leiding van Pierre. Kortom; waardering voor zijn activiteiten voor de vastelaovend en als persoon alom. Vorst Marot hoopt de prettige samenwerking nog jaren te kunnen voortzetten.

 

In zijn spontane dankwoord benadrukte Pierre dat hij bijzonder vereerd en in zijn nopjes is met de onderscheiding. “Een vastelaovend zonder optochten is haast niet voor te stellen in Sittard”, peinsde de voorzitter hardop. Hij sloot af met dank en de woorden “Ik ben trots op Sittard met zijn carnaval. Trots op de optochten, maar vooral die duizenden deelnemers. Ik ben trots dat De Marotte het OKZ willen huldigen en ben trots dat ik als boegbeeld van de optochtdeelnemers mag fungeren door namens hen de versierselen te mogen dragen!”

2007 Dhr. Thei Wessels en Dhr. Joachim Wüst (President Grosse Kölner, Köln)

Thei Wessels benoemd tot Ridder in de Orde van De Pappegey

 

Tijdens Cirque du Marot is Thei Wessels (38) door de stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd benoemd tot Ridder in de Orde van de Pappegey. Een onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan een persoon, die veel voor de Sittardse (vastelaoves-)cultuur betekent.

Thei Wessels, in het dagelijks leven getrouwd met Nathalie en werkzaam bij training@cadac, is creatief, muzikaal, een echte verenigingsman en een harde werker. Ondanks zijn jeugdige leeftijd heeft hij reeds een enorme staat van dienst. In 1987 start zijn muzikale carrière. Hij schrijft sedertdien tientallen liedjes voor het Zittesj Vastelaovesleidjes kónkoer, diverse Limburgse artiesten en de Sittardse revues. Samen met John Smeets is hij recordhouder in het schrijven van de Marotteschlager. Tot heden wist hij het stedelijk concours maar liefst zes keer te winnen. Vier maal stond hij tot nu toe in de finale van het Limburgs Vastelaoves Leedjeskonkoer (LVK). Zijn grootse successen in deze competitie zijn ‘De fóddele Polka’ gezongen door Marotte-erelid Frans Thissen en ‘Ze kènne mich oet Limburg haole’ door Anja Bovendeaard. Beide liedjes eindigden op de tweede plaats. Momenteel dingt Thei mee naar een finaleplaats tijdens het LVK met de schlager ‘Mer doe mos toch get’. Hij hoopt dat mensen massaal zijn liedje steunen en bonnen uitknippen en opsturen uit Maas en Mijn en de regionale dagbladen.

 

Sinds eind tachtiger jaren van de vorige eeuw werkt hij mee aan het jaarblad van De Marotte ‘De Pappegey’. Als illustrator en redacteur heeft hij talloze bijdrages geleverd. Voor de editie 2007 heeft hij zelfs een strip gemaakt.

 

Kartrekker

Vanaf zijn prille jeugd neemt Thei deel aan de Sittardse optochten. Eerst aan de kènjeroptocht en later ook aan de grote optocht. Sinds twee jaar loopt hij zelfs beide optochten, omdat hij zijn zoon Kasper vastelaovend vieren met de paplepel wil ingeven. Sinds 1990 is hij voorzitter, ontwerper van de praalwagen, wagenbouwer en optochtdeelnemer van en bij de buurt ‘Sjteivig’. Jaarlijks dingen de altijd prachtige wagen en groep mee naar de hoogste prijzen. Vele successen behaalden ze sinds Thei de figuurlijke kartrekker is.

 

Ook voor het Limburgs bloemencorso ontwierp hij wagens. Bij de Sittardse revues is hij betrokken als (mede) ontwerper en bouwer van decors. Tenslotte mag niet onvermeld blijven dat hij jarenlang klarinettist is geweest bij de Philharmonie Sittard. Zo’n elf jaar geleden is hij met actief musiceren moeten stoppen wegens lichamelijke klachten en is om die reden lid geworden van de Philsociëteit. Daarnaast is hij lid van het PKS, het processiecomité van de Steenweg, dat verantwoordelijk is voor de versiering van de straten als de processie richting Steenweg trekt.

2006 Dhr. Paul-Jean Jessen

Paul-Jean Jessen benoemd tot Ridder in de Orde van De Pappegey

“Muzikale, creatieve en betrokken Zitterder tot in Parijs!”

 

Traditioneel benoemt de stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd een persoon, die veel voor de Sittardse (vastelaoves-)cultuur betekent tot Ridder in de Orde van de Pappegey. Dit jaar is de eer te beurt gevallen aan Paul-Jean Jessen (44 jaar) vanwege zijn vele verdiensten bij veel verenigingen en activiteiten in Sittard.

De benoeming van Paul-Jean tot Ridder was de laatste officiële daad van Ben Bartholomeus in zijn hoedanigheid als Vorst Marot. Na sinds 1998 leiding te hebben gegeven aan de stadscarnaval in Sittard, droeg Ben aansluitend het dirigentstokje over aan zijn opvolger Harry Vanderbroeck. Voor de laatste keer gaf Ben, terecht, aan hoe moeilijk het ook dit jaar weer is geweest om een goede keuze te maken. Gelukkig zijn in Sittard nog altijd veel kandidaten te vinden die vanwege hun tomeloze inzet voor de instandhouding van de eeuwenoude tradities en folklore voor deze eervolle onderscheiding in aanmerking komen. Helaas voor deze personen geldt altijd weer dat iemand de eer gunnen, automatisch weer de vele anderen die ook eenzelfde erkenning zouden verdienen, voor (minimaal) een jaar niet gekozen zijn…

 

Muzikaal en creatief

De persoon die de stadscarnavalsvereniging dit jaar gekozen heeft, is bij velen geen onbekende. Met name vanwege zijn brede inzet op muzikaal gebied is hij beroemd bij het grote publiek. Paul-Jean maakt onderdeel uit van het kwartet 4M4W en is muzikaal leider van de kapel TisNiksenTwurtNiks. Daar speelt hij evenals bij de harmonie Sint Joseph en het jaarlijkse gelegenheidsorkest bij het Zittesj Vastelaovesleidjes Konkoer ‘de Sint Rosa kapel’ trompet. Van datzelfde concours is hij tevens medeorganisator als lid van de cd- en meziekkemisse van De Marotte. Hij is arrangeur en zanger van meerdere Marotteschlagers, zoals ‘Wurt eine laammaeker gebaore…’ (2001), ‘Dao höbste häöm dao’ (2005) en ‘Dalik’ (2006). Met het nummer ‘Vastelaovend’ stond hij in 2003 in de finale van het Limburgs Vastelaovesleidjes Konkoer (LVK). Daarnaast is hij ook schrijver/componist van meerdere Sittardse schlagers, zoals ‘Keub mit ziene kopere Bòmbardòn’, ‘’t Zittesj Auwt wief’, ‘De Vaan’, ‘Ich zit dao neit mit’ en ‘De vastelaoveskas’.

 

Bijzonder verheugd nog altijd zijn De Marotte met P-J’s initiatief om jaarlijks rondom de cd van de stadscarnavalsvereniging een gevarieerd lespakket voor basisscholen samen te stellen, zodat de jeugd op een educatieve en speelse manier de liedjes leert. Op deze manier wordt het draagvlak op jonge leeftijd verbreed en komt de jeugd op een vertrouwde manier in aanraking met Limburgs grootste volksfeest. Voor diezelfde basisschoolleerlingen maakt Paul-Jean jaarlijks ook een kleurplaat als voorbereiding op de kènjeroptoch of de opening van het carnavalsseizoen. Zijn creatieve ei kan hij tevens kwijt als wagenbouwer bij zijn buurt Rijksweg-Noord of in zijn vele ontwerpen zoals het logo van het Optochkommitee Zitterd en het vaandel van schutterij Sint Lambertus uit Broeksittard. Artistiek zijn verder zijn bijdragen aan de jaarlijkse vrouluujzittingen van de Flanelle Lèpkes.

 

Projecten

Harry Vanderbroeck, de nieuwe Vorst Marot, is tevens voorzitter van harmonie Sint Joseph en bevestigt dat Paul-Jean ook binnen deze vereniging van grote waarde is. Typerend voor de laureaat is dat hij overal aan mee wil werken, liefst op projectbasis. Hij ontwierp het logo voor de theaterconcerten, heeft het leerlingenorkest een tijdje geleid, is initiator van het koperensemble en was nauw betrokken bij de nieuwe uniformen van de harmonie. Harry roemt in dit verband tevens het sterk historisch besef van Paul-Jean.

 

Als lid van het huldigingscomité 3×11 jaor Optochkommitee Zitterd, wirkkommitee 11×11 jaor De Marotte Zitterd en de jury van het Limburgs Kampioenschap Zaate Hermeniekes en joekskapellen en ongetwijfeld tal van andere initiatieven levert Paul-Jean op een enthousiaste en betrokken manier bijdragen aan amusement voor duizenden mensen. Als tegenwicht van al deze drukke activiteiten is zonder meer vermeldenswaardig dat hij enkele jaren geleden te voet op pelgrimstocht is geweest naar Santiago de Compostella. Verrassend voor velen is dat Paul-Jean ook rondleidingen verzorgt in Parijs!

 

Bescheiden

Paul-Jean was in het artiestencafé op het moment dat Vorst Marot Ben I zijn naam voorlas. Enigszins verbaasd stond hij voordat het goed en wel tot hem doordrong zowel letterlijk als figuurlijk in de schijnwerpers op het podium van de grote zaal van de stadsschouwburg. In het programma van de zitting zou hij met 4M4W, de harmonie Sint Joseph, de prinsenparade en als zanger van de schlager 2006 op die plek staan. Maar nu zo vroeg in het programma had hij absoluut niet verwacht. Nadat Vorst Marot aan Paul-Jean de bijbehorende orde en oorkonde had uitgereikt bood bij de kersverse Ridder de gelegenheid een woordje tot het publiek te richten.

 

“Mijn activiteiten voor de vastelaovend zijn van verschillende aard. Ik arrangeer, maar als ik daar even minder zin in heb, kan ik zo verdergaan met een tekening, bijvoorbeeld voor het vaantje van ‘veer sjteune d’n optoch’. Gewoon omdat het één heel anders is dan het andere. Sterker nog, het één versterkt het ander. Als ik een arrangement maak, moet ik geconcentreerd bezig zijn. Het is dan leuk om aansluitend een uurtje of twee nog wat te tekenen. Dit waren voorbeelden van individuele activiteiten. In verenigingsverband vind ik het gewoon leuk om met mensen van allerlei pluimage te werken en muzikale of creatieve projecten. Ik zou dit nooit kunnen volhouden als het een sleur zou zijn met altijd hetzelfde van iets.”

 

Ome Nico

Terwijl hij de orde in zijn handen neemt en er aandachtig naar kijkt, vervolgt hij zijn verhaal. “Ik zou deze onderscheiding graag met een intentie aan ome Nico [de onlangs overleden Nico Jessen is een ome van Paul-Jean, red.] in ontvangst willen nemen, om zo, elke keer dat ik ze draag, een moment bij hem stil te staan. We waren het vaak met elkaar oneens, maar we gingen samen voor één en hetzelfde ideaal, namelijk de Zittesje vastelaovend!!! Tenslotte bied ik mijn excuses aan aan de mensen die ik door mijn drukke bezigheden wel eens uit het oog verlies.” Het publiek was getuige van een kort, oprecht en emotioneel dankwoord, dat recht uit het hart kwam. Hiervoor en natuurlijk voor de ontelbare verdiensten, onderstreepten de aanwezigen de keuze van de Wieze Raod met een ovationeel applaus.

2005 Dhr. Twan Kusters

Twan Kusters benoemd tot Ridder in de Orde van De Pappegey

“Twan, je bent een fulltime assistent om trots op te zijn!”

 

Traditioneel benoemt de stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd een persoon, die veel voor de Sittardse (vastelaoves-)cultuur betekent tot Ridder in de Orde van de Pappegey. Dit jaar is de eer te beurt gevallen aan Twan Kusters vanwege zijn vele verdiensten bij veel verenigingen en activiteiten in Sittard.

Vorst Marot Ben I heeft in de zes carnavalsseizoenen waarin hij de Marotte voorging meermaals in zijn toespraken bij het bekendmaken van de nieuwe Ridder vermeld dat “iemand de eer te beurt laten vallen, betekent automatisch dat veel anderen die ook eenzelfde eer zouden verdienen, weer voor een jaar niet gekozen zijn”. Men zou dit uiteraard ook kunnen uitleggen dat gelukkig nog veel mensen in Sittard heel actief zijn en een vaste waarde betekenen voor het in stand houden van tradities en folklore. Een goede zaak.

 

“regel ik”

Het is de stadscarnavalsvereniging dit jaar weer gelukt een persoon te vinden die elke kans aangrijpt om mensen en verenigingen van dienst te zijn. Hij is een duidelijk voorbeeld van een heel harde, dikwijls anonieme, werker achter de schermen. Zo’n persoon, waarvan eigenlijk niemand bij een opsomming van verdiensten volledig kan zijn, omdat hij zijn acties gewoon uitvoert onder het motto “regel ik” en het in feite helemaal niet prettig vindt om in de schijnwerpers te staan. Zoiets doe je uit overtuiging, niet om vermeld te worden.

 

In zijn korte, maar uiterst krachtige, toespraak vol herkenbare momenten en feiten, roemde Vorst Marot de verdiensten van Twan Kusters. De laureaat is al tientallen jaren actief in veel functies, waaronder bestuurslid, wagenbouwer en chauffeur van de praalwagen in de Sittardse carnavalsoptocht van de buurt Kollenberg. In 1993 heeft hij grote bijdragen geleverd aan o.a. de praalwagens die meetrokken in de historische stoet in verband met de feestelijkheden rondom Sittard 750 jaar stad. Daarnaast is hij actief bij de Sittardse revue en is hij een alom gewaardeerd vrijwilliger binnen de voetbalvereniging OVCS in Ophoven, waar hij bijvoorbeeld penningmeester van de activiteitencommissie is.

 

Bij het Limburgs Vastelaovesleidjes Konkoer in 2003 in Sittard en bij de festiviteiten ter gelegenheid van 11×11 jaar Marotte was hij haast onafgebroken aanwezig in de Stadssporthal om te assisteren bij elke voorkomende klus. Vorst Marot vatte de bekende, maar waarschijnlijk de nog veel meer onbekende, feiten samen met de woorden “Twan, je bent een fulltime assistent om trots op te zijn!”.

 

Velen kennen Twan ook om zijn humor. Typerend voor wagenbouwers is zijn bezoek aan de Heksesjans, de kantine van de optochthal, waar hij goede contacten onderhoudt met gastvrouw Toos Schrijen. Steevast bestelt Twan “ein tas kaffe mit ei kuikske”. Dat koekje krijgt hij nooit. Toch is de wagenbouwer er heilig van overtuigd dat de aanhouder beloond wordt! Is volgens Twan het moment aangebroken om huiswaarts te keren, zegt hij altijd steevast dat hij op tijd (!) naar huis moet gaan, omdat hij zijn konijn nog moet voederen!

 

Eerbewijs

Twan, zoals mag blijken meer een man van daden in plaats van woorden, benutte de geboden kans om een eerste spontane reactie te geven met het uitspreken van zijn verbazing. Hij was vanwege een feestje met een smoesje naar de schouwburg gelokt en dacht eigenlijk dat een bekende prins zou worden… Vervolgens bedankte hij allen die hij in zijn directe omgeving heeft en die het functioneren mogelijk maken. Daarnaast beschouwt hij zijn uitverkiezing als een eerbetoon aan de verenigingen, comités en activiteiten waarbij hij actief was en is.

2004 Dhr. Wim Clerx

Wim Clerx:

 • Lid Marotte sinds 4 januari 1986

 

 • Binnen Marotte:
  • Pregramleider
  • Sjponsoring perpluu
  • Lid cie tröötekonkoer
  • Vice veurzitter
  • Presentator
  • Coördinatie attenties, drukwerk, grafisch ontwerp etc.

 

 • Vastelaovend:
  • Oprichter (1974), muzikant (diepe trom) penningmeester en buitengewoon lid Trumke & Tröötje
  • Initiator en grote stimulator jaarlijkse carnavalsavond sportinstuif gehandicapten
  • Initiator en jarenlange stimulator van Auw mènkesbal
  • Veel huldigingscomités, o.a. Optochkommitee 3×11 jaor, Marottekapel, Marotte (9×11-111-11×11), Koelköp Sanderbout, Nonnevotteklup
  • Bestuurslid galaprinsebal
  • Bestuurslid (voorzitter of secretaris?) Samenwerkende Sittardse kapellen

 

 • Overig:
  • Diverse werkgroepen i.h.k.v. Sittard 750 jaar stad
  • Diverse taken hv Sittardia heren, o.a. huldigingscomité 50 jaar Sittardia handbal en voorzitter stg. Sittard Steunt Sittardia
  • Veel huldigingscomités, o.a. 60 jaar Scouting Sint Jozef, jubileum DVO, jubileum OVCS
  • Voorzitter stichting Sympathisanten Fortuna Sittard (> 20 jaar)
  • Spreekstalmeester/presentator o.a. cd-presentaties Kartoesj en Peter & Hugo, Kempernaaze, bruiloften, partijen, pleegeksjo, openingen zaken
  • Gemeenteraadslid, tevens fractiesecretaris
  • Voorzitter gemeentelijke cie Burger
  • Voorzitter buurthuis Oase
  • Jarenlang tig functies binnen jongerensociëteit ’t Kelderke
  • Sponsorcomité Sint Joep harmonie
  • Adviseur bestuur en “speciale regel-klussen” tafeltennisvereniging Sittard

 

 

Motto van De Marotte:

Koop in den vreemde niet, wat uw eigen stad u biedt!

M.a.w. als je op zoek bent naar een goede kandidaat en je merkt dat je iemand in de eigen gelederen hebt, die er bovenuit steekt door jarenlange belangeloze, tomeloze enz. inzet voor tientallen verenigingen, (goede) doelen en de medemens in het algemeen, mag je die ook eens in het zonnetje zetten.

2003 Dhr. Gérard Derrez

Sjra Derrez Ridder in de orde van de Pappegey

 

Tijdens de oetruipingszittingvan de Stadscar­navalsvereniging De Marotte Zitterd is Sjra Derrez benoemd tot Ridder in de orde van de Pappegey. Deze onderscheiding wordt jaarlijks toege­kend aan iemand die veel voor de Sittardse (vastelao­ves-)cultuur betekent. Voor de eerste maal werd de onderscheiding in 1899 toegekend aan brouwer Marteng Thissen uit de Begijnenhof­straat.

In zijn inleiding typeerde Vorst Marot Ben I Bartholomeus de nieuwe Ridder “als een onmisbare man achter de schermen die goud waard is voor de stadsprins, De Marotte en de vastelaovend in het algemeen! Iemand die iedereen kent als behulpzaam, aardig en met een sterk improvisatietalent. Een man die, samen met zijn vrienden van De Bielemen, menig idee bedacht en verwezenlijkt heeft en daarnaast ook nog actief lid is van Club WoVan.”

 

Onafscheidelijk

Nadat tenslotte de naam Sjra Derrez werd genoemd, klonk alom instemming, maar tegelijkertijd vroegen de aanwezigen zich ook af waarom deze uitverkiezing zolang op zich heeft laten wachten. Sjra is namelijk bij zeer velen in Sittard bekend. Nooit doet iemand tevergeefs een beroep op de man wiens wieg in de Limbrichterstraat heeft gestaan, in de winkel met de rode hoed. Hij is haast even onafscheidelijk van de jaarlijkse stadsprins als de Vorst Marot. Als chauffeur, raadgever, oplosser van grotere en kleine problemen enz.

 

Sjra participeert in de commissie ‘Aope hoes’ van De Marotte. De leden zorgen er jaarlijks voor dat de informele open dag bij de nieuw uitgeroepen stadsprins vlekkeloos voorbereid wordt. Daarnaast verspreidt hij jaarlijks honderden affiches van de activiteiten van de jubilerende stadscarnavalsvereniging, brengt hij cd’s naar de winkels, distribueert hij het jaarblad van De Marotte Pappegeys, sponsorpakketten en nog meer en nog meer en nog veel meer.

 

Samen met Luc Laudy en Leon Tonglet vormt hij De Bielemen. Zij verspreiden na de bekendmaking van de nieuwe stadsprins het ‘Tillegram van De Pappegey’, promoten het versieren van Sittardse cafés met vastelaovend door het uitroepen van het ‘sjoonst verseierde Zittesje vastelaoveskaffee’ en reiken driejaarlijks het gouden bielemenbielke uit aan een vrijwilliger die eigenlijk iedereen kent, maar onopgemerkt blijft voor hen die geregeld een onderscheiding (mogen) uitreiken. Zou Sjra niet zelf tot De Bielemen behoren, dan zou waarschijnlijk deze onderscheiding wel eens in ontvangst hebben mogen nemen. Nu krijgt hij erkenning door zijn promotie tot Ridder in de Orde van De Pappegey.

 

Zeker niet onvermeld mag blijven de steun die Sjra in al zijn werkzaamheden krijgt van zijn zus Willy. Zij behoort ook tot de categorie stille, harde werkers achter de schermen. Voor haar en hun moeder had Vorst Marot een mooi boeket bloemen meegenomen.

2002 Dhr. Jean Willems

Jean Willems Ridder in de orde van de Pappegey

 

Tijdens de oetruipingszittingvan de Stadscar­navalsvereniging De Marotte Zitterd is Jean Willems benoemd tot Ridder in de orde van de Pappegey. Deze onderscheiding wordt jaarlijks toege­kend aan iemand die veel voor de Sittardse (vastelao­ves-)cultuur betekent. Voor de eerste maal werd de onderscheiding in 1899 toegekend aan brouwer Marteng Thissen uit de Begijnenhof­straat.

In zijn inleiding typeerde Vorst Marot Ben I Bartholomeus de nieuwe Ridder “als een bescheiden man, die liefst achter de schermen werkt en alleen voor het voetlicht treedt als het echt niet anders kan. Een man die zijn sporen in de Sittardse gemeenschap, zeker ook op het gebied van vastelaovend, dik verdiend heeft.” Nadat tenslotte de naam Jean Willems werd genoemd, klonk alom instemming. Veel aanwezigen kennen Jean namelijk persoonlijk. Stuk voor stuk roemen ze hem om zijn veelzijdigheid. Bescheiden in handelen, maar op een positieve manier aanwezig, als dat van hem verlangd wordt. Telkens alert op kleine dingen, die voor velen een grote symbolische waarde hebben.

 

Jean Willems was geruime tijd actief in de ondernemerswereld. Met zijn eigen zaak, Wilco in de Limbrichterstraat, maar ook voor de Limburgse Organisatie van Zelfstandige Ondernemers (kortweg Lozo) en in het bestuur van de Kamer van Koophandel en in de ondernemersvereniging Limbrichterstraat.

 

Jarenlang was Jean Willems voorzitter van Sittardia handbal. Hij stond persoonlijk garant voor de kosten van deelname van zijn club aan de europacup in Moskou. Daarnaast kennen velen hem als koster en penningmeester van de Sint Rosakapel. In 2000 was hij één van de drijvende krachten achter de festiviteiten rond het 325-jarig bestaansfeest van de kapel.

 

Willems was in 1971 mede-initiatiefnemer van de oprichting van de Senaat van de Marotte. Vanaf dat prille begin was Jean sterk betrokken bij deze vereniging, die De Marotte met raad en daad bijstaat. Hij viert zelfs een typisch carnavalesk jubileum. Reeds twee maal elf jaar maakt Jean deel uit van het bestuur. Zeventien jaar als secretaris en de laatste vijf jaar als president.

 

Jean heeft een grote bijdrage geleverd aan de uitstekende samenwerking tussen de sjtichting Optochkommitee Zitterd, de Auw Prinse, de senaat en uiteraard De Marotte zelf. In de uitstekende contacten die De Marotte onderhoudt met hun zustervereniging in Keulen (Duitsland) speelt Jean een belangrijke, initiërende en stimulerende rol.

 

“De uitverkiezing van Jean tot Ridder, zien wij tevens als een eerbetoon aan alle verenigingen die hij vertegenwoordigt. Met name de senaat die ons met raad en daad bijstaat en waarvan de leden de ambassadeurs zijn van de Zittesje vastelaovend”, aldus de Vorst Marot. Aansluitend reikte hij de versierselen behorend bij de onderscheiding uit.

2001 Dhr. John Smeets

John Smeets Ridder in de orde van de Pappegey

 

Tijdens de oetruipingszittingvan de Stadscar­navalsvereniging De Marotte Zitterd is de 38-jarige John Smeets uit Broeksittard benoemd tot Ridder in de orde van de Pappegey. Deze onderscheiding wordt jaarlijks toege­kend aan iemand die veel voor de Sittardse (vastelao­ves-)cultuur betekent. Voor de eerste maal werd de onderscheiding in 1899 toegekend aan brouwer Marteng Thissen uit de Begijnenhof­straat.

Hoeden

John Smeets, geboren tijdens vastelaovend in 1962, staat in Sittard bekend om zijn creativiteit. Hij is één van de oprichters van club ‘de Sjnaake’. Deze hechte vriendenclub is tegenwoordig nauwelijks nog weg te denken uit de Sittardse optochten. Ter financiering van de wagen maakt John reeds jarenlang hoeden van foam. Deze creaties zijn inmiddels zo’n succes dat de logistiek medewerker van Nedcar het Koninklijk ballet van België, groepen uit Keulen, Aalst en Visé, musicals in binnen- en buitenland, de Zittesje revue, supporters van Europacup voetbal en het Limburgs Toneel tot zijn klantenkring mag rekenen.

 

Muzikaal is Smeets ook. Hij is schrijver van tal van Sittardse vastelaovesschlagers.Al elf jaar neemt hij deel aan de schlagerwedstrijd van De Marotte en wist hij beslag te leggen op elke beschikbare finaleplaats. De eerste jaren alleen met ‘Waat in Rio is gebaore’ en de jubileumschlager ter gelegenheid van 111 jaar De Marotte ‘Hie vleige de vònke oet de pan’. Later samen met Gian, die de muzikale puntjes op de i moet zetten. Nummers als ‘Mit vastelaovend maak veer ’t weier bóntj’, ‘Wat bèn ich blie dat ich in Zitterd bèn gebaore’, ‘Hie brènt de lamp’, ‘Effe blieve hange’, ‘De ganse kraom’ en ‘Op eine auwe fits’ klinken de echte carnavalsvierder bekend in de oren. Met hun nummer ‘Klómpekeub’ is het duo inmiddels doorgedrongen tot de voorrondes van het Limburgs Vastelaovesleidjes Konkoer. Op de verjaardag van John is de finale en welk verjaardagspresentje zou er mooier zijn dan…

 

Trendsetters

Letterlijk achter de schermen werkt John mee aan de Zittesje revue. Hij ontwierp een aantal jaren wagens voor het Limburgs bloemencorso in Limbricht, brengt in zijn wijk Broeksittard jaarlijks een carnavalsblaadje uit en ontwierp hij de aankleding voor de tweede editie van ‘de kiejos is de klos’ van de kapel Aafsjlaag Zitterd.

 

Maar liefst 32 jaar is John, die getrouwd is met Linda en vader is van de 8-jarige Nick, lid van schutterij Sint Lambertus uit Broeksittard. Als schutter en als lid van de drumband. Muziek maakt hij ook met de kapel ‘Goud gek’, waarmee hij jaarlijks in de kènjeroptoch veel waardering oogst. Vanwege de muziek, maar niet in de laatste plaats vanwege hun schitterende kleding. Trendsettend zijn ze enkele jaren geleden begonnen met de combinatie goud/zwart. Tegenwoordig loopt half Limburg zo rond. Vandaar dat de kapel nu reeds bezig is met nieuwe kostuums voor de optocht.

 

John staat bekend om zijn promotionele activiteiten op het gebied van volkscultuur. Goede voorbeelden in dit verband zijn de niet aflatende ijver en inzet om jeugdigen bij vastelaovend te betrekken en zijn vastelaoveslessen op basisscholen.

 

Een mooie eigenschap van John is zijn bescheidenheid. Ondanks de vele prijzen met groepen, schutterij en schlagers blijft John nuchter onder lofuitingen aan zijn adres. Volgens John draagt iedereen, elk op zijn of haar eigen manier, een steentje bij. Belangrijke boodschap in zijn gesprekken is telkens weer het samen doen. Een favoriete uitspraak is: “Lakschoenen of klompen moeten samen voor gezelligheid zorgen. Niemand is meer dan de ander en alleen door samenwerking en samen doen kun je veel bereiken!”.

2000 Mw. Tilly Eijkenboom
1999 Dhr. Baer Smit
1998 Dhr. Ton Kamps
1997 Dhr. Pascal Eggen
1996 Dhr. Lou Collaris
1995 Dhr. Wolfgang (Wolli) Klein (President Blau-Wiess, Linz)
1994 Dhr. Hein Bovendeaard
1993 Dhr. Jos Bitsch
1993 Dhr. Heinz Spieker (Senaatspresident Grosse Kölner, Köln)
1992 Dhr. Henk Stessen
1991 Dhr. Hein Coenen
1990 Dhr. Harie Bronneberg
1989 Dhr. Frits Blommaert
1988 Dhr. Marcel Muijres Sr.
1987 Dhr. Nico Jessen
1986 Dhr. Lei Dieteren
1985 Dhr. Z.E.H. Ben Janssen (Deken van Sittard)
1984 Dhr. Jan van Kempen
1984 Dhr. Jan Klijntjes (De Onganse, Arnhem)
1983 Dhr. Heinz-Helmut Simon (President Grosse Kölner, Köln)
1983 Dhr. Fritz Haas (Grosse Kölner, Köln)
1982 Dhr. No Martens
1982 Mw. May Laudy-Donners
1980 Dhr. Frans Heuts
1980 Dhr. Jan Laudy
1980 Dhr. Zef Paquay
1980 Dhr. Sjeng Sanders
1979 Dhr. Zef van Woerkom
1978 Dhr. Ernst Pfennings
1977 Dhr. Jules Paques
1976 Dhr. Baer Durlinger
1976 Dhr. Lewie Heylighen (Einighausen)
1975 Dhr. Mil Cals
1975 Dhr. Jubel Schings
1975 Dhr. Eduard Roeters
1975 Dhr. Jeun Schelberg
1974 Dhr. Paul Heuts (Hasselt)
1974 Dhr. Nic. Hommel (Kerkrade)
1973 Dhr. Albaer Steuns
1973 Dhr. Jo Nus (Hoensbroek)
1972 Dhr. Fernao Schmeits
1972 Dhr. Lewie Beursgens
1971 Dhr. Wil Buck (Kerkrade)
1971 Dhr. Jos Beursgens
1970 Dhr. Jac. Chappin (Maastricht)
1969 Dhr. Karel Maas
1969 Dhr. Lambaer Schmeits
1969 Dhr. Jean Janssen (Opperflaris, Geleen)
1958 Dhr. Friso Endt (Amsterdam)
1926 Mw. Maria Janssen-Schurgers, Dhr. A. Close Sr.
1923 Dhr. J. Maintz
1919 Dhr. D.J. Van der Ven
1911 Dhr. Nikkela Beckers (Stadsprins 1911)
1898 Dhr. Martin Thissen (President van De Marotte 1895-1898)