Ridders

2017 Dhr. Sjef Schurgers

Lege sectie. Bewerk pagina om inhoud hier toe te voegen.

2016 Dhr. Phil Schaeken

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

2015 Mw. Willy Derrez

Tijdens de oetruipingsaovend is Willy Derrez door stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd benoemd tot Ridder in de Orde van De Pappegey.

WillyDerrez1

Deze onderscheiding wordt toegekend aan een persoon die veel voor de Sittardse (vastelaoves-)cultuur betekent. Willy is de 14e vrouwelijke Ridder van de 142 die sinds 1898 benoemd zijn. De bekendmaking en korte reactie bekijk je hier

Hulpvaardig

In zijn laatste officiële daad roemde scheidend Vorst Marot Harrie I haar hulpvaardigheid, plichtsgetrouw handelen en gastvrijheid. Hij onderstreepte dat iedereen maar half weet wat Willy allemaal doet en gedaan heeft voor de Zittesje vastelaovend. Waar mensen haar vooral van kennen, is de Marottewinkel en de verkoop van merchandise bij zittingen. Ze is als eerste aanwezig en gaat altijd als laatste.

Willy Derrez (rechts) samen met Carla Faber in de Marottewinkel
Willy Derrez (rechts) samen met Carla Faber in de Marottewinkel

De laureaat is sinds de oprichting van de Marottewinkel (2003) hiervoor actief. In haar eentje vult ze een groot deel van het bezettingsschema in. Tientallen keren per seizoen is ze present. Altijd op tijd, altijd keurig netjes en werkend volgens haar eigen systeem. Verder ondersteunt ze bij de distributie van posters van de Marotteprins of ander drukwerk door heel Sittard. Ze fungeert als aanspreekpunt voor mensen van bejaardenhuizen en Oos Zittesj Hoes, voor informatie, cd’s, Pappegeys, etc. Hoewel ze door haar gezondheid soms niet alles kan, doet niemand ooit tevergeefs een beroep op Willy. Ze biedt haar hulp ook duidelijk aan. Haar kennis en ervaring deelt ze met veel plezier met jongere generaties.

Evaluatie

Voor de Bielemen van De Marotte, waar haar broer Sjra voorzitter van is, regelt de gepensioneerde tandartsassistente talloze zaken. Dat varieert minimaal van telefoon en internet, tot planning, klankborden, evalueren en eten koken. Bij het jaarlijkse galaprinsenbal ter ere van de regerende stadsprins, fungeert Willy al 15 jaar als gastvrouw. Na afloop reikt ze aan de bezoekers een presentje uit. De informatie die ze ontvangt van de gasten, vormt de basis voor een gedegen evaluatie, die ze trouw aan de organisatie terugkoppelt. Dat doet ze trouwens met alle informatie die ze krijgt van carnavalsvierders. Dikwijls mailt ze die diep in de nacht, zodat een dag echt afgerond is.

Willy spreekt namens De Bielemen Jan van Daal toe, die het Bielemenbielke ontving in 2012.
Willy spreekt namens De Bielemen Jan van Daal toe,
die het Bielemenbielke ontving in 2012.

Willy is verder actief in de cliëntenraad van ‘de Baenje’, was 13 jaar secretaris van en organisator van activiteiten bij het Katholieke Vrouwengilde Sittard, helpt ze (bejaarde) medemensen en assisteert ze bij de gastenontvangst tijdens ’t Kanón van ’t Balkón. En als één ding zeker is, is dat De Marotte weet dat deze lijst nooit compleet is. Want Willy werkt liever achter de schermen!

2014 Dhr. Louis Vahsen en Dhr. Stefan Benscheid (President Grosse Kölner, Köln)

Ridder 2014 Louis Vahsen

Tijdens de oetruipingsaovend is Louis Vahsen (45) door stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd benoemd tot Ridder in de Orde van De Pappegey.

Deze onderscheiding wordt toegekend aan een persoon, die veel voor de Sittardse (vastelaoves-)cultuur betekent. En dat gaat zeker op voor de laureaat; vastelaovend, kerk, goede doelen, sport en meer!

Louis, getrouwd met Inge en vader van dochter Teddy (15) en zoon Quinn (1×11), is in het dagelijks leven eigenaar van Vahsen constructies. Hij is al ruim 25 jaar werkzaam binnen het familiebedrijf, dat in 2014 het 90-jarig bestaansjubileum viert.

Louis heeft vastelaovend met de paplepel ingegeven gekregen. Vanaf zijn achtste bouwt hij mee aan praalwagens van de 7×11-jarige buurt Rijksweg-Zuid. Hij trekt in alle optochten mee. Louis is 2×11 jaar voorzitter, creatieve en drijvende kracht van deze jubilerende buurt. Hij is carnavalsvierder van de puurste soort. Velen kennen hem tijdens de drie dolle dagen van zijn creatieve alter ego Vincent van Gogh. Hij schildert dan perfecte portretten.

Praalwagen buurt Rijksweg-Zuid (foto: Sittard-Geleen nieuws)
Praalwagen buurt Rijksweg-Zuid (foto: Sittard-Geleen nieuws)

Zijn creativiteit kwam ook handig van pas in 1993 toen hij als lid van de Junior Kamer één van de kartrekkers was bij het nabouwen van het oude stadhuis op de Markt. Dit was een geweldige klus vanwege Sittard 750 jaar stad, die veel waardering kreeg. Jammer genoeg maar tijdelijk. Heel Sittard hoopt ooit nog eens….

Replica van het oude stadhuis aan de Markt in het kader van 750 jaar Sittard in 1993.
Replica van het oude stadhuis aan de Markt in het
kader van 750 jaar Sittard in 1993.

Louis zet zich altijd in voor mensen die het moeilijk hebben. Zo richtte hij, omdat hij op zijn veertigste de juniorkamer moest verlaten, Kiwanis Land van Gulick op. Dit is een groep zakenmensen die gezamenlijk activiteiten organiseert om geld bij elkaar te krijgen voor goede doelen. Louis was ook de bedenker van de bekende Oktoberfeest sjaal, waarvan de opbrengst altijd naar het goede doel gaat. Op het ogenblik is hij, samen met de Eline Foundation, bezig om te zorgen dat speeltuin ‘De Roetsj’ in het Limbrichterveld geschikt wordt gemaakt voor gebruik door gehandicapten.

Louis zet zich ook al jaren in voor de kerk. Zo was hij 12 jaar bestuurslid van het kerkbestuur in Ophoven. Tot de kerk jammer genoeg is gesloten. Hij is al meer dan 30 jaar acoliet en gaat mee met de Sacraments- en Sint Rosa processie. Het onderhoud van de Sint Rosa kapel en de voetvallen hebben zijn bijzondere aandacht.

Louis is al 35 jaar lid van v.v. OVCS uit Ophoven, waarvan een tijdlang als een zeer actieve voetballer. Tevens is hij al jaren sponsor en sinds enkele jaren zelfs hoofdsponsor met zijn bedrijf. Ook bij v.v. DVO uit Overhoven is hij met zijn bedrijf hoofdsponsor. Daarnaast heeft hij jarenlang Fortuna Sittard gesponsord.

Louis beleeft een mooie start in een jaar van jubilea van zijn bedrijf, buurt en De Marotte. Reden voor feest!

2013 Dhr. Jan van Daal

Tijdens Cirque du Marot is Jan van Daal door stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd benoemd tot Ridder in de Orde van de Pappegey. Ridder in de Orde van De Pappegey is een onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan een persoon, die veel voor de Sittardse (vastelaoves-)cultuur betekent.

Muziek

Vorst Harie I roemde de uitbater van café ‘De Kup’ om zijn inzet voor de Sittardse vastelaovend en zijn bijzondere café in de Sittardse binnenstad. Vorst Harie I: “‘Café de Kup’ werd in 1995 de eerste winnaar van de ludieke wedstrijd ‘sjoonste kaffee van Zitterd’. Tijdens de carnavalsdagen staat ‘De Kup’ bekend om zijn bijzondere muziekkeuze en biedt het altijd een veilige haven voor onze stadsprinsen om de vastelaovend af te sluiten’. Naast café ‘De Kup’ leeft Jan voor de muziek. Hij heeft zelf altijd gemusiceerd bij verschillende gezelschappen, zoals harmonie Sint Joseph, de Marottekapel en Mit de Trööt in de Gööt. Daarnaast schreef hij diverse Sittardse carnavalsliedjes, waar onder ‘Marie de Paris’ en ‘Veer gaeve gaas’. Jan is lid van de muziekcommissie van De Marotte, waarbij hij onder meer alle inzendingen voor het Zittesj Vastelaovesleidjes Konkoer in een universeel notenschrift zet. Ook zet hij die nummers op notenschrift, waarvan de bedenkers die geen noten kunnen schrijven alleen een geluidsdrager indienen. Tevens ondersteunt hij de componisten met de muziek en is muzikaal leider van de ‘Sint Rosakapel’ die de jaarlijkse uitverkiezing van de Zittesje sjlager muzikaal begeleidt. Samen met Paul-Jean Jessen en Jan Theelen heeft hij prachtige medleys samengesteld voor verschillende Marotte-cd’s en begeleidt hij de productie van dit zilveren schijfje. Sinds jaar en dag actief als zanger op de Marotte cd’s. Ook verleent hij zijn medewerking bij het samenstellen van de zogenaamde ‘gesjpraoke Pappegey’.

Toneel

Jan promoot als verdienstelijk zanger steevast het Sittards lied en dialect. Daarnaast heeft Jan meegebouwd aan veel praalwagens en was hij jarenlang ‘de stem’ op de wagens van buurt ‘Róntjom de Grote Kirk’. De laureaat is daarnaast in Sittard een bekend toneelspeler bij onder andere verschillende Sittardse revues (als muzikant, dirigent, acteur en zanger) en het Limburgs Toneel. Jan was verrast door zijn uitverkiezing. De afgelopen weken was er aan het buffet van zijn café uiteraard veel gesproken over de naam van de nieuwe stadsprins en de Ridder. “Ik moest hard lachen toen ook mijn eigen naam genoemd werd. Ik ben dan ook bijzonder verrast door deze onderscheiding en trots op de erkenning. Alles wat ik voor de Sittardse carnaval en voor de Marotte in het bijzonder heb gedaan, heb ik met heel veel plezier en heel graag gedaan. Ik hoop dat ik dit nog heel lang mag blijven doen.”

2012 Mw. Finy Moerskofski
2011 Dhr. Joep Wijnands
2010 Dhr. Leon Beursgens
2009 Dhr. Wim Claessen
2008 Dhr. Pierre Dieteren
2007 Dhr. Thei Wessels
2007 Dhr. Joachim Wüst (President Grosse Kölner, Köln)
2006 Dhr. Paul-Jean Jessen
2005 Dhr. Twan Kusters
2004 Dhr. Wim Clerx
2003 Dhr. Gérard Derrez
2002 Dhr. Jean Willems
2001 Dhr. John Smeets
2000 Mw. Tilly Eijkenboom
1999 Dhr. Baer Smit
1998 Dhr. Ton Kamps
1997 Dhr. Pascal Eggen
1996 Dhr. Lou Collaris
1995 Dhr. Wolfgang (Wolli) Klein (President Blau-Wiess, Linz)
1994 Dhr. Hein Bovendeaard
1993 Dhr. Jos Bitsch
1993 Dhr. Heinz Spieker (Senaatspresident Grosse Kölner, Köln)
1992 Dhr. Henk Stessen
1991 Dhr. Hein Coenen
1990 Dhr. Harie Bronneberg
1989 Dhr. Frits Blommaert
1988 Dhr. Marcel Muijres Sr.
1987 Dhr. Nico Jessen
1986 Dhr. Lei Dieteren
1985 Dhr. Z.E.H. Ben Janssen (Deken van Sittard)
1984 Dhr. Jan van Kempen
1984 Dhr. Jan Klijntjes (De Onganse, Arnhem)
1983 Dhr. Heinz-Helmut Simon (President Grosse Kölner, Köln)
1983 Dhr. Fritz Haas (Grosse Kölner, Köln)
1982 Dhr. No Martens
1982 Mw. May Laudy-Donners
1980 Dhr. Frans Heuts
1980 Dhr. Jan Laudy
1980 Dhr. Zef Paquay
1980 Dhr. Sjeng Sanders
1979 Dhr. Zef van Woerkom
1978 Dhr. Ernst Pfennings
1977 Dhr. Jules Paques
1976 Dhr. Baer Durlinger
1976 Dhr. Lewie Heylighen (Einighausen)
1975 Dhr. Mil Cals
1975 Dhr. Jubel Schings
1975 Dhr. Eduard Roeters
1975 Dhr. Jeun Schelberg
1974 Dhr. Paul Heuts (Hasselt)
1974 Dhr. Nic. Hommel (Kerkrade)
1973 Dhr. Albaer Steuns
1973 Dhr. Jo Nus (Hoensbroek)
1972 Dhr. Fernao Schmeits
1972 Dhr. Lewie Beursgens
1971 Dhr. Wil Buck (Kerkrade)
1971 Dhr. Jos Beursgens
1970 Dhr. Jac. Chappin (Maastricht)
1969 Dhr. Karel Maas
1969 Dhr. Lambaer Schmeits
1969 Dhr. Jean Janssen (Opperflaris, Geleen)
1958 Dhr. Friso Endt (Amsterdam)
1926 Dhr. A. Close Sr.
1923 Dhr. J. Maintz
1919 Dhr. D.J. Van der Ven
1911 Dhr. Nikkela Beckers (Stadsprins 1911)
1898 Dhr. Martin Thissen (President van De Marotte 1895-1898)